Ajungem și la penultimul articol din seria de recenzii pentru OPPO Reno3 Pro 5G care a fost primit prin programul Orange Smartphone Tester. Vă voi arăta cum se prezintă ColorOS 7 și ce părere am avut despre el după 3 săptămâni de utilizare pe post de daily driver.
OPPO Reno3 Pro 5G rulează sistemul de operare Android 10 cu interfața proprietară ColorOS 7.0 aplicată peste. Acest smartphone mi-a făcut cunoștință cu acest skin de la care nu aveam prea mari așteptări. Pot să vă spun că după o zi de utilizare m-am obișnuit foarte bine cu el și a reușit să-mi depășească așteptările, mai ales în privința fluidității sale. Pentru acest telefon nu există lag, ceea ce mă face să cred că a primit ceva optimizări de la celebrul OxygenOS.
Design-ul său este unul este unul minimalist, 2D și cu unele accente verzi în bara de stare și în setări. Pentru ecranul principal putem opta pentru un app drawer dar și pentru un mod simplu cu pictograme mărite. Mi-a plăcut faptul că putem customiza forma iconițelor, precum și dimensiunea acestora. Cu un swipe spre dreapta din ecranul principal ajungem la un asistent inteligent care ne arată pașii făcuți, informații meteo și alte câteva funcții.
Zona de notificări și setări rapide mi-a adus aminte de OneUI ceea ce înseamnă că este orientată spre a oferi o utilizare mai bună dacă folosești telefonul cu o singură mână. Ce mi-a atras atenția acolo a fost prezența dark mode-ului, scurtătura pentru înregistrarea de ecran (care este în 60fps) și funcția OPPO Share care ne ajută să transferăm fișierele mai rapid între telefoanele OPPO, realme, Xiaomi și vivo. Eu am încercat-o și într-adevăr fișierele se trimit mult mai rapid decât prin bluetooth, dar am primit de câteva ori câteva erori nevoind să aștept un minut pentru a încerca din nou transferul.
Modul pentru jocuri nu este absent și acesta ne poate opri notificările sau respinge apelurile și să ne seteze automat modul pentru perfomanță atunci când intrăm într-un joc din lista noastră. Glisând dintr-unul din colțurile de sus putem afla informații despre baterie, semnal, FPS dar și cât de utilizate sunt CPU-ul și GPU-ul. Avem și scurtături pentru blocarea notificărilor, respingerea apelurilor, screenshot, înregistrarea ecranului dar și pentru acces la aplicațiile WhatsApp și Messenger.
Butoanele de navigare pot fi înlocuite cu gesturi de glisare din laterale pentru back iar pentru home și aplicații recente cu un swipe-uri din partea de jos a ecranului. Un alt tip de navigare pe care nu l-am mai văzut este cel în care trebuie să facem swipe din stânga sau dreapta părții inferioare a ecranului pentru a da back. Cele mai comode mi s-au părut cele cu glisări din laterale.
Pe lângă aplicațiile google, cele de bază și bloatware, avem și aplicațiile Soloop și OPPO Relax care mi-au atras atenția. Soloop este o aplicație unde ne introducem videoclipuri ca apoi ele să fie editate de către AI pentru a obține un videoclip numai bun de postat pe Facebook sau TikTok. Am făcut o înregistrare de ecran pentru a vă arăta câteva preset-uri și cum funcționează.
OPPO Relax după cum vedea încă din denumire, este o aplicație care folosește diferite sunete din natură pentru a-ți relaxa mintea. Pe lângă sunete, vom avea și un video care încearcă să reflecte scenariul din care este extras sunetul. Există și o secțiune în care urmărim niște instrucțiuni cu privire la momentul în care trebuie să inspirăm sau expirăm aerul. Sesiunile din această secțiune se pot seta de la 1 minut la 5 minute.
Alte screenshot-uri din ColorsOS 7: