A venit momentul ca Samsung Galaxy Note 20 Ultra să vină și pe la noi. Acest device este testat de Techway.ro în cadrul programului Orange Smartphone Tester, alături de ceasul Samsung Galaxy Watch 3. Recenzia lui Watch 3 vine miercuri, deci stați pe aproape!
Revenind la Note 20 Ultra, acest telefon este unul pe care l-am așteptat destul de mult. Nu de alta, dar telefonul ăsta a reprezentat una dintre cele mai importante lansări din a doua jumătate a anului.
M-am jucat 2 săptămâni cu el, iar impresiile sunt în mare parte bune. Există și niște minusuri aici, despre care voi discuta în categoriilor specifice.
Design & construcție
Samsung Galaxy Note 20 Ultra este construit din materiale premium. Device-ul vine cu sticlă Gorilla Glass Victus pe față și pe spate, aceasta fiind cea mai puternică protecție la acest moment.
Rama este realizată din oțel inoxidabil, ceea ce îi oferă o rezistență crescută în cazul în care va fi scăpat.
Construcție este solidă, iar greutatea de 208g este distribuită uniform, ceea ce îi oferă un avantaj când vine vorba de comoditate. Telefonul este rezistent la apă și praf, acesta fiind certificat cu rating-ul IP68.
Cât despre design, telefonul Samsung Galaxy Note 20 Ultra vine cu un display de 6.9″, curbat, dar nu foarte agresiv, care adoptă o cameră decupată în ecran, pe centru. Pe spate găsim logo-ul Samsung și masivul modul de camere, care a stârnit multe controverse pe rețelele de socializare.
În partea de jos găsim S-Pen-ul, portul de încărcare, difuzorul și un microfon. În partea de sus se află sertarul hibird pentru 2 SIM-uri sau o cartelă SIM și un card microSD, dar și un al doilea microfon.
Pe partea dreaptă se găsesc, din fericire, butoanele de power și volum. Nu prea mi-a plăcut schimbarea de anul trecut cu butoanele pe partea stângă a dispozitivului și mă bucur că au revenit la amplasarea clasică a acestora. Pe partea stângă nu primim nimic.
Device-ul este subție, având o grosime de doar 8.1mm. Inginerii Samsung au reușit să găsească un mod de a face telefonul mai subțire, deși în interiorul acestuia se găsește foarte multă tehnologie.
Un singur lucru nu prea îmi place: este cam pătrățos. Colțurile sunt drepte și am pățit să dau, din greșeală, cu mâna în ele. Doare.
Display
Am ajuns să discutăm despre display. Cum spuneam anterior, acesta este foarte mare, având 6.9″ în diagonală. Display-ul are o rezoluție maximă QHD+, o luminozitate de până la 1500nits și aduce o rată de refresh de 120Hz, care îmbunătățește experiența de utilizare. Notă: Rata de refresh de 120Hz poate fi activată doar la rezoluție Full HD+.
Culorile sunt foarte bine calibrate și detaliile sunt și ele aici.
Tot la capitolul display doresc să discut și despre latența scăzută a S-Pen-ului. Aceasta a scăzut până la 9ms, ceea ce face ca feeling-ul atunci când desenați să fie mai apropiat de realitate mai mult ca niciodată.
Performanță
Când vine vorba de performanță, acest aspect s-ar putea să aibă păreri împărțite. Suntem în Europa, iar telefoanele Samsung de aici vin cu procesoare Exynos. În cazul nostru, Exynos 990.
Deși multă lume s-a plâns, mulți au testat și au dovedit faptul că există diferențe între telefoanele cu Snapdragon și cele cu Exynos, Samsung a decis să includă acest procesor și pe seria Note 20.
Exynos 990 nu este un procesor prost, dar problemele de instabilitate și cele cu supraîncălzirea îl fac să pară slab în comparație cu ceea ce oferă Qualcomm. Dacă vă jucați, filmați sau faceți multe task-uri dificile pe el, veți simți cum se încălzește destul de tare, mai ales fără husă.
Procesorul este ajutat de 12GB RAM și 256 sau 512GB de stocare UFS 3.0.
Pentru doritori, voi atașa scorurile obținute de Samsung Galaxy Note 20 Ultra în cadrul testelor sintetice.
