iPhone 11 este prima serie din portofoliul Apple care a adoptat o cameră ultra-wide. Drept urmare, iPhone 11, modelul standard, vine și el cu una. Față de frații săi mai mari, iPhone 11 are lipsă doar camera telephoto, un minus insesizabil din punctul meu de vedere. Cât despre calitatea senzorilor puși de Apple aici, urmează ca voi să aflați în următoarele rânduri.
Specificații
- 12 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/2.55″, 1.4µm, dual pixel PDAF, OIS
- 12 MP, f/2.4, 13mm (ultrawide)
Fotografie
În lumina zilei
Când vine vorba de fotografiile făcute în condiții de lumină bună, cam orice flagship se descurcă foarte bine spre excelent. Drept urmare, iPhone 11 produce și el niște imagini încântătoare, cu niște culori naturale și detalii multe.
Primul set de imagini a fost făcut în Centrul Vechi. Vedem o expunere corectă, culori bune și o consistență foarte bună la trecerea între camere.
În acest set am decis să includ și o poză cu Zoom. Sincer, nu recomand să treceți de 2x, dar până acolo e relativ ok. Consisența de la schimbarea lentilelor rămâne, ceea ce e bine. HDR-ul lucrează bine, menținând bine controlul asupra soarelui. Umbrele nu sunt exagerate, având suficiente detalii.
Eu am încercat aici o serie de fotografii arhitecturale. Știu, nu sunt prea drepte, dar camera ultra-wide oferă un aspect mai dramatic asupra imaginii. Cât despre culori, expunere și detalii, toate la nivel înalt.
Ne aflăm din nou în Centrul Vechi, subiectul imaginilor fiind clădirea mea preferată din București: Palatul CEC. Avem aici niște imagini foarte bune, cu detalii bune, culori naturale și expunere corectă. Soarele a fost bine controlat, iar umbrele sunt bine expuse.
Aici mă aventurasem prin IOR, această imagine fiind făcute pe scările din parc. Imaginea este corect expuse, cu niște culori naturale și detalii perfect surprinse.
Aici avem 2 imagini de la fântânile de la Piața Unirii. Avem aici două cadre, wide și ultra-wide, care încheie seriile de imagini pe timp de zi din București. Expunerea este ok, umbrele fiind cam întunecate, pierzându-se câteva detalii. Totuși, soarele a fost bine controlat, cel mai probabil umbrele fiind compromisul făcut.
Această imagine a fost făcută la mine în oraș, lângă râul Trotuș. Avem culori bune, detalii multe, iar HDR-ul și-a făcut excelent treaba.
Ne aflăm tot la râul Trotuș și încheiem seriile de poze pe timp de zi. Avem aici imagini foarte bune, cu niște culori naturale și detalii bine conturate.
Așa cum am spus, iPhone 11 se descurcă foarte bine în condiții bune de lumină, ceea ce era de așteptat.
Portret
Pentru portret am ales un subiect tare energic, care nu prea stă locului când îi fac poze.
Aici îl pregăteam de o călătorie până la București și l-am prins mai liniștit decât de obicei. Vedem detalii bune, un blur corect și culori bine redate. Fără dubii, iPhone 11 face portrete foarte bune, deși mai dă rateuri cu decuparea.
La apus
Apusul este una dintre cele mai frumoase părți ale zilei pentru fotografii, mai ales în intervalul Golden Hour. Să vedem cum s-a descurcat iPhone 11 în aceste condiții.
Aici avem două cadre din parcul Cișmigiu, unde iPhone 11 a surprins apusul foarte bine. Imaginea este plăcută, având culori naturale, detalii bine conturate și expunere corectă.
Aici avem două cadre cu o rață. Acestea sunt cam întunecate pentru gustul meu, fiind destul de greu să vedem rața. Cât despre detalii, acestea sunt foarte bine redate.
În lumină scăzută
Bătălia flagship-urilor se dă în lumină scăzută. Acum ceva ani, un telefon nu ar fi putut să vadă în întuneric. Timpul a trecut și… Las rezultatele să vorbească de la sine.
Acum că ați văzut imaginile, e clar că suntem cu mult mai avansați față de trecut. iPhone 11 face poze foarte bune noaptea. Dezavantajul său este lipsa nightmode-ului pe camera ultra-wide. Veți vedea la capitolul „Comparații foto” de ce spun acest lucru.
Să trecem la video!
Video
La video nu am să spun decât că sunt impresionant. iPhone 11 filmează foarte bine în orice condiții de lumină. Am realizat și un material video cu acesta, care sper să vă placă.
Acesta este materialul video făcut lângă râul Trotuș, în Onești.
Deci, așa cum am spus, sunt profund impresionat de capabilitățile video pe care iPhone 11 le are. Avem culori naturale, stabilizare foarte bună, detalii bine conturate și HDR care se descurcă extraordinar. Schimbarea între camere este lină și arată profesional.
Comparații foto
Am propus zilele acestea pe grupul Mobilissimo două comparații. Acestea au fost între OnePlus 7 Pro și, bineînțeles, iPhone 11. Voi ați votat în orb și vă mulțumesc pentru contribuția adusă pentru această recenzie!
Comparația 1
Prima comparație a fost câștigată de telefonul B, care este OnePlus 7 Pro. Motivele ar fi: imaginea este mai luminoasă și mai detaliată, iar culorile sunt mai corecte.
Comparația 2
A doua comparație este câștigată tot de OnePlus 7 Pro. Ei bine, aici avem un dezavantaj clar pentru iPhone. Deși pe ambele telefoane am folosit modul automat, pe OnePlus 7 Pro acționează nightmode-ul, în timp ce pe iPhone 11 nu există această funcție pentru camera ultra-wide.
Concluzii
iPhone 11 are o cameră foarte bună spre excelentă. Am avut parte de poze foarte bine echilibrate, cu detalii, culori și expunere la nivel înalt. Din nou, partea video a fost absolut impresionantă. Avem stabilizare excelentă la 4K60, fiind perfect pentru vlog-uri.
Puteți vedea materialul realizat de mine la râul Trotuș, acesta fiind compus din video-uri făcute cu iPhone 11 (doar cu el).
Recomand acest telefon celor ce doresc un smartphone cu cameră bună!