Timp de citire: 4 minute

Acum câteva săptămâni am pus mâna pe routerul Tenda AC10. Acesta este unul dintre cele mai ieftine routere cu suport Gigabit, oferind o performanță absolut incredibilă pentru banii săi. De ce să o lungesc? Să trecem la review!

Publicitate

Unboxing

Router-ul vine într-o cutie neagră cu accente portocalii, design pe care l-am întâlnit la toate routerele Tenda testate de mine până acum. La interior găsim, bineînțeles, router-ul, alimentatorul și manuale.

Experiența de unboxing este specifică gamei de preț, fără a fi ceva ce să te dea pe spate. Cu toate acestea, când cumperi un router trebuie să ai așteptări din alte puncte de vedere.

Design & construcție

Tenda AC10 este construit din plastic. Este, de fapt, același plastic folosit și pentru router-ul meu personal, un Tenda AC18, care se găsește la un preț dublu. Tenda oferă aceeași calitate a materialelor și pentru routerele mai de buget, ceea ce este de apreciat.

Cât despre design, acesta este perfect pentru camera unui gamer și nu numai. Culoarea neagră și led-urile albastre în combinație cu design-ul acestui router îl fac să arate ca un OZN. Mai pe scurt, are șansa de a capta privirile vizitatorilor.

Recapitulând, router-ul arată foarte bine, este construit din materiale calitative și poate atrage privirile.

Performanță

Înainte de a vorbi despre vitezele prinse cu acest router, vom ajunge la ceea ce le place pasionaților: specificații.

Specificații

Tenda AC10 suportă standardul Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac. Ca porturi avem: 3 x porturi LAN 10/100/1000 Mbps RJ45 și 1 x port WAN 10/100/1000. Router-ul vine cu suport Gigabit pentru Wi-Fi dual-band și cablu, ceea ce înseamnă că vitezele oferite de acesta vor fi unele foarte bune. Ca standarde de securitate avem WPA-PSK, WPA2-PSK și WPA/WPA2. Procesorul acestui router este unul de 1GHz și este fabricat pe o arhitectură de 28nm.

Avem aici 4 antene omni-direcționale de 5dBi ce transmit semnal la 2.4GHz și 5GHz. De asemenea, aici avem și tehnologia MU-MIMO, care permite comunicarea cu mai multe device-uri și oferă o latență mai scăzută.

Ni se promit viteze maxime de 300Mbps pentru banda de 2.4GHz, respectiv 867Mbps pentru banda de 5GHz.

Având toate acestea în vedere, putem trece la vitezele obținute cu ajutorul lui Tenda AC10.

Viteze

Testele au fost efectuate cu abonamentul Digi Fiberlink 1000 de pe telefonul meu personal, OnePlus 7 Pro.

2.4GHz

5GHz

După cum puteți observa, Tenda AC10 oferă viteze excelente pentru categoria sa de preț. Sunt 100% convins că nu va dezamăgi pe nimeni când vine vorba de Wi-Fi. Totuși, oare cum se descurcă prin porturile LAN?

Cablu din router în PC

Rezultate foarte bune avem și la conectarea prin cablu a PC-ului. Atingem viteze ce ne permit vizionarea filmelor și gaming fără întrerupere la rezoluții ridicate.

Acoperire

Când vine vorba de acoperire, aici suntem la nivel înalt. Eu în fața camerei am un perete de beton, dar asta nu-l operște pe Tenda AC10. Semnalul ajunge fără probleme și în camera cea mai îndepărtată, aflată la 2 pereți distanță. Atenție însă că banda de 5GHz are o acoperire mai mică față de cea de 2.4GHz!

Telefonul se conectează automat la Wi-Fi imediat cum ajung între etajele 1 și 2 (eu stau la etajul 3), ceea ce nu este rău deloc.

Configurare

Router-ul Tenda AC10 este foarte ușor de configurat. Tot ce trebuie să faceți este să descărcați aplicația Tenda WiFi, care vă permite să-l controlați foarte ușor.

Puteți vedea ce dispozitive sunt conectate, să limitați accesul acestora, să schimbați parola, să resetați router-ul, să-i faceți update-uri sau chiar să schimbați numele conexiunii în funcție de fiecare bandă. Puteți regla puterea de transmitere a semnalului în casă, dar și activa sau dezactiva o anumită bandă de internet.

De asmenea, din aplicația Tenda WiFi se pot administra și alte dispozitive Tenda.

Preț și disponibilitate

Am ajuns și la partea așteptată de toată lumea: prețul. Router-ul Tenda AC10 se poate găsi la următorii distribuitori autorizați din România:

  • eMAG – 150 de lei
  • Flanco – 150 de lei
  • Altex – 130 de lei (preț redus)

Așa cum v-am spus, prețul acestui router este unul foarte bun, mai ales că aici primim și suport pentru Gigabit.

Concluzii

Tenda AC10 este un router foarte bun pentru banii săi. Acoperirea și vitezele pe care acesta le oferă sunt la nivel înalt. Unde mai adăugăm și faptul că avem parte de suportul Gigabit, lucru care influențează în mod pozitiv performanța  acestuia.

Recomand Tenda AC10 celor ce nu doresc să cheltuiască o avere pe un router, ci vor să aibă parte de un raport calitate/preț excelent. Sunt sigur că Tenda AC10 nu va dezamăgi pe nimeni.

În final, produsul testat de noi primește nota:

9.5