Timp de citire: 9 minute

Seria Galaxy S definește ce este experiența unui flagship Samsung. Întrucât aceasta se lansează la începutul fiecărui an, ea nu stabilește tonul doar pentru Samsung în sine, ci și pentru restul industriei.

Publicitate

Cu seria S10 de anul trecut au introdus o a treia opțiune, S10E – care a fost un concurent direct lui iPhone XR. Anul acesta însă, au mers în direcția opusă cu S20 Ultra.

Acesta este un fel de S20+ pe steroizi, atât de mult încât simți că folosești un Galaxy Note. Nu este generos doar în dimensiuni, ci și în funcțiile noi pe care le aduce. Înainte să vedem ce ne rezervă device-ul hai să aruncăm o privire la ce primim în cutie.

Unboxing

Galaxy S20 Ultra 5G este livrat în ceea ce a devenit cutia standard Samsung pentru modele high-end: neagră și nu foarte atrăgătoare. Imaginea de pe ea s-a schimbat puțin existând acum un mic contur al telefonului, cu un ”S20” atât de mare încât se varsă în părțile laterale.

În interior găsim încărcătorul de 25W, cablul de încărcare care de acum este cu conector USB Type-C în ambele părți, căștile AKG cu dopuri de schimb, manualul de utilizare și garanția. Din cauză că această unitate este una pentru teste nu am primit și o husă din silicon transparentă și un adaptor USB-A la USB-C.

Design

La 6.9-inch, bate chiar și pe Galaxy Note 10+ devenind cel mai mare smartphone Samsung. Încât acest telefon urmărește indirect seria Note 10, are multe similarități în design cu aceasta. Ecranul încă este curbat, însă ceva mai subtil comparând cu vechea generație. Curbura permite ca ecranul să aibe unele dintre cele mai subțiri muchii de pe un smartphone.

În mână nu se simte deloc ca un Note 10+. S20 Ultra are colțurile curbate, spre deosebire de forma mai pătrăcioasă din seria Note 10. De asemenea, este puțin mai greu și mai gros decât el, ceea ce mă face să-mi imaginez cât de masiv va fi Note 20+ atunci când va fi lansat prin vară.

Trăgând un ochi la partea din spate observăm un panou curbat din sticlă care se intersectează cu cadrul metalic. Cu toate astea, acesta nu este punctul de atracție al spatelui. Cu siguranță este imensul modul de camere dreptunghiular din spate care este destul de proeminent. Acesta ocupă aproape un sfert din panoul din spate și include patru camere, inclusiv senzorul periscopic.

Trecând la butoane și porturi, obținem butoanele de volum și power în dreapta. În partea de jos portul USB-C, un microfon și difuzorul principal. Sus, microfonul secundar de anulare a zgomotului de fundal și tăblița hibridă care acceptă fie 2 nano SIM-uri, fie doar un nano SIM și un card microSD de până la 1TB.

 

Lipsește aici o abordare de design puțin subtilă care mi-a plăcut foarte mult pe seria Note 10 – orificiul mititel din latura de sus pentru difuzor. Deoarece earpiece-ul este destul de subțire, acea găurică permitea ca sunetul să se audă mai tare. Acest lucru poate făcea o diferență în termeni de experiență audio pentru că rețineți, acest telefon are difuzoare stereo.

Cu modulul de camere din spate fiind punctul de atracție al lui S20 Ultra, trebuie să spun că nu văd nimic altceva mai special. Asta nu înseamnă că este rău. Doar că nu este frapant în nici un fel; este doar un telefon mare cu un modul de camere mare. Și nu este nimic în neregulă cu asta.

Display și multimedia

Aici este categoria unde Samsung s-a întrecut pe sine cu un display de 6.9-inch Dynamic AMOLED cu o rezoluție maximă de WQHD+ (3200×1440) și un refresh rate de 120Hz ! Chiar dacă putem atinge acea rată de fresh doar la rezoluție Full HD+, este încă un salt foarte mare pentru Samsung, deoarece acest lucru indică faptul că viitoarele lor telefoane high-end vor veni și ele cu un ecran cu rată de refresh ridicată. Și cine știe, poate o vom putea folosi și în rezoluție WQHD+. 🙄

De asemenea mai avem și opțiunea de a coborâ la rezoluție HD+ dacă dorim să tragem cât mai mult de baterie. Contrar poți opta pentru rezoluție Full HD+ la 120Hz – cu siguranță asta va mânca mai mult din baterie, dar pe bune, chiar merită. De când au fost introduse ecranele cu rată de refresh ridicată pe telefoane, imediat m-am îndrăgostit de acest lucru. Sigur, nu vom putea să ne bucurăm de ea în majoritatea jocurilor sau videoclipurilor. Dar în cazuri cum ar fi navigarea pe web și social media se va simți brusc o diferență atunci când scrollăm.

