Xiaomi Mi 10T Lite 5G a ajuns la mine prin intermediul programului Orange Smartphone Tester. M-am jucat cu el mai bine de o săptămână și pot spune că sunt plăcut surprins de acest dispozitiv și de ceea ce poate face el.
În caz că nu ați apucat să vedeți unboxing-ul lui Xiaomi Mi 10T Lite 5G, îl puteți citi aici.
Construcție & design
Telefonul este realizat din materiale de calitate. Avem sticlă Gorilla Glass 5 pe față și pe spate, iar rama device-ului este realizată din plastic. Terminalul se simte solid și bine construit în timpul utilizării.
Mi 10T Lite 5G cântărește 214g, însă greutatea este bine distribuită pe suprafața dispozitivului.
Telefonul arată destul de bine. Mi-a fost cam greu să mă obișnuiesc cu amplasarea camerelor de pe spate, însă acum mi se pare mai mult decât ok. Este un mid-range arătos, cu personalitate, care nu dă de gol prețul său scăzut.
Display
Când vine vorba de display, Xiaomi Mi 10T Lite 5G vine cu un ecran de 6,67 de inch, IPS LCD, cu o rezoluție de 1080×2400 de pixeli, suport HDR10, luminozitate de 450nits și un ecran de 120Hz.
Așa cum am precizat, acest display este protejat de sticlă Gorilla Glass 5. Avem și un decupaj poziționat pe centrul dispozitivului.
Deși este IPS, display-ul este de calitate. Avem unghiuri largi de vizualizare (dar nu la nivel de AMOLED), culori corect calibrate, iar rata de refresh de 120Hz contribuie semnificativ la utilizarea de zi cu zi, oferind o mișcare mai fluidă a conținutului afișat.
Performanță
Când vine vorba de performanță, Xiaomi Mi 10T Lite 5G vine cu procesorul Snapdragon 750G, cu suport 5G, fabricat pe o arhitectură de 8nm. Grafica este asigurată de GPU-ul Adreno 619. Pe lângă acestea, telefonul este ajutat și de 6GB RAM și de 64 sau 128GB stocare UFS 2.1.
În utilizarea de zi cu zi s-a mișcat foarte bine, cu ușoare frânări din când în când. Experiența oferită de acest dispozitiv a fost un foarte bună și în gaming, unde reușim să rulăm aproape toate titlurile cu grafica la setări mari.
Overall, telefonul s-a descurcat foarte bine în perioada în care l-am testat. Capitolul performanță este unul dintre punctele pozitive ale acestui dispozitiv, mai ales când luăm și prețul în calcul.
Conectivitate
Așa cum o spune și numele terminalului, Xiaomi Mi 10T Lite 5G vine cu suport pentru, ei bine, 5G. L-am testat în București, unde am făcut și un SpeedTest pe rețeaua 5G a celor de la Orange. Telefonul s-a descurcat foarte bine. Acoperire 5G am avut aproape peste tot în București, inclusiv la metrou.
Pe Wi-Fi stăm bine. Nefiind acasă să testez device-ul pe banda de 5GHz, m-am mulțumit cu router-ul pe care îl am la București. Chiar și așa, telefonul a reușit să obțină rezultate foarte bune.
În rest, device-ul vine cu NFC, GPS, radio FM, senzor IR pentru controlul dispozitivelor (terminalul se transformă în telecomandă universală) și un port USB-C.
Sunet
La capitolul sunet stăm destul de bine. Avem aici o pereche de difuzoare stereo destul de puternice, deși nu la nivelul unui telefon de top. Oricum, sunetul este tare, deci dacă doriți un volum cât mai puternic, Xiaomi Mi 10T Lite 5G vă poate oferi acest lucru.
Microfoanele sunt și ele foarte bune. Nimeni nu s-a plâns de calitatea audio din timpul convorbirilor.
Baterie & încărcare
Telefonul vine cu o baterie foarte mare, de 4820mAh, care va duce lejer 2 zile de utilizare. Eu nu l-am încărcat 48 de ore, iar telefonul a ajuns, aseară, la 9%. Abia atunci am pus terminalul la încărcat.
Cât despre încăcare, Xiaomi Mi 10T Lite 5G aduce un alimentator de 33W în cutie, care va duce telefonul de la 0 la 100% în aproximativ o oră și jumătate.
Software
Terminalul vine cu interfața MIUI 12 aplicată peste Android 10. Îmi place, dar o consider puțin cam greoaie pentru un mid-range. Din fericire, procesorul se descurcă și reușește să mențină stabilitatea sistemului de operare.
