Au trecut 2 săptămâni de când am început să mă joc cu telefonul Xiaomi Mi 10T Pro. L-am luat cu mine în călătorii, am făcut poze, am stat pe internet, m-am jucat și am participat la ore cu ajutorul lui. Așadar, în cadrul acestui articol voi trage linie și vă voi vorbi despre experiența mea cu acest device.
Cuprins – review Xiaomi Mi 10T Pro
- Unboxing
- Construcție & design
- Display
- Perfomanță
- Conectivitate
- Sunet
- Baterie & încărcare
- Software
- Cameră
- Concluzii + Preț & disponibilitate
Unboxing – Ambalaj de telefon premium
Xiaomi Mi 10T Pro vine într-o cutie dreptunghiulară, de culoare neagră, pe care pot fi observate logo-ul Xiaomi și 10T, alături de alte inscripții referitoare la device. Aceasta se desface lin, iar la interior suntem întâmpinați de un plic în care se află cheița pentru slotul SIM, o husă drăguță din silicon și maculatură. Sub acest plic vom găsi telefonul, iar sub device descoperim încărcătorul de 33W, cablul de alimentare și un adaptor de la jack la USB-C (nu, nu avem mufă jack aici).
Experiența de unboxing este una specifică unui telefon de top, deși prețul dispozitivului spune altceva (revenim la acest aspect la concluzii). Îmi place că majoritatea accesoriilor de care are nevoie un utilizator sunt deja în cutie, inclusiv o folie de protecție de plastic pentru a proteja ecranul.
Construcție & design – Simpatic și rezistent
Mi 10T Pro este construit așa cum sunt și alte device-uri premium. Avem un corp realizat din sticlă pe față și pe spate, la care se adaugă și o ramă din aluminiu. Grosimea telefonului este una măricică, de 9.3mm, iar greutatea sa ajunge la 218g, fiind un device greuț. Aici nu avem certificare pentru rezistență la apă și praf, așa că vă sfătuiesc să-l țineți departe de piscină.
Design-ul acestui terminal este unul interesant. Dat fiind faptul că acest aspect este unul pur subiectiv, acum veți afla strict părerea mea despre Mi 10T Pro. Trebuie să vă zic că eu sunt undeva la granița dintre „îmi place” și „nu-mi place”. Da, telefonul arată destul de bine per ansamblu, însă detaliul care mă face puțin sceptic este ansamblul de camere. Unora s-ar putea să le placă, însă acesta nu este chiar pe gustul meu.
Totuși, avem un telefon solid cu un design de terminal premium. Sunt sigur că există oameni care apreciază modul în care acest terminal a fost desenat. Și sunt și mai sigur că acest device, în ciuda prețului său scăzut, va oferi o senzație la fel de premium atunci când îl țineți în mână precum alt flagship.
Display – 144Hz, but at what cost?
Xiaomi Mi 10T Pro face primul sacrificiu notabil la capitolul display. Pentru a tăia din preț, cei de la Xiaomi au ales aici să folosească un ecran IPS în locul unuia AMOLED. Și pot să înțeleg acest lucru. Atunci când faci un device foarte bun, dar pentru toată lumea, ca producător trebuie să tai de undeva din costuri.
Totuși, e atât de rău acest IPS? Firește că nu! Este, de fapt, unul dintre cele mai bune display-uri IPS pe care le-am văzut. Și nu doar că este un ecran bun din punct de vedere al culorilor și luminozității maxime de 650 de niți, dar are și rată de refresh de 144Hz.
Consumul de conținut video rezultă într-o experiență foarte bună de vizionare pe ecranul acestui telefon. Cei de la Xiaomi au ales un panou de calitate pentru acest device, asigurându-se că utilizatorii nu vor simți atât de tare sacrificiul făcut pentru salvarea prețului. Sigur, dacă comparăm un OLED cu acest IPS, OLED-ul va ieși învingător oricând, oriunde, iar asta e ceva de așteptat.
Performanță – Snapdragon 865 la posturi!
Da, ați citit bine. Xiaomi Mi 10T Pro vine dotat cu vârful de gamă în materie de procesoare Qualcomm de anul trecut, adică Snapdragon 865. Acest procesor și-a făcut apariția în foarte multe telefoane lansate anul trecut, iar Mi 10T Pro nu este o excepție. Ajutat de 8GB RAM și de 128 sau 256GB de stocare UFS 3.1, acest chip propulsează terminalul prin toate aplicațiile.
Nu a existat pic de lag. Oricât aș fi vrut să-l fac să frâneze, nu am reușit. Procesorul este unul de top și sunt convins că va face față și următorilor 2-3 ani fără probleme. Stocarea ultra-rapidă și capacitatea mare a memorie RAM fac din acest device un adevărat monstru, iar eu vi-l pot recomanda fără ezitare pentru orice: de la surfing pe internet până la gaming.
Răcirea este și ea foarte bună, iar pe toată perioada de testare nu am observat urme de supraîncălzire. Acest lucru este benefic pentru funcționarea terminalului, lucru ce se confirmă din lipsa lag-ului atunci când sunt efectuate mai multe task-uri.
Conectivitate – 5G avem, Wi-Fi 6 avem, Bluetooth 5.1 avem
Xiaomi Mi 10T Pro este un terminal ce vine cu suport pentru 5G și Wi-Fi 6, lucru întâlnit la orice flagship din 2020. Telefonul se descurcă excelent când vine vorba de menținerea unor conexiuni rapide la internet. Deși nu am abonament 5G, cât l-am folosit pe rețeaua 4G a celor de la Digi nu am avut probleme.