Benchmark-uri
Conectivitate
Am ajuns și la capitolul conectivitate. Telefonul Samsung Galaxy Note 20 Ultra vine cu suport pentru tehnologia 5G și pentru Wi-Fi 6. De aceea, smartphone-ul va obține viteze excelente de download și upload.
Dacă stați în București, vă puteți bucura de tehnologia 5G cu ajutorul abonamentelor de la Orange.
Tot aici avem suport pentru Bluetooth 5.0, GPS, NFC și USB 3.2.
Viteze de internet
Testele pe Wi-Fi au fost efectuate cu abonamentul Digi Fiberlink 1000 și router-ul Tenda AC18.
Date mobile
Testul pentru date mobile a fost efectuat în rețeaua Orange.
Baterie & încărcare
Samsung Galaxy Note 20 Ultra vine cu o baterie de 4500mAh, care este destul de ok. În mâinile unui power-user nu va duce mai mult de o zi. Totuși, dacă sunteți un utilizator obișnuit, veți scoate o zi și jumătate de autonomie.
Cu ajutorul încărcătorului din cutie, de 25W, telefonul se încarcă de la 0 la 100% într-o oră și 30 de minute. Din păcate, Samsung nu a inclus suport pentru încărcarea la 45W pe acest model.
Tot aici avem și suport pentru wireless charing la 15W și reverse wireless charging la 4.5W.
Sunet
Cât despre sunet, Samsung Galaxy Note 20 Ultra vine cu un set de difuzoare stereo, care oferă un volum ridicat și o calitate înaltă a conținutului audio.
Din păcate, aici nu primim mufă jack și nici vreun adaptor în cutie. Totuși, telefonul redă foarte bine sunetul cu ajutorul tehnologiei Bluetooth.
Microfoanele sunt foarte bune, iar persoanele cu care am stat de vorbă la telefon nu s-au plâns de calitatea apelurilor.
Pentru mostre audio cu telefonul Samsung Galaxy Note 20 Ultra, vă invităm să vizionați videoclip-ul de la sfârșitul acestei recenzii.
Software – OneUI
Pe acest device rulează cunoscutul OneUI 2.5. Acesta vine cu ceva îmbunătățiri față de versiunea anterioară, precum suport wireless pentru Samsung Dex și optimizări.
Despre acesta nu am multe de spus. Sistemul de operare se mișcă foarte bine, deși acesta aduce o mulțime de opțiuni de personalizare a interfeței.
OneUI rămâne în continuare una dintre interfețele mele favorite din lumea Android. Totuși, mai e un lucru să vi-l spun. Acest telefon, precum și alte câteva modele mid-range și high-end, va primi nu 2, ci 3 actualizări software majore.
Mie îmi place să aud acest lucru și sper ca mai multe companii să ia o astfel de inițiativă.
Cameră
Înainte de a discuta despre acest capitol, ar trebui să aflăm ce aduce Samsung Galaxy Note 20 Ultra la capitolul hardware:
- 108 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/1.33″, 0.8µm, PDAF, Laser AF, OIS
- 12 MP, f/3.0, 120mm (periscope telephoto), 1.0µm, PDAF, OIS, 5x optical zoom, 50x hybrid zoom
- 12 MP, f/2.2, 120˚, 13mm (ultrawide), 1/2.55″, 1.4µm
Așadar lucrăm cu un telefon cu o cameră care, în teorie, este demențială. Și în practică se descurcă foarte bine. Imaginile sunt pline de detalii, mai ales când facem capturi cu modul de 108MP. HDR-ul lucrează de la foarte bine spre excelent pe toate cele 3 camere, iar culorile… Culorile au rămas la fel, cu saturația specifică telefoanelor Samsung.
Totuși, înainte de a vă arăta câteva cadre realizate cu Note 20 Ultra, avem un anunț de făcut. Este vorba despre o comparație ce urmează să fie publicată vineri. Bătălia se dă între Samsung Galaxy Note 20 Ultra și Nokia PureView 808, un campion al vremurilor sale.
Acum că v-am stârnit interesul pentru comparația mai sus menționată (sper), să trecem la poze!
În acest prim set de imagini, vedem o expunere corectă, iar soarele este ținut sub control. Detaliile sunt și ele prezente, iar culorile sunt puțin mai vibrante decât le-am văzut eu cu ochii mei.
