POCO M3 este device de buget ce a ajuns la mine în urmă cu ceva timp. M-am ocupat să-l testez în ultimele două săptămâni, iar astăzi urmează să aflați că un telefon de 600 de lei nu este atât de rău precum v-ați fi gândit. De fapt, POCO M3 este un terminal low-end foarte interesant, cu un design inedit în gama de preț și cu dotări mai mult decât decente.
Cuprins
- Unboxing
- Construcție & design
- Display
- Performanță
- Conectivitate
- Sunet
- Baterie & încărcare
- Software
- Cameră
- Concluzii + Preț & disponibilitate
Unboxing
POCO M3 vine într-o cutie galbenă, cu logo-ul POCO M3 pe capac. Aceasta se desface lin, iar la interior găsim un plic în care se află maculatură, cheița pentru slotul SIM și o husă transparentă ce vă v-a proteja telefonul. Sub acest plic găsim telefonul, încărcătorul de 18W și cablul de încărcare.
Pachetul este unul mai mult decât ok, aici fiind oferite toate accesoriile de care este nevoie atunci când vă achiziționați un nou telefon, inclusiv o folie de protecție aplicată pe ecran. Pot spune că aceasta a fost o experiență de unboxing decenchiltă pentru intervalul de preț.
Construcție & design
POCO M3 este un telefon de buget, ceea ce înseamnă că acesta este construit din plastic, un material des utilizat pe device-urile low-end. Totuși, display-ul telefonului este acoperit cu protecție Gorilla Glass 3, lucru foarte bun pentru rezistența la șocuri și protecția la zgârieturi în timp. Totuși, vă încurajez să păstrați sau să aplicați o folie pe suprafața display-ului.
Telefonul are un design interesant. La mine a ajuns cel pe culoarea galben, însă este disponibil și pe mov sau gri. Spatele device-ului este unul mai deosebit, mai ales dacă ne uităm la partea superioară, unde găsim o bucată mare de pastic cu logo-ul POCO pe spate.
Ce pot să vă spun este că device-ul arată foarte bine pentru zona de preț, lucru pe care cei care l-au văzut mi l-au confirmat. Pentru 650 de lei, acest telefon iese în evidență, mai ales pe culoarea galben, aceasta fiind capabilă să atragă instant atenția altora.
Display
POCO M3 are un display destul de bun pentru prețul pe care trebuie să îl plătim pentru el. Rezoluția ecranului este una de 1080 x 2340 de pixeli, cu un aspect ratio de 19.5:9. Așa cum am menționat mai devreme, aici există acoperire Gorilla Glass 3 pentru protejarea corespunzătoare a display-ului în timp.
Luminozitatea acestui ecran poate ajunge până la 400 de nits, destul de ok pentru utilizarea de zi cu zi, iar dimensiunea acestuia este de 6,53 inch, cu un raport ecran/corp de 83,4%.
Culorile sunt ok redate aici, iar rezoluția ridicată este un plus în acest interval de preț și pe această diagonală. Nu avem aici nimic fancy precum o rată de refresh de 90Hz sau un panou OLED. În schimb, trebuie să ne mulțumim cu 60Hz și un panou IPS, lucru deloc rău pentru prețul la care se găsește acest device.
Performanță
POCO M3 nu este cel mai puternic device de pe piață, lucru ce era de așteptat. Telefonul este propulsat din procesorul Qualcomm Snapdragon 662, fabricat pe o arhitectură de 11 nm. Acesta este ajutat de 4 sau 6GB RAM și 128GB stocare UFS 2.2.
Grafica Adreno 610 asigură o performanță decentă în jocuri. Pe acesta nu ne putem juca titluri precum Fortnite, însă PUBG sau Call of Duty Mobile merg bine, la setări medii. Pentru prețul său, este ok și atât. La 600 de lei nu ne puteam aștepta să jucăm ceva cu grafică HDR.
În utilizarea de zi cu zi mai agață, nu pot să zic nu. MIUI 12 este o interfață greuță pentru un telefon de buget. Totuși, aceste frânări sunt ocazionale și nu creează mari probleme în timpul folosirii device-ului.