MIUI 12 este o interfață ce mă duce cu gândul la iOS. Asta cred că a și fost ideea celor de la Xiaomi. Totuși, aceasta este plină de optiuni de personalizare a experienței de utilizare. Aceasta ar putea fi cea mai personalizabilă interfață Android după OneUI de la Samsung.
Probabil că experiența MIUI pe un telefon de top este una foarte bună, însă pe Mi 10T Lite 5G am mai observat ceva frânări ocazionale.
Cameră
Înainte să discutăm despre pozele realizate cu Xiaomi Mi 10T Lite 5G, să trecem în revistă specificațiile setupului:
- 64 MP, f/1.9, 26mm (wide), 1/1.73″, 0.8µm, PDAF
- 8 MP, f/2.2, 120˚ (ultrawide), 1/4.0″, 1.12µm
- 2 MP, f/2.4, (macro)
- 2 MP, f/2.4, (adâncime)
Acum că știm cu ce senzori m-am jucat în ultima perioadă, iată rezultatele realizate de acest terminal:
Ziua
În acest prim set de imagini, Xiaomi Mi 10T Lite 5G s-a descurcat foarte bine. Avem un HDR bun, culori bine redate și detalii multe. Senzorul de 64MP și-a făcut foarte bine treaba, iar camera ultra-wide oferă imagini cu un aspect mai dramatic, fără a sacrifica prea mult la capitolul claritate.
În acest set de imagini vedem culori frumoase, vii, detalii bine redate și un HDR ce-și face treaba excelent. Pozele sunt plăcute și pot atrage multe like-uri pe rețelele de socializare.
Iată și roata din Tineretului, unde am pus la treabă modul 64MP de pe Mi 10T Lite 5G. După cum se poate observa, în a doua imagini nu pierdem foarte multe detalii, deși este crop 200%. Imaginea este corectă din punct de vedere al culorilor și expunerii.
Iată din nou o imagine ce pune la treabă senzorul de 64MP. Avem o imagine cu foarte mult contrast, detalii bine redate și expunere corectă.
Tot în Tineretului au fost realizate și aceste imagini. Observ o ușoară diferență de saturație între imaginea wide și cea ultra-wide, însă amândouă arată foarte bine. HDR-ul a lucrat bine, iar detaliile sunt corect capturate de senzorul de 64MP.
Avem acum și un set de 3 imagini realizate cu camera ultra-wide, wide și cu zoom digital 2x. Imaginile sunt ok, deși zoom-ul nu este wow. Parcă ar fi mai ok dacă utilizatorul ar da crop în galerie decât dacă s-ar baza pe algoritmii software pentru zoom.
Avem aici și impunătoarea clădire din Piața Constituției: Casa Poporului. Detaliile sunt bine redate, culorile sunt bine calibrate, iar HDR-ul a lucrat foarte bine. Trebuie spus și că 2 din 3 imagini au fost realizate cu camera ultra-wide.
Noapte
Am trecut și la primul set de imagini realizate pe timp de noapte. Imaginile sunt foarte bune, deși cerul în imaginea realizată cu camera ultra-wide putem observa cum acesta capată o nuanță de mov. În rest, imagini foarte bune.
Aici vedem cum camera ultra-wide nu este făcută pentru poze pe timp de noapte. Cel puțin nu în astfel de condiții. Imaginea wide este bună, cu culori bine redate și detalii corect capturate.
Avem aici și un set de imagini cu clădirea mea preferată din București, Palatul CEC. Aceasta arată foarte bine în ambele imagini, Nightmode-ul de pe Xiaomi Mi 10T Lite 5G făcându-și treaba foarte bine.
Acest Maserati GT arată foarte bine în imaginea realizată de Xiaomi Mi 10T Lite 5G. Avem un HDR bun, expunere corectă și detalii corect capturate de senzorul de 64MP.
Xiaomi Mi 10T Lite 5G are și un mod „Long exposure”, cu ajutorul căruia puteți realiza astfel de imagini.
Xiaomi Mi 10T Lite 5G se descurcă foarte bine în low-light. Aș putea spune că este la nivel de high-midrange. Cei de la Xiaomi au făcut o treabă foarte bună cu algoritmul de procesare.
Selfie
Concluzii
Mi 10T Lite 5G este un telefon foarte bun pentru prețul său. Mici minusuri întălnim aici, dar în rest este excelent. Avem suport 5G, performanță foarte bună, un display ok, încărcare rapidă, sunet stereo și un setup de camere potent.
Mi-a plăcut experiența oferită de acest telefon și l-aș recomanda oricui dorește să achiziționeze un nou telefon și nu intenționează să aloce un buget prea mare pentru acesta.
Preț & disponibilitate
Xiaomi Mi 10T Lite 5G poate fi găsit la Orange la prețul de 1600 de lei.