Timp de citire: 6 minute

Anul trecut am testat un produs deosebit de la Acer, sub forma unui laptop din noua gamă Aspire Vero, ale cărui caracteristici erau construcția din materiale reciclate și accentul pus pe salvarea planetei prin reducerea poluării din procesul de producție. La vremea respectivă l-am considerat un produs interesant, cu toate că i-am constatat și unele slăbiciuni de pionierat. Iată de ce atunci când am primit ultima versiune a lui Acer Vero am fost foarte curios să văd în ce direcție a evoluat această inițiativă Acer.

Publicitate

Specificații:

 • Model: Acer Aspire AV15-53P
 • Sistem de operare: Microsoft Windows 11 Professional
 • Procesor: Intel Core i5-1335U, gen 13
 • Ecran: 15.6″ IPS LED, 1920 x 1080
 • Placă grafică integrată: Intel Iris Xe
 • Memorie RAM: 8 GB LPDDR5
 • Stocare: 512 GB NVME
 • Baterie: 54370 mWh
 • Porturi și conectivitate: 1 X DC-IN, 2 X USB 3.2 Gen 2 tip-C (Thunderbolt 4, USB-charging, suport pentru încărcarea laptopului cu 20V/65W), 2 X USB 3.2 Gen 2 tip-A, 1 X HDMI, 1 X audio jack, Bluetooth 5.1, Wi-Fi 6, microfon, senzor de amprentă
 • Altele: Kensington lock

Laptopul sosește într-un ambalaj care reușește să fie elegant și eficient în ciuda faptului că este fabricat exclusiv din carton. Astfel, în cutia exterioară vom găsi o altă cutie cu capac în care unitatea stă protejată perfect. Culoarea naturală a cartonului se potrivește foarte bine cu destinația laptopului, și efectul vizual general este foarte plăcut. De altfel ambalajul a câștigat și un premiu de design reddot în 2022.

Tot ca un detaliu interesant încă de la ambalaj, Acer a proiectat separatorul interior din carton al cutiei astfel încât să poată fi folosit drept stand reutilizabil. Nu aș putea spune în acest moment că plusul de funcționalitate căpătat este major, însă îmi place această preocupare constantă de a elimina peste tot deșeurile posibile, și de a le transforma în schimb în ceva util. Îmi arată în același timp că echipa de proiectare implicată în construcția liniei Vero este activă, are idei, și mă aștept la lucruri foarte bune și pe viitor.

Alimentatorul este de 65W, mic și ușor, aspect foarte util pentru portabilitate. Cu toate că laptopul prezintă și un port DC-IN, alimentatorul din cutie avea doar opțiunea de încărcare prin USB tip-C.
Scoatem laptopul din cutie… și deja constatăm prima îmbunătățire pentru modelul 2023. Șasiul este mult mai rigid, și permite o manevrare excelentă indiferent de unde apucăm laptopul, fără flexări nedorite.

Constructiv, este un laptop tipic pentru linia Aspire de la Acer, ca aspect, soliditate și calitate a execuției. Este un laptop subțire și elegant, lucrat cu atenție la detalii. În ciuda acestui fapt și a materialelor reciclate din care este construit, rezistența sa este una surprinzătoare – Acer declară o greutate de 20 kg care poate fi suportată de capacul laptopului.

Materialul exterior este un plastic PCR (post-consumer recycled), care însă nu arată deloc ieftin, și se simte plăcut la atingere. Modelul din test vine în varianta Cobblestone Gray, și prezintă o textură gri deschis cu inserții galbene sau gri-închis care susține foarte bine intenția laptopului. Materialul rezistă foarte bine la amprente. În colțul din dreapta este ștanțat simbolul R inversat consacrat deja pentru tot ce se referă la reciclare. Pe partea inferioară avem niște piciorușe foarte aderente, într-o interesantă culoare turcoaz. Aspectul general este unul relaxat, de bun gust, cu accente ludice. Vom vedea în continuare însă că laptopul este perfect capabil și de sarcini serioase. Și calitatea designului a fost recunoscută oficial printr-un premiu reddot în 2022.

Ecranul este un IPS LED mat Full-HD de calitate bună și luminozitate suficientă chiar și în exterior. Balamalele sunt foarte solide, ecranul se poate deschide până la un unghi de aproximativ 145 de grade, iar în poziția de lucru va ridica baza laptopului pentru o aerisire mai bună și o poziție mai ergonomică a tastaturii. Rama este subțire, iar camera web QHD plasată în partea superioară are o calitate mai bună decât multe alte camere de laptop, inclusiv în lumină slabă. Ca de obicei, detaliul de calitate: Acer declară pentru ecran un gamut de culoare sRGB de 100%.

