Sunt utilizator de OnePlus de 2 ani și jumătate, cu o pauză de un an cu Huawei Mate 20 Pro. Primul meu device de la această companie a fost OnePlus 5T, iar în prezent folosesc un OnePlus 7 Pro. Foarte mulțumit de amândouă terminalele.
Iată-mă astăzi vorbind despre experiența cu OxygenOS pe care am avut-o pe parcursul anilor. A venit timpul să discut despre cum este această interfață cu adevărat. Am fost fan OnePlus la un moment dat, însă au reușit să-mi piardă interesul cu noile OnePlus Nord N10 și N100.
RIP interfață apropiată de Android stock
OxygenOS obișnuia să fie apreciată pentru feeling-ul cât mai stock pe care îl avea. Și eu apreciam acest lucru. Și nu sunt singurul. Totuși, OnePlus a făcut o schimbare de design al interfeței, care a stârnit o groază de controverse pe rețelele de socializare.
Multe persoane susțin că noul OxygenOS 11 este, de fapt, o copie de OneUI. Și pot să înțeleg de ce. Stilul interfeței este extrem de asemănător cu ceea ce găsim pe telefoanele Samsung. Nu pot spune că este o interfață urâtă, însă ideea de android cât mai stock a dispărut.
Serios, OnePlus? Bloatware?
Oh, God! OnePlus a început să pună bloatware în OxygenOS. Prima dată a început cu Netflix, care vine preinstalat pe device. Nu îl puteți dezinstala. Tot ce puteți face este să dezactivați aplicația.
Pe lângă asta, acum ceva timp OnePlus a început să adauge serviciile Facebook preinstalate pe device. Au fost multiple discuții privind această mișcare, iar OnePlus, din fericire, a decis să scoată aceste servicii din OxygenOS.
Pe lângă acestea, în urmă cu un an exista o discuție aprinsă privind un nou Memory Cleaner introdus în File Manager (doar în India). Problema era că serviciul care se ocupa de curățarea memoriei venea din partea Tencent, iar datele șterse treceau prin niște servere aparținând acestora.
Așa cum știm, Tencent a avut multiple probleme cu aceste servere, motiv pentru care comunitatea OnePlus a luat atitudine pentru eliminarea acestui serviciu. Din păcate, acesta încă există.
„OxygenOS are update-uri rapide”
Mhm…
OxygenOS obișnuia să fie foarte apreciat pentru actualizările software rapide. Așa era. Totul era rapid până când a fost lansat OnePlus 7 Pro. De atunci, totul s-a dus încet, dar sigur, în jos. Nici update-urile de securitate nu mai vin la timp, ci cu delay.
Când am avut OnePlus 5T, am fost nevoit să aștept 2 luni, în programul Beta, pentru Android 9. Știu că se lansase la o lună distanță față de data anunțată oficial (pe versiunea Beta). Pe versiunea stabilă l-au lansat tocmai de Crăciun, pe data de 25 decembrie 2018. Nu știu ce s-a mai întâmplat după aceea, pentru că am făcut schimb cu tata, iar eu mi-am luat un Huawei Mate 20 Pro.
Ce pot să vă spun e faptul că OnePlus a lansat Android 10 pentru OnePlus 5/5T, însă acesta a venit cu o groază de probleme, inclusiv la capitolul conectivitate. Tata a pățit ca telefonul să nu îi mai recunoască rețeaua Wi-Fi la care era conectat. Cât timp a durat ca OnePlus să lanseze un update care să remedieze problema? FOARTE MULT. Abia ieri au lansat un update. După aproape 6 luni! Știu că este vorba de un device lansat în 2017. Dar totuși, 6 LUNI pentru un update care rezolvă o problemă majoră.
OnePlus lansează, de obicei, update-uri majore destul de rapid. Totuși, asta nu înseamnă că sunt și stabile. Pe OnePlus 5T am avut foarte des lag după update-ul la Android 9. S-a rezolvat abia după 4 update-uri chestia asta. Chiar și pe 7 Pro-ul meu observ cum mai frânează din când în când. Și nu sunt singurul. Am primit multe update-uri care au făcut rău, deși ar fi trebuit să facă bine terminalului. S-au grăbit și la ultimul update de la OnePlus 8 și 8T, pe care l-au trimis și pe canalul Beta. Cine îl instala, se trezea cu datele pierdute.
Și mai e o chestie: noile OnePlus Nord N10 și N100 vor primi un singur update major. Da, ați citit bine. Acestea vor primi doar actualizarea la Android 11. Nimic mai mult. În comparație, Samsung garantează 3 ani de update-uri pentru mid-range-uri și flagship-uri. Da, acel Samsung care era super lent la update-uri.
Un lucru vreau să-l mai menționez: OnePlus NU promite 3 ani de update-uri garantate! Ei garantează doar 2 ani de actualizări majore și 3 de securitate.
Concluzii
Deci da, astea sunt minusurile lui OxygenOS. Vorbind despre experiența mea cu acesta, mi-am adus aminte de bucuria pe care am simțit-o când mi-am cumpărat OnePlus 5T-ul. De fiecare dată când OnePlus lansa un nou device, simțeam că vreau să-l am. Până la OnePlus 7 Pro a fost așa, inclusiv. De atunci, interesul meu s-a pierdut în timp. Am ajuns la OnePlus 8T, un telefon foarte bun, dar care nu mă atrage în vreun fel acum.
Dragă OnePlus,
Nu știu ce se întâmplă și nici ce decizii se iau în interiorul companiei, însă sunt trist când văd direcția în care merge compania. Îmi plac telefoanele brand-ului și le consider ca fiind foarte bune. Însă, din păcate, fanii cu ajutorul cărora ați ajuns unde sunteți acum încep să dispară. Și îmi pare rău pentru asta.
Nu spun că OxygenOS este o interfață rea. Mie îmi place. Totuși, în spatele sloganului „fast & smooth” se acund câteva lucruri care trebuie să fie știute de toată lumea.