Timp de citire: 3 minute

Suntem în 2023, și deja SSD-urile nu mai sunt un lux, ci o necesitate. Avantajele absolut zdrobitoare pe care acestea le au față de HDD-uri sub aspectul vitezelor și rezistenței la șocuri le fac indispensabile în orice sistem.

Publicitate

Avem în review-ul de astăzi o unitate SSD de foarte mare viteză și un raport excelent performanță-preț, respectiv modelul XPG GAMMIX S70 BLADE PCIe Gen4x4 M.2 2280. XPG, adică acronimul de la „Xtreme Performance Gear” este numele unui producător cu o reputație foarte bună pe piața din România, la fel ca și firma-mamă de care aparține, gigantul ADATA.

Specificații:

  • Format fizic M.2 2280
  • Interfață PCIe Gen4X4
  • Protocol suportat NVMe 1.4
  • Viteze secvențiale de citire/scriere de până la 7400/6800 MB/s
  • Radiator de aluminiu cu răcire eficientă
  • Compatibilitate PS5
  • Compatibilitate cu interfața anterioară PCIe 3.0
  • 3D NAND Flash
  • Mecanisme de corecție a erorilor LDPC, End-to-End (E2E) Data Protection, suport RAID Engine, criptare AES 256-bit
  • SSD Toolbox Software

Unitatea SSD sosește ambalată într-o cutie simplă de carton și o cutiuță de plastic. Vom mai găsi în cutie un radiator negru elegant și foarte subțire din aluminiu, care poate fi lipit pe SSD și despre care XPG afirmă că va reduce cu până la 20% temperaturile de lucru. Modelul din cadrul review-ului are o capacitate de 1TB. Și plăcuța SSD-ului este foarte subțire, ceea ce se constituie într-un avantaj pentru cei care vor să îl monteze fie în spații foarte restrânse, fie să îi atașeze niște radiatoare third-party mai masive, pentru scenarii mai solicitante de utilizare. SSD-ul beneficiază de SLC caching și suportă Advanced LDPC.

Formatul SSD-ului este unul clasic, 22 X 80 mm, într-un factor de formă M.2. Montarea în sistem se face foarte simplu și nu a pus nici un fel de problemă, indiferent dacă montăm SSD-ul direct pe placa de bază în slotul M.2 dedicat, sau printr-un adaptor introdus într-un slot PCIe.

Bineînțeles, înainte de achiziționare va trebui să ne asigurăm că sistemul nostru, fie el desktop sau laptop, suportă atât factorul de formă M.2, cât și protocolul NVMe, întrucât într-un sistem care prezintă o interfață fizică M.2 dar este compatibil doar cu protocolul SATA, SSD-ul din review-ul nostru nu va fi suportat.

Pus la treabă, S70 Blade a produs imediat satisfacții, atât ca unitate de boot pe care am instalat un Linux, cât și ca unitate secundară. Pornirea sistemului de pe SSD-ul XPG a fost cvasi-instantanee, iar când l-am montat ca unitate secundară a produs viteze foarte apropiate de cele din specificații, respectiv în jur de 6700 MB/s la scriere și peste 7000 MB/s la citire. Evoluția de durată a fost de asemenea excelentă, și pe tot timpul testelor nu am întâlnit nici un fel de probleme de compatibilitate, stabilitate, sau temperaturi ridicate, indiferent dacă SSD-ul a fost montat direct pe placa de bază sau prin adaptorul PCIe.

Am testat și compatibilitatea cu generațiile mai vechi de plăci de bază, și nu au fost nici aici probleme, de nici un fel. XPG GAMMIX S70 Blade a funcționat perfect atât într-un sistem cu PCIe Gen 4, cât și într-unul cu PCIe Gen 3. Evident, ar fi o risipă să îl montăm într-un sistem cu PCIe Gen 3, întrucât vitezele suportate de această interfață sunt reduse aproape la jumătate față de PCIe Gen 4.

Ca un bonus notabil, S70 Blade este compatibil și cu consolele Sony PlayStation 5, unde vitezele foarte bune și capacitatea de stocare promit îmbunătățiri serioase pentru satisfacția gamerilor.

În concluzie, ținând cont de specificații, de prestația excelentă din timpul testelor și de prețul foarte bun, consider că XPG Gammix S70 Blade este o opțiune imbatabilă pentru marea majoritate a utilizatorilor, indiferent dacă va fi folosit pentru jocuri sau pentru munca serioasă, unde algoritmii de corecție a erorilor și criptarea performantă vin să aducă un plus binevenit de liniște sufletească pentru siguranța datelor.