Cât despre porturi, aici găsim o mufă USB-C pentru încărcare, slotul pentru SIM (dual), iar ca adiție avem și un port IR ce poate transforma device-ul într-o telecomandă universală. Desigur că de aici nu lipsesc nici suportul pentru NFC, GPS-ul sau Bluetooth 5.1. Așadar, suntem în rând cu orice alt flagship de anul trecut.
Sunet – Difuzoare stereo, microfoane super bune
Xiaomi a integrat pe acest telefon un setup format dintr-o pereche de difuzoare stereo ce se aud excelent. Sunetul este tare și clar, ceea ce va fi pe placul tuturor utilizatorilor. Pe lângă asta, sunetul transmis prin intermediul adaptorului de la jack la USB-C este foarte bun, deci dacă aveți o pereche de căști cu fir pe care vreți să le utilizați, cu Mi 10T Pro o puteți face fără probleme.
Microfoanele au fost și ele foarte bune. Se aud tare, clar și fără distorsionări asupra vocii mele. Nimeni nu s-a plâns de calitatea apelurilor, ceea ce înseamnă că Xiaomi a făcut o treabă bună la captiolul sunet.
Baterie & încărcare – 5000mAh, încărcare la 33W și autonomie de campion
Mi 10T Pro are o autonomie absolut fenomenală. Asigurată de capacitatea de 5000mAh a bateriei, aceasta poate ajunge și la două zile de utilizare. Desigur, și procesorul Snapdragon 865 are meritele sale pentru eficiența sa. Eu am plecat pe data de 19.02 de la București, la ora 14:30, și am ajuns acasă, în Onești, la ora 23:30. Când am coborât din tren, după multe ore de joacă și muzică, telefonul avea 25% baterie.
Următoarea zi, pe 20.02, telefonul încă avea 20% baterie și era capabil să mă mai țină cel puțin jumătate de zi, ceea ce mi se pare incredibil. Așadar, dacă vă cumpărați acest device, grija bateriei dispare.
Încărcarea este și ea rapidă. Nu merge la extrem cu 65 sau 120W, însă cei 33W asigură o alimentare completă într-un timp relativ scurt. În urma testelor efectuate de mine, terminalul a ajuns de la 2 la 100% în aproximativ o oră și 40 de minute, ceea ce e ok.
Software – MIUI 12 e un UI interesant
Eu am mai avut o experiență precedentă cu MIUI 12 pe Xiaomi Mi 10T Lite, însă știam că nu este chiar experiența pe care o oferă un flagship. Așa că am profitat de ocazie și am experimentat la maxim posibilitățile pe care această interfață le oferă.
Rulând pe Android 10, MIUI 12 vine cu o groază de opțiuni de personalizare a interfeței. De asemenea, fiecare animație este extrem de smooth și foarte intuitivă și naturală. Gesturile au funcționat foarte bine, iar buguri nu am întâlnit deloc.
Mi 10T Pro va primi în curând update la MIUI 12.5, care va aduce o serie de îmbunătățiri privind stabilitatea și consumul de resurse, lucru foarte bun din punctul meu de vedere. Posibil ca acel update să includă și noul Android 11, însă la Xiaomi nu prea contează acest lucru. Când vine vorba de device-uri Mi, ceea ce contează sunt actualizările de MIUI.
Cameră – 108MP monster
Foto
Xiaomi Mi 10T Pro vine cu un setup de 3 camere pe spate. Acesta este format dintr-un senzor de 108MP ce are rol de cameră principală, un senzor de 13MP pentru fotografii ultra-wide și unul de 5MP pentru pasionații de macro.
Practic, acest telefon ar trebui să ofere rezultate pe partea foto la fel de bune precum orice alt device existent pe piață. Și așa este. Desigur, mai dă el rateuri uneori, dar asta se întâmplă rar. Eu nu am avut probleme cu el și pot spune că experiența oferită de Xiaomi la capitolul cameră a fost una foarte bună.
Fotografii pe timp de zi
Fotografii pe timp de noapte
Video
Cât despre video, nu pot să zic că e rău, dar nici că iese în evidență cu ceva. Mi 10T Pro are capacitatea de a filma 8K, însă fără stabilizare, așa că nu e cine știe ce. Avem și opțiunea 4K60, însă nu există ajutor din partea stabilizării electronice, ceea ce este cam trist.
Dacă filmăm în 4K la 30FPS totul este în regulă pe timp de zi. Noaptea apare tremuratul și strică overall aspectul filmării. Așadar, Mi 10T Pro nu prea este un telefon pentru filmat, ci mai mult pentru făcut poze. Desigur, poate filma fără probleme, însă recomand să faceți acest lucru doar în condiții bune de lumină.
Concluzii
Xiaomi Mi 10T Pro este un terminal ce vrea să aducă cât mai multe dotări de flagship la un preț de high-midrange. Și reușește. Cu o construcție solidă, un display foarte bun, o performanță la nivel de top și camere foarte bune, acest device este pentru toată lumea.
Eu l-am folosit cu plăcere în perioada de testare și l-aș putea recomanda oricui. Singurul minus pe care l-am simțit în comparație cu OnePlus 7 Pro-ul meu a fost panoul IPS folosit pentru display. În rest, m-am simțit „ca acasă”.
Preț & disponibilitate
Xiaomi Mi 10T Pro este disponibil la următoarele magazine online:
- Mi-Home.ro – 2450 de lei
- eMAG (Mi 10T Pro + Mi Watch Lite cadou) – 2470 de lei
- PC Garage – 2440 de lei