Timp de citire: 5 minute

[UPDATE] Routerul are o singură rețea WiFi, ceea ce poate cauza unele probleme la conectarea unor anumite device-uri. Google Home Mini-ul meu a avut un delay de 1 minut la conectare. Totuși, asta nu va cauza probleme după ce s-a stabilit conexiunea, iar smartphone-urile nu vor suferi din cauza asta.

Publicitate

Statul în casă mai aduce și lucruri bune. Am avut ocazia să testez un router Tenda Nova MW3 pentru câteva zile, iar în acest review veți vedea părerea mea legată de acest router mesh (mreajă), dar și o comparație cu router-ul meu, Tenda AC1900. Nova MW3 are o acoperire mare, de 100m².

Unboxing

Routerul mesh Tenda Nova MW3 este unul destul de micuț ca dimensiune, ceea ce înseamnă că primim și o cutie pe măsură. În interiorul acesteia găsim routerul, un cablu ethernet, adaptorul pentru încărcare și manualul cu instrucțiuni.

Tenda Nova MW3

Nu vă lăsați păcăliți de dimensiunea routerului. Este micuț, dar foarte bun.

Instalare & conectare

Instalarea routerului nu este complicată deloc. Conectăm cablul ethernet la el și adaptorul, iar apoi acesta va porni. Pentru a finaliza instalarea va fi nevoie de aplicația Tenda WIFI pe care o puteți descărca pe iOS și Android. Aplicația vă ghidează pentru a face instalarea mai ușoară. Tot procesul durează 5 minute.

Meniu Tenda WIFI

Acesta este meniul aplicației de unde puteți face reglaje, dar și să conectați alte routere Tenda Nova (fiind un sistem de tip mesh). Este bine de știut că routerul funcționează și cu alte adaptoare Tenda.

Specificații și detalii

Routerul Tenda Nova MW3 AC1200 (1-pack) este echipat cu 1 x port LAN și 1 x port LAN/WAN, pe lângă care se regăsesc butonul de reset și portul pentru alimentare. El dispune de 2 antene 3dBi. Routerul are formă pătrată, cu dimensiunile 90 x 90 x 90 mm (L*W*H). Este un mod dual-band de tip mesh ce suportă WiFi în standardele IEEE 802.11b/g/n (2.4GHz), respectiv IEEE 802.11ac/n/a (5GHz).

Vitezele atinse de acesta ajung până la 300Mbps pe banda 2.4GHz și 867Mbps pe banda 5GHz. Acesta oferă și unele tehnologii speciale precum MU-MIMO, funcție prin care Tenda Nova MW3 poate suporta și alte device-uri conectate la rețea. De asemenea întâlnim și Beamforming, SSID Broadcast, controlul parental și securitate WPA/WPA2-PSK.

Routerul oferă suport pentru conexiuni PPPoE, Dynamic IP, Static IP și Bridge Mode.

Tenda Nova MW3

Dispozitivul este capabil să împartă în mod inteligent lățimea de bandă astfel încât experiența de utilizare, atât la gaming, apeluri video sau descăcare, să fie una neîntreruptă.

Tenda Nova MW3

MW3 Mesh a fost testat într-un apartament cu 4 camere, unde a reușit să se descurce fără probleme. Țin să precizez faptul că între router și celelalte camere se află un perete de beton, care nu l-a încurcat pe micuțul Tenda Nova.

Viteză & comparație cu Tenda AC1900

Tenda AC1900 este routerul pe care îl folosesc zi de zi și care nu m-a dezamăgit niciodată.

Tenda AC1900 și Tenda Nova MW3

Prima diferență este dimensiunea. Tenda Nova MW3 este de 2 sau chiar 3 ori mai mic decât Tenda AC1900. O altă diferență este design-ul. Tenda Nova MW3 vine cu un design simplu, cu un mic model deasupra ce îi oferă un plus de eleganță, cu led verde, fără antene, în timp ce AC1900 are un design agresiv, potrivit camerei unui gamer, cu led albastru și 3 antene.

Tenda Nova MW3
Tenda AC1900

Viteza este foarte bună pe amândouă, fără obiecții, dar Tenda AC1900 oferă rezultate mai bune (logic oarecum, deoarece e legat direct de rețea prin cablu), atât pe 5GHz, cât și pe 2.4GHz.

2.4GHz

Tenda Nova MW3 2.4GHz
Tenda AC1900 2.4GHz

Se observă o diferență de viteză, dar nu semnificativă, cel puțin în ceea ce privește viteza la descărcare. Când vine vorba de viteza la încărcare, Tenda AC1900 atinge o viteză dublă față de Tenda Nova MW3. Totuși, ținând cont de faptul că Tenda AC1900 era de 4 ori mai scump decât Tenda Nova MW3 atunci când l-am cumpărat, putem spune că micuțul router se descurcă excelent.

5GHz

Tenda AC1900 5GHz

Concluzii

Tenda Nova MW3 este un router bun, care poate mulțumi pe oricine. Vine cu un design simplu și drăgălaș, dar cu o putere foarte bună. Avem parte și de împărțirea lățimii de bandă în mod inteligent, dar și de alte funcții ce pot ajuta utilizatorul, astfel încât să aibă parte de o experiență bună în orice condiții. L-am testat și pe Google Duo cu un amic, pe CS:GO, dar și pe Netflix. S-a descurcat foarte bine, având în vedere dimensiunile și prețul.

Preț

Că veni vorba de prețuri, iată unde îl poți găsi:

Îmi schimb routerul?

Nu, nu îl voi schimba. Consider că Tenda AC1900 este un router excelent, a cărui vreme încă nu a apus. Tenda Nova MW3 este un router foarte bun, compact și inteligent, pe care îl recomand cu căldură celor care vor un router la un preț ok.