Timp de citire: 4 minute

Cu toate că sunt un echipament indispensabil al oricărui calculator, tastaturile, mai ales cele de gaming, au funcția ingrată de țap ispășitor. De multe ori ele sunt echipamentele care plătesc nevinovate nervii produși de sistemul de operare, de adversari sau coechipieri, sau de jocurile pline de bug-uri. Aici e momentul să adaug că am văzut un vlogger român demolând o masă de la Ikea cu o tastatură Genesis, așa că am fost chiar curios să văd cum se comportă modelul primit pentru review-ul de astăzi, evident, într-o manieră mai puțin distructivă.

Publicitate

Subiectul acestui articol este o tastatură de gaming Genesis Rhod 400 RGB. Cu toate că este plasată într-o zonă de preț de buget mic, specificațiile sunt interesante, și avem după cum urmează:

  • 104 taste, din care 12 pentru control multimedia
  • 6 zone de iluminare RGB
  • iluminare setabilă in 9 moduri diferite
  • rezistență la vărsarea lichidelor
  • anti-ghosting pana la 19 taste
  • greutate: 873 g
  • conector USB 2.0

Cum deja m-a obișnuit producătorul Genesis chiar și în cazul produselor entry-level, prima impresie este foarte bună. Luând în calcul zona de preț în care se află, avem de a face cu un produs făcut cu simțul răspunderii, cu materiale și execuție cât se poate de decente. Pe cablul tastaturii găsim un filtru anti-interferențe. Tastele și rama tastaturii sunt din ABS, iar pe extremele laterale se află două plăcuțe de aluminiu, cu rol estetic, dar utile și pentru apucarea tastaturii. Baza tastaturii conține orificiile de scurgere a lichidului. Senzația generală este cea de produs solid, ceea ce e normal ținând cont că tastatura e construită în jurul unei plăci interne din oțel.Capacele tastelor sunt inscripționate cu laser, fontul este unul futurist, și aspectul general este unul minimalist-militar care mă duce cu gândul la un echipament de transmisionist pe câmpul de luptă într-un viitor apocaliptic. Estimez că fiind foarte aerisită, nu va suferi prea mult nici într-un mediu cu diverse impurități, pe care nu ni le dorim dar de care uneori nu putem scăpa, cum ar fi praful din aer sau părul de animale.

Instalarea tastaturii nu necesită nici drivere, nici configurări. Este suficient să o conectăm la un port USB pentru a beneficia de toate funcțiile, indiferent de sistemul de operare folosit. Layoutul tastaturii este unul clasic, iar capacele tastaturii sunt destul de înalte, cu un profil pe undeva între Cherry și SA. Tastatura are o membrană standard, cu cursa tastelor destul de lungă, și este foarte comodă inclusiv pe durate lungi de utilizare. Este posibil ca persoanele obișnuite cu tastaturile de laptop să necesite o perioadă de adaptare. Nivelul de zgomot este mic, specific unei tastaturi cu membrană și amortizat de o construcție solidă.

Iluminarea RGB este destul de uniformă, dar se putea și mai bine. Extremele laterale au o luminozitate mai mică.
În partea din dreapta sus avem cele 3 leduri clasice de stare a tastelor „lock”, și mai avem câteva taste cu funcție dedicată pentru controlul iluminării. Astfel, putem întrerupe complet iluminarea dintr-o singură tastă, putem seta una din cele 3 trepte de luminozitate, sau putem alege unul din cele 9 moduri diferite de iluminare RGB.

În primele 5 moduri avem parte de diferite valuri de culori, în modul 6 putem alege o iluminare statică în oricare din cele 8 culori posibile, în modul 7 putem configura la alegere cele 6 zone diferite de iluminare a tastaturii, iar în ultimele două moduri tastatura va da flashuri colorate la apăsarea fiecărei taste sau ca răspuns vocal și la zgomotele din jur.
Mai există un shortcut care va schimba între ele funcțiile tastelor WASD cu cele ale săgeților. Toate setările se fac foarte simplu și logic. Tastele multimedia au funcționat și ele foarte bine în Windows 10, fără să pună vreo problemă.

Pusă la treabă, tastatura a funcționat foarte bine în jocuri și a oferit o experiență plăcută. Cu toate că pe site-ul producătorului tastatura este descrisă ca fiind anti-ghosting pînă la 19 apăsări simultane, în practică media combinațiilor posibile simultan aș spune că e undeva pe la 6 taste. Maximul pe care l-am obținut a fost de 14 taste citite simultan, iar minimul de 2 în cazul unor combinații atipice. De exemplu H+Y+U sau B+N+M nu au fost citite simultan, ci doar în combinații de câte două. În schimb combinațiile specifice gamingului, din zona WASD sau a săgeților, împreună cu Ctrl, Shift, Alt, au suportat cu ușurință 8-9 apăsări simultan. La modul concret, nu am întâmpinat nici o problemă în utilizare în testele făcute, dar pentru cei care preferă jocurile de fighting sau cei care joacă la dublu pe aceeași tastatură, acesta e un aspect de luat în calcul.

În concluzie, mi-a plăcut tastatura. Nu este spectaculoasă la vreun aspect anume, însă nici nu e mai prejos decât altele. Aspectele negative ar fi iluminarea care putea fi mai uniformă, și anti-ghostingul limitat pentru unele combinații de taste. Însă pentru nișa ei mi se pare o tastatură robustă, cu un layout clasic și logic care nu produce frustrări, cu un design simplu și plăcut, și suficiente variante RGB astfel încât să găsești fără probleme o combinație care să îți placă. Construcția simplă și aerisită ar trebui să o facă rezistentă și la medii de lucru mai puțin sterile, iar prețul permite chiar și abuzarea ei, în cazul frustrărilor binecunoscute pe care ni le pot provoca unele jocuri.