Indiferent de rezoluția pe care o alegeți, ecranul va arăta excelent, datorită negrului adânc, culorilor vii și luminozității solide chiar și pentru o utilizare în aer liber. Alte funcții care îmbunătățesc experiența includ HDR10+, filtrul de lumină albastră și modurile de calibrare ale ecranului.

În ce ce privește orificul pentru camera selfie care ar putea să compromite experiența de vizionare, el chiar nu face asta. Puteți alege un wallpaper cu partea de sus neagră sau să folosiți modul întunecat pentru a face mai dificilă observarea lui prin meniuri. Cu toate că era mai ideal să fie poziționat în stânga pentru a nu se suprapune în unele jocuri cu butoanele, pe mine nu m-a deranjat pe durata testării sale. Apropo, cu aspectul ecranului de 20:9 fiind foarte îngust, primim bări negre în laterale atunci când vizionăm un videoclip pe Youtube și astfel nu o să observăm camera.

Ajungând la acustică, aceasta este exact ceea ce se așteaptă de la un flagship Samsung. Obținem difuzoare stereo care constau în difuzorul de jos și cel din earpiece care împreună creează un sunet excelent. Difuzoarele lui Galaxy S20 Ultra pot fi destul de gălăgioase, însă păstrează în același timp claritatea în medii și înalte. Basul este mediu pentru standardul unui smartphone. M-am trezit să nu opresc niciodată modul Dolby Atmos pentru că face ca totul să sune și mai bine, fie că folosești difuzoarele sau o pereche de căști.

Camera

În comparație cu precendenta serie S10, seria S20 în ansamblu primește o mulțime de actualizări în departamentul camerelor. Cu toate acestea, acest lucru este mai pronunțat pentru S20 Ultra. Atât hardware-ul, cât și software-ul au primit multe îmbunătățiri.

Modulul de camere din spate constă într-un senzor principal de 108MP, un senzor telephoto periscop de 48MP, un senzor ultrawide de 12MP și o cameră TOF 3D pentru portrete. Notabilă aici este lipsa aperturii variabile care a fost văzută încă de la Galaxy S9. Nu cred că cineva este deranjat de acest lucru, deoarece era un pic gimmicky și nu oferea prea multă folosință utilizatorului. Pentru selfie-uri primim o cameră de 40MP, care este un upgrade substanțial de la celelate generații de flagship-uri Galaxy.

Pozele făcute cu camera frontală cât și cele făcute cu cele din spate produc fotografii excelente în condiții bune de iluminare. În mod tipic Samsung, culorile sunt un pic prea saturate, dar oricum, obținem o mulțime de detalii și un HDR corect.

Un lucru care a fost puternic marketat pentru S20 Ultra a fost Space Zoom 100x. O voi spune de pe acum, este doar un gimmick – cel puțin pentru mine. Recunosc că ți se va părea foarte tare mai ales când îl vei folosi pentru prima oară. Dar în practică, s-ar putea să nu-l folosești prea mult.

Poate face un zoom foarte depărtat, dar rezultatul imaginii poate fi prea ”moale”, aproape inutilizabil. Veți putea face poze decente doar în lumină bună. Părerea mea este că s-ar fi putut opri la zoom 30x. Poze cu luna n-am reușit să fac din păcate. 😔

În mod surprinzător camera ultrawide nu este chiar atât de departe de calitatea camerei principale în ceea ce privește culorile. Detalii desigur că nu sunt prea multe, însă instantaneele arată foarte bine.

Trecând la night mode, este plăcut să vedem că este disponibil pentru toate camerele din spate precum și pentru camera selfie. Nu sunt un mare fan al modului pentru noapte al lui Samsung, deoarece face mai mult rău decât bine unor fotografii. Ca să nu fiu hater, el totuși luminează umbrele surprinzând detalii pe care altfel nu le-am fi văzut.

În ceea ce privește partea video, S20 Ultra poate filma până la rezoluție 8K 24FPS sau 4K 60FPS cu cameră din spate și până la 4K 60FPS cu camera selfie. Capabilitatea de a face video 8K este un upgrade uriaș, special pentru un telefon. Deși majoritatea oamenilor ar putea să nu-l agreeze din lipsa unui display cu rezoluție 8K. Însă dacă-ți planifici să-ți iei un televizor cu așa rezoluție în viitor, s-ar putea să merite să filmezi cu ea.

Majoritatea oamenilor vor fi perfect mulțumiți de filmările 4K la 60FPS sau de modul Super Steady care acum a fost îmbunătățit – și încă filmează în rezoluție 1080p.