Aici am testat zoom-ul lui Samsung Galaxy Note 20 Ultra. Prima imagine este cu 10x, a doua cu 20x și a 3-a cu 50x zoom. Mie mi se par destul de bune și cred că toate 3 sunt utilizabile.
În acest set de imagini am vrut să văd diferența distanțelor focale. Consistența este aici, ceea ce este bine. Soarele este bine controlat, iar culorile sunt foarte apropiate de realitate.
Aici am vrut să văd cum face telefonul portrete. Din fericire, cantitatea de blur se poate regla din galerie, deoarece standard separarea subiectului de fundal este prea agresivă. Expunerea este destul de bună, mai puțin zona aceea arsă.
Aici am ieșit cu Note-ul în natură. Aveam nevoie de un partener pe care să mă bazez la drumeție, așa că Samsung Galaxy Note 20 Ultra și-a găsit locul în buzunarul meu. Drept vă spun, toate imaginile din această călătorie au fost foarte bune și pot fi postate fără probleme pe rețelele de socializare.
Iată apusul din Onești! Aceste imagini au fost realizate în penultima zi de vară, din parc. Culorile sunt foarte bune, iar umbrele, deși întunecate, oferă o notă mai dramatică imaginilor.
Benzinăria asta dă de furcă multor telefoane, dar nu și lui Galaxy Note 20 Ultra. Singurele probleme pe care le văd sunt lens flare-ul și schimbarea culorilor între lentile. Consistența lasă de dorit pe timp de noapte, deși era oarecum de așteptat acestul lucru.
Dacă am făcut cu Oppo Find X2, fac și cu Note 20 Ultra! Iată o poză cu Ursa Mare, realizată din mână. Mie îmi place cum a expus telefonul luminile fabricilor de lângă deal, iar crucea reprezentativă pentru dealul de la noi din oraș, Perchiu, este și ea vizibilă în această imagine.
Samsung Galaxy Note 20 Ultra mă impresionează când vine vorba de imagini făcute în beznă. Au fost ceva probleme cu iluminatul public în zona podului din parc și am spus să profit de ocazie. Voi ce credeți? S-a descurcat bine telefonul?
Nu mi-aș imagina vreun review cu un telefon cu cameră de zoom fără o poză cu luna. Când am avut Oppo Find X2, aceasta nu se putea observa pe cer noaptea. Acum, când mă joc cu Samsung Galaxy Note 20 Ultra, am ocazia să fac imagini precum cea de mai sus.
Per total, imaginea este detaliată și culoarea lunii este redată bine. Desigur, este un telefon și nu putem avea multe așteptări de la un zoom digital.
Despre acest selfie nu vreau să vorbesc prea mult. E foarte bun, deși nu prea sunt eu cu treburile astea. Mie îmi place să fac poze, nu să-mi fac poze. Expunerea e foarte bună, detaliile sunt și ele prezente, iar amicul meu, un Canon 800D, arată foarte chipeș în acest selfie.
Despre partea video nu voi scrie prea mult. Video-urile produse de Samsung Galaxy Note 20 Ultra sunt foarte bune, dar nu în low-light. Când lumina scade, capturile video sunt pline de zgomot de imagine, ceea ce nu este plăcut pentru utilizator.
Mi-a plăcut și filmarea 8K și vă invit să urmăriți video-ul de la finalul acestui articol pentru mostre cu telefonul Samsung Galaxy Note 20 Ultra.
Preț & disponibilitate
Cât despre preț, acesta este destul de piperat. Telefonul poate fi găsit la Orange cu prețul de 6400 de lei sau cu 211,70 lei pe lună cu abonamentul Smart Plus 25.
Concluzii
Samsung Galaxy Note 20 Ultra este un smartphone foarte bun pentru oamenii productivi și power-useri. Ecranul este superb, luminos și fluid, iar experiența atunci când scrieți cu S-Pen-ul pe acesta este la un alt nivel.
Performanța dispozitivului este bună, dar veți întâmpina ceva probleme cu supraîncălzirea. Totuși, telefonul se mișcă foarte repede și zboară prin aplicații.
Camera este foarte bună, iar pozele nu vor dezamăgi pe nimeni. HDR-ul lucrează foarte bine, iar nightmode-ul își face treaba excelent.