Timp de citire: 7 minute

Au trecut mai bine de 2 săptămâni de când am pus mâinile pe Motorola One Action. Acest telefon este unul de buget, dar care mi-a depășit toate ășteptările. Fără doar și poate, Motorola One Action este un telefon de luat în considerare, mai ales la prețul său actual de aproximativ 800 de lei.

Publicitate

Unboxing

Motorola One Action vine într-o cutie de culoare mov, pe care se găsește logo-ul companiei și denumirea device-ului.

Pe partea dreaptă a acesteia avem și logo-ul Android One, iar pe partea inferioară a acesteia găsim informații referitoare la stocare, culoare și model. Ceea ce am apreciat a fost faptul că la memorie este trecută și capacitatea de stocare disponibilă, ceea ce este de apreciat.

Pe partea din spate găsim și câteva informații despre camere, procesor, baterie și display, dar observăm și logo-ul Dolby Audio.

Deschizând cutia, suntem întâmpinați de telefon. Sub acesta se găsesc certificatul de garanție, informațiile juridice referitoare la el, un manual cu instrucțiuni, încărcătorul, cablul USB A – USB C și cheița pentru slot-ul SIM. Avem parte și de o husă transparentă de silicon, care este un cadou foarte bun și util.

Încărcătorul lui Motorola One Action

Design și consturcție

Telefonul are o formă îngustă, dat fiind ecranul său cu aspect ratio de 21:9. Mie îmi place să îl compar cu o telecomandă. Avem un display mare, cu margini nu foarte groase, dar nici foarte subțiri și o cameră decupată în acesta. Avem și protecție Gorilla Glass.

Pe spate avem parte de o carcasă de plastic, de culoarea albă în cazul meu, dar se găsește și pe o culoare albastră interesantă. Camerele sunt așezate pe verticală și poziționate în partea stângă sus. Pe mijloc, puțin mai jos de setup-ul de camere, avem și senzorul de amprente. Acesta este destul de rapid și recunoaște bine. Avem și logo-ul Android One, care ne reaminstește faptul că acest telefon rulează o versiune stock a acestui sistem de operare.

Pe laterala din dreapta avem butonul de power și butoanele de volum. Pe partea stângă se află sertarul pentru SIM.

În partea de sus avem conectorul jack de 3.5mm și un microfon, iar în partea de jos avem încă un microfon, portul de încărcare și difuzorul.

Display

Motorola One Action oferă un display IPS cu o diagonală de 6.3″, un aspect ratio de 21:9 și rezoluție Full HD+. Avem parte de culori bine calibrate pentru un IPS și nu m-am putut plânge de funcționalitatea acestuia pe timpul utilizării. Este foarte bun pentru vizionat filme, dat fiind aspect ratio-ul de 21:9, similar cu ceea ce am văzut pe device-urile Xperia de la Sony.

 

O problemă ar fi screen bleeding-ul, o problemă destul de întâlnită la IPS-uri. Nu este deranjant în timpul utilizării, dar este bine de știut că acest telefon suferă de acest lucru.

Sunet

Când vine vorba de sunet, Motorola One Action stă destul de bine. Avem un singur difuzor în partea de jos, dar care își face treaba destul de bine. Un vechi prieten și-a făcut și el apariția. Acesta este nimeni altul decât Jack. Care Jack? Cel de 3.5mm. El se găsește pe partea de sus a device-ului și funcționează foarte bine.

La microfoane stăm bine, acestea reușind să reproducă un sunet foarte bun.

Performanță

Când vine vorba de performanță, acest Motorola One Action stă destul de bine. Avem la bord procesorul Exynos 9609 care se descurcă bine în jocuri. Acesta este ajutat de 4GB de memorie RAM și pot spune că se mișcă chiar bine. Nu am avut lag de foarte multe ori, iar când am avut descărcam ceva sau făceam multitasking mai intens.

Cum spuneam, One Action descurcă bine în jocuri. Pe el am testat Call of Duty Mobile, Asphalt 9, Heroes Evolved și am jucat și puțin PUBG. Telefonul nu s-a supraîncălzit, ceea ce e foarte bine. Performanța a fost constantă pe parcursul sesiunilor de gaming. Pe majoritatea jocurilor va rula fără probleme pe setări High.

Benchmark-uri

Cameră

Când vine vorba de camere, Motorola One Action iese în evidență datorită camerei sale de acțiune. Aceasta are 16MP și poate filma la un unghi de 117 grade cu stabilizare electronică. Rezoluția maximă la care camera de acțiune poate fi utilizată este 1080p la 30 sau 60fps.

Stabilizarea de pe camera de acțiune este foarte bună și va bucura pe oricine, chiar și pe timp de noapte. Un alt avantaj foarte fain al acestei camere este faptul că poate filma pe orizontală în timp ce țineți telefonul pe verticală.

Pe lângă această cameră de acțiune mai avem și una standard de 12MP. Aceasta face niște poze foarte ok pentru un telefon de buget și este surprinzătoare când vine vorba de culori. Acestea sunt redate într-un mod foarte natural. Nu pot să nu remarc totuși faptul că telefonul se bazează destul de mult pe oversharpening-ul rezultat în urma procesării. Nu poate fi considerat un lucru rău, mai ales la banii săi.

Motorola One Action – poză la păpădie
Motorola One Action

Când vine vorba de video cu senzorul principal, acesta urcă până la 4K30, dar fără cine știe ce stabilizare. Nu se compară în niciun caz cu ceea ce camera de acțiune poate face.

Dacă vorbim despre captură nocturnă, aceasta este posibilă, dar trebuie să vă asigurați că stabilizați telefonul bine. Capturile apar să fie ok, mai ales pentru banii pentru care se găsește device-ul.

Motorola One Action – captură nocturnă

Pe lângă aceste două camere mai avem și una pentru adâncime care va ajuta atunci când faceți fotografii portret.

Ceea ce m-a impresionat a fost faptul că telefonul are și un soi de recunoaștere a scenelor prin AI, care ascunde și un Moon Mode. Săracul One Action încearcă să vadă luna, dar nu vă puteți aștepta la niște rezultate inedite.

Motorola One Action – Moon Mode

Când vine vorba despre camera selfie, aceasta este una de 12MP cu filmare 4K la 30fps. Da, acest telefon are filmare 4K pe ambele camere. Este surprinzător, asta având în vedere că nici unele dintre cele mai noi flagship-uri nu suportă așa ceva. Ce-i drept, niciuna dintre cele două camere capabile de 4K nu se bucură de stabilizare.

Selfie-urile sunt bune, dar nu dau pe spate. Merg foarte bine pentru rețelele de socializare.

Cât despre alte feature-uri, avem slow-motion (chiar și pe camera selfie), time-lapse, portrait, cut (decupează subiectul de fundal) și Google Lens.

Interfața camerei este simplă și poate fi utilizată cu ușurință.

Software

La acest capitol nu am multe de precizat. Este 99% Android stock. Singurele diferențe sunt: aplicația de cameră proprietară și Moto Actions (care includ și un fel de Ambient Display ca pe telefoanele OnePlus). Recent am primit și update-ul la Android 10, iar Motorola zboară.

O să mă axez pe Moto Actions, dat fiind faptul că de interfața aplicației proprietare de cameră am discutat la capitolul Cameră.

Moto Actions sunt faine. Avem și gesturi prin aer pentru a face rapid poze sau pentru a aprinde flash-ul. De asemenea avem și gesturi pentru a face screenshot. Cum ziceam, Motorola are și un fel de Ambient Display ca la OnePlus, care arată notificările și ora.

Ceea ce am observat a fost faptul că update-ul la Android 10 a venit cu un delay destul de mare față de modelele pentru US sau India.

Conectivitate

Când vine vorba de conectivitate, Motorola One Action are un port USB 2.0, Bluetooth 5.0, GPS, radio FM și WiFi 802.11 a/b/g/n/ac. Moto prinde ceva viteză pe WiFi, fiind foarte bun pentru descărcat video-uri sau aplicații. Personal nu am folosit FM Radio până acum, deci nu îmi pot spune părerea despre el. Cât despre GPS, acesta este precis și poate fi folosit fără probleme la navigare.

Teste viteză WiFi

Motorola One Action – viteză pe 2.4GHz
Motorola One Action – viteză pe 5GHz

Baterie

Acest Moto este ținut în viață de o baterie de 3500mAh. Aceasta este micuță față de concurență, dar nu înseamnă că nu ține bine. Personal am utilizat Moto o zi întreagă și nu am avut nevoie de reîncăcare pe parcursul acesteia.

Încărcarea este ok. Avem parte de 10W pe cablu care duc Moto la 100% în cam 2 ore. Acesta este un punct slab al telefonului din punctul meu de vedere și cred că cei de la Motorola ar fi putut include măcar un încărcător de 18W.

Preț

Am ajuns și la capitolul legat de preț. Acest device poate fi găsit la următoarele magazine din România:

Concluzii

Motorola One Action este un device foarte bun pentru banii săi. Avem parte de un ecran de calitate, camere bune și o performanță foarte bună pentru prețul la care se găsește. Faptul că este un telefon de buget nu m-a făcut să simt asta. Îl recomand cu multă căldură celor care vor un telefon bun, ieftin și rezisent.

Motorola One Action