Timp de citire: 5 minute

Din tabelul periodic al producătorului polonez Genesis ne vizitează astăzi elementul Radon 800, sub forma unor căști de gaming cu surround virtual 7.1 extrem de ușoare, cu o greutate declarată de doar 178.9 de grame.

Specificații:

 • Construcție: căști închise
 • Iluminare: da, culoarea roșie
 • Conectare: pe fir, cu cablu detașabil
 • Conectori: USB Tip-A, mini-jack
 • Sistem audio: 7.1 virtual, 2.0
 • Microfon: da, detașabil
 • Controlul microfonului: integrat, pe căști
 • Controlul volumului: integrat, pe căști
 • Impedanță: 32 Ohm
 • Răspuns în frecvență: 20-20000 Hz
 • Nivel de presiune sonoră: 116 dB
 • Tip driver: dinamic, 40 mm
 • Material: piele artificală, textil
 • Platforme: Sony PlayStation 5, Sony PlayStation 4, PC
 • Sisteme de operare suportate: Windows XP, Windows Vista, Windows 8, Windows 7, Windows 10
 • Greutate: 178.9 g
 • Accesorii incluse: splitter mini-jack, cablu USB — USB tip-C, cablu jack 3.5 mm, ghid de utilizare, săculeț pentru transport

Surprizele plăcute încep încă de la ambalaj. Căștile vin într-o cutie neagră elegantă, cu o textură interesantă, învelite într-un săculeț textil de calitate prevăzut cu un șnur, care poate fi folosit și pentru transport. Tot aici vom găsi cabluri de conectare în toate variantele posibile și o pereche de pad-uri din material textil, pe lângă cele din piele existente deja pe căști. La modul general se remarcă o atenție la detalii, de la calitatea printului cu logo-ul Genesis de pe velcro-urile de fixare a cablurilor, până la materialul siliconat de calitate din care sunt fabricate cablurile. Nu s-a făcut economie nici la lungimea cablurilor, cei 1.8m fiind arhisuficienți pentru orice utilizare.

Căștile se prezintă excelent, construite solid din plastic, metal și piele sintetică de foarte bună calitate. Designul este unul plăcut cu forme ovale, neutru dar neplictisitor. Finisarea și asamblarea sunt foarte bune. Bentița căștilor este metalică, cu poziția reglabilă prin două cremaliere laterale. Cupele căștilor sunt montate pe capetele bentiței prin articulații foarte eficiente sub aspectul ergonomiei. Astfel, indiferent de forma sau mărimea capului, căștile se așează singure cu mare ușurință dar foarte stabil într-o poziție optimă. Într-o locație ușor accesibilă, pe cupa stângă, avem rotița pentru volum și butonul pentru întreruperea rapidă a microfonului. Tot aici avem și portul USB-C pentru conectarea cablului.

Accesoriile incluse acoperă toate scenariile de utilizare. În mod normal căștile sunt destinate conectării la PC sau laptop printr-un port USB tip-A, dar Genesis a inclus în pachet atât un cablu suplimentar cu jack audio TRRS (cu căștile și microfonul pe același jack cu 4 segmente), dar și un adaptor care transformă jack-ul TRRS în două jack-uri separate TRS pentru căști și microfon, pentru laptopurile sau plăcile de sunet care nu au intrare TRRS.

Mi-a plăcut flexibilitatea maximă cu care sunt proiectate căștile. Punctul vulnerabil la o pereche de căști este de obicei cablul, care cedează primul și ne poate obliga să înlocuim un echipament perfect funcțional. Radon 800 însă au firul detașabil, prin intermediul mufei USB-C de pe cupa stângă. Și microfonul este detașabil, transformând instantaneu căștile în unele portabile în cazul în care vrem doar să ascultăm muzică, utilizare foarte posibilă datorită greutății foarte scăzute a căștilor și calității difuzoarelor. Pad-urile suplimentare din material textil oferă o respirabilitate mai mare în cazul în care se dorește acest lucru. Butonul fizic pentru deconectarea rapidă a microfonului întregește funcționalitatea unor căști de gaming, astfel încât pentru mine cel puțin s-au bifat toate aspectele importante de ergonomie și fiabilitate.

Iluminarea este simplă, dar de mare efect, cu logo-ul Genesis radiind într-un roșu foarte intens și vizibil. Ledurile sunt alimentate doar dacă folosim conexiunea prin USB la calculator, deci prin cablul cu jack iluminarea nu este disponibilă.

Pe site-ul Genesis găsim software-ul compatibil cu sistemul de operare Windows necesar funcționalității de sunet virtual 7.1. Programul are un aspect destul de învechit, dar nu am avut probleme cu instalarea.

Difuzoarele de 40mm fac o treabă excelentă, cu un sunet plin, cu bas suficient și cu vocile scoase foarte bine în evidență. Spațialitatea este bună, cu toate că personal nu pot spune că am întâlnit până acum vreo virtualizare surround care să facă minuni. Aș spune astfel că și nivelul de sunet tridimensional al căștilor din test este unul normal pentru acest gen de virtualizare.
Răspunsul în frecvență este cel declarat, cu toată plaja acoperită corect, fără distorsiuni. În utilizare nu am avut parte de vibrații sau interferențe parazite, indiferent de frecvențele de ieșire.
Și microfonul s-a comportat foarte bine în jocuri, cu vocea foarte clară și un nivel minim al zgomotelor din jur. Butonul pentru deconectarea microfonului este ușor de accesat, dar l-aș fi preferat cu o cursă mai scurtă.
Confortul este excelent, cu greutatea căștilor aproape insesizabilă pe cap, ceea ce le face foarte comode și sănătoase pe termen lung, mai ales pentru utilizatorii cu o musculatură a gâtului mai puțin dezvoltată. Căștile stau foarte bine fixate și nu alunecă, indiferent de mișcările mai rapide pe care le facem în timpul jocurilor.

RADON 800 sunt căști închise, supra-aurale, deci urechile nu vor fi acoperite complet precum în cazul celor circum-aurale. Din această cauză izolarea sonoră este bună, dar nu totală precum în cazul celor din urmă. Aceasta înseamnă ca sunetele de volum mai ridicat vor putea fi percepute și de cei din jur, însă nu la un nivel deranjant. Pentru utilizarea pe stradă însă, acest lucru este un plus, pentru că în această situație izolarea sonoră completă poate fi riscantă în cazul în care nu putem auzi un pericol real din jur.

La final, Genesis Radon 800 au oferit o experiență foarte plăcută în timpul testării. Punctele forte sunt greutatea insesizabilă și confortul excelent pe cap, difuzoarele de dimensiune mare cu un sunet foarte bun atât pentru jocuri cât și pentru muzică, iluminarea și modularitatea căștilor prin cablurile și microfonul detașabil. Nu am avut nimic de reproșat la nici un aspect important, astfel încât le vom recomanda fără ezitare drept o alegere foarte bună pentru oricine caută o pereche de căști de calitate.