Tastatura este reușită, cu taste mari și layout aerisit, în condițiile în care beneficiem și de tastele numerice. Cursa tastelor este bună, acționarea precisă, și avem parte de o experiență foarte bună de tastare. Din nou, detaliul de design: tastele E și R sunt inversate, ca o trimitere permanentă spre noțiunile de revoluționar, reducere a poluării, reutilizare și reciclare.


Retroiluminarea prezintă două trepte de luminozitate ce acoperă foarte bine orice scenariu uzual.
Nimic de reproșat nici touchpad-ului. Suprafața sa este generoasă, multitouch-ul precis și fără citiri false, și ca o mențiune, și touch-pad-ul este fabricat din materiale recuperate din ocean.

Sunetul este foarte plăcut, surprinzător de spațial în difuzoarele încorporate, dar ca de obicei în cazul difuzoarelor plasate pe partea inferioară a laptopurilor, volumul maxim poate fi uneori insuficient.

La capitolul performanță, Acer Aspire Vero a oferit o surpriză foarte plăcută, în ciuda celor doar 8 GB de memorie RAM cu care a venit echipată unitatea de test. Procesorul i5 de generația a 13-a a făcut o pereche perfectă cu Windows 11, oferind adevărate recorduri de temperatură și autonomie. Pentru orice laptop atât de subțire și ușor rezultatele obținute pot fi considerate o performanță excelentă, și cu atât mai mult pentru un produs aflat totuși la începuturi și creat cu constrângerile materialelor reciclabile. Bravo!

În timpul testării, laptopul a rezolvat instantaneu orice taskuri cotidiene de tip muncă sau divertisment de nivel obișnuit. Pentru o sarcină mai grea, cu toate că nu este un laptop de gaming și nici măcar nu are o placă grafică dedicată, am încărcat un GTA 5, ca deconectare după o zi lungă de muncă. Cu toate că nu mai e nici pe departe un joc nou, GTA 5 rămâne foarte jucat și astăzi, și se poate constitui fără probleme într-un test de performanță. Rezultatele au fost foarte bune, cu o medie de 60 FPS obținute fără efort, cu  setări grafice peste medie și rezoluția nativă, 1920 X 1080. Temperaturile unității CPU au fost de asemenea excelente, cu o medie de 70 de grade Celsius și rare vârfuri de 73-74 de grade – obținute la o turație perfect decentă și nederanjabilă a ventilatorului.

Rezultatele benchmark-urilor:

 • Unigine Heaven: 1110, setare High, rezoluție nativă
 • Cinebench R23: 7688 în testul multi-core, 1634 în cel single-core
 • Passmark Performance Test 10.2: 3712 (CPU Mark = 16994, 2D Graphics Mark = 397, 3D Graphics Mark = 2596, Memory Mark = 2531, Disk Mark = 20117)
 • Geekbench 5: Single Core Score = 1638, Multi-Core Score = 7657, OpenCL Score = 14660, Vulkan Score = 14871

Autonomia a fost de asemenea excelentă, Vero 15 reușind bifeze peste 9 ore de autonomie în condiții de rulare continuă de filme pe Youtube, la rezoluție Full-HD, în paralel cu browsing sau editare de text. Acer oferă și software-ul VeroSense pentru un control deplin al setărilor de autonomie sau performanță, inclusiv posibilitatea alegerii încărcării bateriei doar până la 80% pentru o extindere a duratei sale de viață.

Nimic de reproșat nici în ce privește conectivitatea, Vero 15 având suficiente porturi pentru orice scenariu uzual de utilizare și o conectare wireless de ultimă generație cu rezultate excelente și în timpul testelor, atât ca viteză cât și ca stabilitate.

În concluzie, Acer Aspire Vero 15 mi-a plăcut extrem de mult. Este un laptop care se apropie foarte mult de perfecțiune în clasa lui, chiar și fără a ține cont de aspectul ecologist. Nu am găsit absolut nici un aspect care să mă deranjeze, ci din contra, toate slăbiciunile variantei anterioare au fost corectate. Nu este un laptop destinat sarcinilor grele, totuși performanța sa nu lasă de dorit, este construit din materiale reciclate dar reușește să arate foarte bine și să fie surprinzător de robust, iar autonomia și temperaturile sale joase sunt de excepție. Fie că doriți să vă afișați sau nu suportul pentru salvarea planetei prin designul laptopului ales, Acer Aspire Vero 15 se constituie într-o recomandare clară din partea noastră pentru toți cei aflați în căutarea unui laptop de calitate cu performanțe excelente.