O funcție din seria S20 pe care eu personal am iubit-o este modul Single Take. Putem realiza un video de 8 secunde folosind toate camerele simultan, iar apoi, aproape instant, AI-ul generează singur cele mai bune imagini și unele videoclipuri mai scurte din el. Nu are el cea mai bună calitate, dar sigur nu o să pierzi captarea unui moment important.

Performanță

Acest Samsung Galaxy S20 Ultra 5G pe care îl am în teste rulează pe noul procesor Exynos 990. Acesta este bazat pe Exynos 980 care a fost primul chipset Samsung cu un modem 5G integrat. În timp ce și Exynos 990 are modem 5G integrat, acesta a fost protectat pentru a oferi și o performanță sporită.

Procesorul este acompaniat de 12 sau 16GB RAM (eu am testat versiunea cu 12GB). Tipul acestei memorii este LPDDR5, care în teorie ar trebui să consume mai puțin curent decât generație anterioară. Stocarea poate fi de 128GB sau 512GB și este UFS 3.0 încă de la primul Galaxy Fold.

Chiar și cu cea mai mare rezoluție setată, intrând și ieșind din diferite aplicații precum Facebook, Instagram, Lightroom sau PUBG, telefonul a răspuns bine și nu am observat vreo urmă de lag. Însă ce am observat, este temperatura la care telefonul ajungea atunci când jucam PUBG Mobile sau exportam unele fotografii din Lightroom. Trebuie să recunosc că uneori îl simțeam mai călduț decât eram obișnuit pe alte smartphone-uri, dar nu destul de tare încât să nu-l pot ține în mână.

Conectivitate și baterie

Opțiunile pentru conectivitate sunt excelente pe acest device. Avem suport dual nano-SIM, microSD de până la 1TB, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, NFC, USB 3.2 Type-C (pe care nu l-am mai văzut pe alt smartphone) și desigur 5G NSA/SA sub 6 mmWave. Din păcate nu am reușit să testez capabilitățile 5G din cauza lipsei infrastructurii din orașul meu.

În ceea ce privește autonomia, S20 Ultra 5G primește o baterie de 5000mAh. Având în vedere că acesta este ”bestia” din seria S20, nu cred că una cu capacitatea mai mică ar fi fost mai adecvată. Sincer am folosit telefonul în majoritatea timpului la rezoluție FHD+ cu rată de refresh de 120Hz, trecând la rezoluție WQHD+ doar în timp ce mă uitam pe Youtube.

Cu ecranul la luminozitate maximă, trecut la 120Hz, fotografii și videoclipuri făcute, social media și ascultat muzică am reușit să obțin lejer 6 ore de ecran pornit cu încă 27% din baterie rămasă. Acest telefon poate duce lejer o zi de utilizare, poate chiar 2 dacă este trecut la 60Hz.

Pentru încărcare, telefonul suportă până la 45W ceea ce este grozav. Ce nu este grozav este faptul că în cutie primim unul cu 25W care încarcă telefonul full în aproximativ 55 de minute. Primim desigur și încărcare rapidă wireless la 15W, precum și încărcare reversibilă la 9W, care a ținut Galaxy S8-ul unui amic în viață până a ajuns acasă.

OS, UI și Aplicații

Ca interfață de utilizare primim OneUI 2.0 cu Android 10 încă de când îl scoatem din cutie. Ideea Samsung din spatele OneUI a fost să o facă centrată pe utilizator, permițându-ne să interacționăm mai ușor cu telefonul.

Acest obiectiv continuă și pe OneUI 2 – dar se poate îmbunătăți cu siguranță în următoarele versiuni. De exemplu, îmi place cum este conceput centrul de notificări cu toate scurtăturile și bara de luminozitate așezate cât mai jos pentru a ajunge la ele atunci când folosim telefonul cu o singură mână.

Dar un lucru care nu-mi place este UI-ul aplicației de camere. Toate celelalte moduri ”secundare” sunt păstrate în meniul ”Mai multe”, în timp ce mi-ar fi plăcut să trec la modul dorit printr-un swipe. Oricum, sunt foarte mulțumit de această interfață și este acolo sus cu MIUI, fiind printre preferatele mele.

Concluzie

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G trebuie să ofere mult pentru a-și justifica prețul gigant de 5.750 Lei pentru versiunea cu 12GB RAM + 128GB de stocare. Pentru încă 1.750 Lei de la prețul unui S20+ primim practic un ecran mai mare, baterie mai mare, încărcare mai rapidă, un nou modul de camere și 5G.

Primele trei plusuri cu siguranță ar justifica o creștere a prețului, dar ultimele două? În general, camerele lui S20+ pot face teoretic orice fac și cele ale lui S20 Ultra, cu excepția zoomului 100x – care este mai mult un gimmick. În ceea ce privește 5G, cam prea devreme pentru România.