Allview AllBook J a ajuns la mine în urmă cu aproape două săptămâni. Pe tot parcursul perioadei de testare mi-a fost de mare ajutor atunci când a venit vorba de școala online. Nu doar că am testat acest laptop, dar l-am folosit fix ca și cum ar fi fost al meu: pentru școală, programare, scris articole, surfing pe internet etc.
În cadrul acestui articol veți afla de ce acest laptop este unul pe care să îl luați în considerare. Și nu glumesc. Cu o reducere curentă de 400 de lei, acest device oferă foarte multe la bani puțini.
Cuprins
- Unboxing
- Construcție & design
- Display
- Performanță & conectivitate
- Audio
- Baterie & încărcare
- Software
- Tastatură, touchpad și webcam
- Concluzii
- Preț & disponibilitate
Unboxing
Allview AllBook J vine într-o cutie neagră, realizată dintr-un carton de calitate. La interior găsim laptopul, alimentatorul și maculatura. Experiența de unboxing este simplă și, zic eu, premium. Tot ce este necesar se poate găsi în cutie, ceea ce este un lucru bun.
Construcție & design
AllBook J este realizat din policarbonat. Totuși, deși ar putea părea că acesta este un „sacrificiu” pentru a tăia din costuri, trebuie să vă spun că materialul folosit este unul de calitate. Laptop-ul nu scârțâie deloc, iar elementele par bine îmbinate între ele.
Acest notebook cântărește 1.87kg, iar grosimea sa este una de aproape 2cm. Nu este cel mai portabil laptop pe care îl puteți achiziționa, dar zic eu că este destul de ușor astfel încât să îl puteți lua cu ușurință într-un ghiozdan.
Cât despre design, aici nu sunt multe de vorbit. Avem un corp realizat dintr-un plastic de culoare argintie, iar pe capacul acestui notebook se află un singur lucru: logo-ul Allview. Pe partea inferioară a device-ului mai găsim și grila de aerisire pentru ventilatoare.
Pot spune că acest laptop arată bine. Fiind și de dimensiuni mari, cu un ecran de 15.6″, acest laptop dă impresia că este unul de top. Trebuie să vă spun că m-a păcălit și pe mine, neștiind dacă este realizat din aluminiu sau plastic.
Display
Așa cum am precizat mai sus, acest laptop are un display de 15.6″. Panoul utilizat la acest ecran este unul IPS cu o rezoluție de 1920×1080 de pixeli. Aici nu găsim chestii fancy precum o rată de refresh înaltă sau touchscreen, însă pot să vă spun că display-ul arată surpinzător de bine.
Cu o luminozitate de doar 200 nits, nu e cel mai bun laptop pe care să îl folosiți afară. Totuși, culorile sunt foarte precise. Se simte că aici nu s-a făcut vreun sacrificiu notabil. Compar acest display cu monitorul meu LG pe care am dat 1200 de lei și abia pot să îmi dau seama de diferență.
Singura problemă aici cred că ar fi marginile puțin mai groase decât mi-ar fi plăcut mie. Totuși, dacă treceți peste acest detaliu, ecranul în sine este unul foarte bun.
Performanță & conectivitate
Allview AllBook J este propulsat de procesorul Intel Celeron J4125 cu un număr de 4 nuclee și 4 fire de execuție și o frecvență maximă de 2.7GHz. Procesorul nu este chiar cel mai eficient de pe piață, fiind fabricat pe o arhitectură de 14nm. Totuși, este suficient de puternic pentru a oferi o experiență fără lag.
Grafica este asigurată de procesorul integrat Intel UHD Graphics 600. Acesta clar nu este făcut pentru gaming, însă pentru școală și task-uri nu foarte „pretențioase” este mai mult decât decent. Cu 8GB RAM și 256GB pe SSD, cred că AllBook J poate asigura o performanță stabilă indiferent de modul în care dumneavoastră îl veți utiliza.
