Am primit smartphone-ul Huawei Y6P în urmă cu câteva săptămâni. Acesta este un telefon low-end și a fost lansat în România în luna mai. Eu am rămas plăcut surprins de cum se comportă (raportat la preț), dar am găsit și ceva minusuri destul de importante.
Unboxing
Experiența de unboxing de la acest smartphone este asemănătoare cu cea de la Huawei P40 Pro. Primim o cutie drăguță, albă, cu imaginea părții frontale a device-ului, cu denumirea modelului și sloganul „Explore it on App Gallery”. Atunci când o deschidem, partea inferioară alunecă ușor în jos, exact ca la un smartphone premium.
Suntem întâmpinați de device, pus frumos într-o punguță de plastic. Sub acesta găsim o cutiuță mai mică de carton. Acolo sunt manualele de instrucțiuni, certificatul de garanție și cheița pentru slotul SIM. Sub această cutiuță se află încărcătorul de 10W, alb, dar și cablul de încărcare. Din păcate, acesta este unul microUSB.
Telefonul vine cu o folie de protecție aplicată pe ecran.
Design & construcție
Design-ul lui Huawei Y6P este unul simpatic. Eu am primit varianta verde (Emerald Green), care are și un efect frumos pe spate. Că veni vorba de spate, acesta este simplu. Avem un aranjament vertical de camere, acestea fiind 3 la număr. Tot pe spate găsim și senzorul de amprentă, tot în culoarea Emerald Green.
Pe față găsim un ecran mare, de 6.3″ și cu o rezoluție HD+. Avem margini destul de groase, dar, spre surprinderea mea, mai subțiri decât la iPhone 11. Avem parte și de un breton sub formă de picătură.
Putem spune că Huawei Y6P este un telefon ce a adoptat un design modern. Arată destul de bine pentru un telefon din gama aceasta de preț.
Cât despre construcție, Huawei Y6P este un telefon complet construit din plastic. Este normal să se folosească acest material, dat fiind faptul că trebuie să se reducă costul într-un anumit mod. Cu toate acestea, telefonul nu se simte rău în mână.
Display
Când vine vorba de display, Huawei Y6P vine cu unul mare, de 6.3″. Rezoluția acestuia este una HD+ (720X1600 de pixeli). Este destul de luminos, dar nu excepțional, fiind puțin mai complicat de vizionat conținut pe el în condiții de lumină ridicată. Culorile sunt ok, mai ales că pot fi ajustate din setări.
Display-ul lui Huawei Y6P se bazează pe un notch sub formă de picătură, acesta fiind și un element de design care îl face să pară modern. Nu va dezamăgi oricum ar fi, mai ales că prețul său este atât de bun.
Baterie & încărcare
Bateria lui Huawei Y6P este una mare, de 5000mAh. Aceasta a reușit să mă țină, fără nici măcar o exagerare, 11 zile fără să-l încarc. Este un rezultat impresionant. Datorită acestui telefon, anxietatea privind bateria nu va mai exista.
Încărcarea este una ok, având un adaptor de 10W. Este puțin nasol faptul că Huawei a ales să folosească un port microUSB pe acest telefon, dar având în vedere prețul acestuia, putem să trecem cu vederea.
Device-ul se încarcă relativ repede, iar o încărcare completă vă va ține mult timp.
Pe lângă toate acestea, Huawei Y6P poate încărca și alte telefoane cu ajutorul unui cablu. Cu alte cuvinte, acest telefon se poate transforma în baterie portabilă.
Performanță
Huawei Y6P nu este un smartphone gândit pentru perfromanță. El este făcut pentru a oferi cât mai multe în bani puțini. La bord avem un procesor de la Mediatek, un cunoscut Helio P22. Acesta este ajutat de 3 sau 4GB de memorie RAM. Spațiul de stocare variază de la 32 la 64GB.
Nu vă veți putea juca prea multe pe el. Nu este gândit pentru asta. În schimb, telefonul se va mișca foarte bine în aplicațiile de social media. Este foarte bun pentru a urmări video-uri pe YouTube și pentru a juca un Candy Crash, Subway Surfers sau alte jocuri care nu necesită o putere mare de procesare.
Având în vedere rezultatul din 3DMark, ne dăm seama de faptul că Huawei Y6p este un telefon low-end. Geekbench 5 nu a putut fi instalat pe acest device.
Software
Când vine vorba de software, Huawei Y6P rulează Android 10. Peste acesta este aplicat skin-ul celor de la Huawei, EMUI 10.1. Aici aș vrea să fac câteva precizări: acest EMUI nu este la fel ca pe device-urile mai scumpe ale companiei, ci un fel de EMUI Lite. De ce spun asta? Sunt funcții de pe Huawei P40 Pro care nu există aici. Avem niște animații mai seci, niște gesturi mai puțin „naturale”, o aplicație pentru cameră cu puține opțiuni.
Nu este rău. Oferă 80-90% din experiența EMUI 10.1 de pe smartphone-urile mai scumpe, dar lipsesc acele mici detalii care fac experiența de utilizare mai premium. Totuși, așa cum am spus, nu e rău. Se mișcă foarte bine, fără prea mari probleme cu lag-ul sau bug-urile. Da, am avut lag, dar foarte puțin. Asta se întâmpla când aveam foarte multe aplicații deschise în fundal.
Totuși, telefonul acesta are o problemă mare. Am spus la captiolul „Unboxing” că, pe cutie, apare și sloganul „Explore it on AppGallery”. Probabil vă dați deja seama care este problema: acest device nu are servicii Google. Da, este o problemă. Se poate trăi fără ele? Da și nu. Vă spun din start: nu prea merg aplicațiile bancare pe el, ceea ce pentru mine e un minus, dat fiind faptul că prefer să plătesc cu telefonul. Cu toate acestea, lipsa aplicațiilor bancare nu ar trebui să fie o problemă pentru copii.
Sunet
Când vine vorba de sunet, Huawei Y6P are un singur difuzor în partea inferioară. Acesta se aude tare, dar cam spart. Oricum ar fi, sunetul de la acest device este puternic.
Microfoanele sunt în regulă, dar nimic impresionant. Se aud bine pe apeluri și înregistrări vocale.
Conectivitate
Cât despre conectivitate, aș vrea să încep prin a spune că Huawei Y6p nu citește rețele Wi-Fi pe 5GHz. Acesta ar putea reprezenta un minus, dar nu la un telefon de 600 de lei.
Viteze
Wi-Fi (2.4GHz)
Și pe date mobile am avut parte de viteze asemănătoare, care ar trebui să fie mulțumitoare pentru utilizatorul obișnuit.
Testul pe Wi-Fi a fost realizat cu abonamentul Digi Fiberlink 300. Vitezele sunt suficiente pentru descărcat aplicații și vizionat filme.
Cameră
Camera este unul dintre aspectele impresionante ale acestui device. De ce? Pentru că aceasta este capabilă să producă niște rezultate decente, mai ales dacă avem în vedere prețul device-ului. Nu voi atașa fotografii făcute în lumină scăzută, acestea fiind inutilizabile.
Înainte de orice, haideți să privim și o listă scurtă de specificații:
- 13 MP, f/1.8, (wide), PDAF
- 5 MP, f/2.2, 120˚ (ultrawide)
- 2 MP, f/2.4, (depth)
Da, acest telefon are și o cameră ultra-wide. Nu, nu este excelentă, dar nici foarte rea.
Iată câteva imagini surprinse pe timp de zi:
Putem spune că el se descurcă foarte bine, mai ales pentru prețul său. Avem un HDR mulțumitor, uneori chiar impresionant, detalii destul de bune și culori relativ ok. Nu se ridică la nivelul unor mid-range-uri mai scumpe, dar nu este rău pentru segmentul său de preț. Cu siguranță este peste nivelul așteptărilor multora.
Cât despre captura video, aceasta este slabă. Telefonul poate filma doar în 1080p și 720p, doar la 30FPS. Nu avem parte de stabilizare, imaginea tremurând destul de tare. Ceea ce este impresionat este faptul că telefonul poate filma cu camera ultra-wide, deși calitatea este slabă.
Preț
Când vine vorba de preț, Huawei Y6P va părea un telefon foarte bun pentru banii la care îl veți găsi în magazine:
Concluzii
Huawei Y6P este un telefon de buget. Acesta vrea să aducă cât mai multe beneficii pentru utilizatori într-un preț mic. Avem parte de un telefon echilibrat pentru zona sa de preț, ba chiar impresionant la unele capitole. Acest Huawei poate fi cadoul perfect pentru un copil sau un telefon bun pentru locul de muncă. Recomand acest telefon pentru toți cei care nu vor să cheltuiască mulți bani pe un smartphone.