Conectivitate
POCO M3 nu este top nici la capitolul conectivitate. Neavând suport pentru NFC, aici găsim doar Wi-Fi dual-band, Bluetooth 5.0 și GPS. De asemenea, aici avem și un senzor IR care poate transforma telefonul dumneavoastră într-o telecomandă universală, lucru care mi se pare interesant. Pentru cei ce doresc, aici avem și radio FM.
Aici avem, spre fericirea multora, două porturi: un port USB Type-C 2.0 și un jack de 3,5mm, lucru ce vă oferă posibilitatea de a folosi căștile preferate cu fir în continuare.
Sunet
POCO M3 este un device care m-a lăsat plăcut surprins pentru că el vine cu o pereche de difuzoare stereo. Și sunt surprins pentru că există telefoane mai scumpe care nu au așa ceva. Acestea redau sunetul bine, dar nu e nimic wow. Adică pentru un utilizator obișnuit e perfect ok, volumul fiind ridicat, lucru cu care să zicem că ar compensa.
Așa cum am spus mai sus, aici avem și mufă jack, ceea ce înseamnă că vă veți putea bucura de căștile dumneavoastră preferate cu fir.
Baterie & încărcare
Când vine vorba de baterie, POCO M3 vine cu un acumulator de 6000mAh care reușește să mențină telefonul activ pentru 3 zile. Autonomia acestuia este, așadar, excelentă. Totuși, cum se încarcă? Ei bine, telefonul vine cu suport pentru încărcare rapidă la 18W, lucru foarte bun având în vedere capacitatea bateriei.
Timpul de încărcare de la 1 la 100% este de aproximativ 2 ore și jumătate. Având în vedere ce autonomie reușește să ofere în urma unei încărcări complete, eu zic că încărcarea într-un timp mai îndelungat nu poate fi considerată o problemă, mai ales la prețul de 650 de lei la care se poate achiziționa acest device.
Software
POCO M3 rulează cu Android 10 și intefața MIUI 12 aplicată peste. Aceasta este puțin cam greoaie pentru Snapdragon 662, iar asta se poate simți uneori. Există momente în care telefonul agață puțin, iar funcțiile par ceva mai limitate decât la modelele mai scumpe.
Totuși, MIUI 12 arată bine și are animații drăguțe și naturale. Ca experiență de utilizare stă foarte bine, lucru ce îi va încânta pe viitori utilizatori de POCO M3. Desigur că acest device va primi actualizare la Android 11 și MIUI 12.5, ultima versiune a interfeței proprietare de la Xiaomi.
Cameră
Foto
Când vine vorba de cameră, POCO M3 stă bine pentru zona sa de preț. Avem aici un setup format dintr-o cameră principală de 48MP, fără stabilizare optică, o cameră macro de 2MP și una pentru adâncime de 2MP. Imaginile sunt mai mult decât bune indiferent de condițiile de lumină.
Pentru un utilizator fără prea multe pretenții, POCO M3 se descurcă bine spre foarte bine la capitolul fotografie. Avem aici și un Nightmode dedicat pentru fotografia nocturnă și multe alte moduri interesante.
Fotografii pe timp de zi
Fotografii pe timp de noapte
Video
La partea video stăm ok. Avem posibilitatea de a filma la o rezoluție maxima de 1080p cu 30FPS și cam atât. Nu există stabilizare electronică la posturi, deci filmările ies tremurate oricând, oriunde. Noaptea nu are rost să vorbim. Imaginea e întunecată și stabilizarea inexistentă își spune cuvântul.
Concluzii
POCO M3 este un super device pentru prețul la care poate fi găsit pe piața din România. Acesta oferă foarte multe la bani puțini: un design interesant, încărcare rapidă la 18W, difuzoare stereo, un ecran mare și o performanță decentă.
Pot recomanda fără ezitare acest telefon oricărei persoane ce dorește un device care să-și facă treaba cum trebuie, dar care să nu coste sute de euro.
Preț & disponibilitate
POCO M3 poate fi găsit la următoarele magazine online:
- mi-home.ro – 650 de lei