Cât despre conectivitate, Allview AllBook J vine cu Wi-Fi ac, Bluetooth 4 și cu un port LAN ce suportă viteze de 10/100/1000 Mbps.
Aici primim și 1 x port USB 3.1 Type C, 1 x mini-HDMI, 1 x audio jack, 1 x port DC, 1 x port pentru MicroSD, 1 x port USB 3.0 și 1 x port USB 2.0. Eu zic că avem aici multe porturi pe care Allview le-a integrat în acest laptop.
O veste bună este aceea că putem face upgrade la capacitatea de stocare a device-ului, aici fiind disponibil un port suplimentar M.2 2280.
Audio
Allview AllBook J vine cu 2 microfoane incorporate de tip MEMS. Acestea reușesc să înregistreze corect sunetul vocii mele, fără a fi observate distorsiuni în timpul convorbirilor. Difuzoarele sunt aici în număr de 4 și au o capacitate de 1W fiecare. Acestea se aud doar bine. Nu excelează la capitolul redare audio, dar e în regulă.
Aici mai avem și tehnologii precum noise supprension sau acoustic echo cancellation ce vor îmbunătăți overall experiența audio oferită de Allview AllBook J.
Baterie & încărcare
Notebook-ul vine cu o baterie de tip Li-Polymer formată din două celule cu o capacitate totală de 45.6Wh. Autonomia declarată de producător este una de 6 ore, iar eu, în urma testelor mele, am obținut undeva la 4 ore – 4 ore și jumătate, lucru cu care nu prea iese în evidență. Suntem totuși pe aproape de cifrele oferite de Allview.
Adaptorul din cutie are o putere totală de 36W, iar încărcarea device-ului se realizează în cam 2 ore. Nu e wow, dar nici rău nu este. Supărător este faptul că acest laptop nu suportă încărcare prin mufa Type-C.
Software
Sistemul de operare preinstalat pe Allview AllBook J nu este Windows 10, așa cum probabil mulți v-ați fi așteptat, ci Ubuntu. Acesta este un sistem de operare ok, bazat pe Linux, cu optimizările necesare pentru a rula fără lag pe hardware-ul acestui notebook.
Totuși, eu vă recomand să instalați Windows 10 pe el. Ubuntu nu are acces la toate aplicațiile de pe sistemul de operare al celor de la Microsoft și s-ar putea să fie greuț să vă obișnuiți cu el la început.
Tastatură, touchpad și webcam
Tastatura lui Allview AllBook J vine cu tastele bine amplasate, la distanță optimă între ele. Cursa acestora este una destul de scurtă, iar experiența de redactare de articole este una foarte plăcută.
Touchpad-ul e ok. E suficient de aspru și suportă utilizarea de gesturi. Eu rămân fidel unui mouse obișnuit, însă în situații necesare, acest touchpad este un bun înlocuitor.
Webcam-ul este unul de 2MP, deci calitatea nu este wow. Totuși, dacă este să ne gândim la școala online sau meeting-uri online, această cameră își va face treaba fără probleme.
Concluzii
Allview AllBook J este un laptop pe care îl pot recomanda fără ezitare. Nu știu ce fac brașovenii, dar îmi place direcția în care merg produsele lor.
Acest notebook este perfect pentru școala online și poate deveni un partener de nădejde în viața de zi cu zi a oricărui elev sau student. Procesorul asigură un nivel de performanță suficient de ridicat pentru a duce la bun sfârșit majoritatea task-urilor. Cei 8GB RAM și 256GB de stocare contribuie semnificativ la menținerea stabilității.
Pot spune că AllBook J a oferit o experiență foarte drăguță de utilizare. De fapt, eu dețin un laptop Allview, mai exact un AllBook X. M-am bucurat să văd că brașovenii nu au abandonat laptop-urile și că au continuat să progreseze în această direcție.
Preț & disponibilitate
Allview AllBook J poate fi găsit la următoarele magazine online: