Timp de citire: 6 minute

Producătorul chinez Tenda, cu toate că intrat relativ recent pe piața românească, a devenit o prezență constantă și ambițioasă în zona de echipamente de rețea, cu un portofoliu foarte variat de dispozitive cu specificații de ultimă generație. Una din direcțiile în care se desfășoară este cea a produselor destinate caselor inteligente. Din această categorie vom trece astăzi în revistă o priză inteligentă, modelul Tenda Beli SP3.

Publicitate

O să încep review-ul cu un exemplu concret al avantajelor pe care le aduce o priză inteligentă. Aceasta este capabilă să transforme un consumator clasic într-unul inteligent, controlabil digital, de la distanță. Rezultatul este un control dinamic mult mai fin și precis al vechiului consumator.

În momentul când scriu review-ul, toamna și-a intrat deja în drepturi. Este perioada din an când soarele nu mai are putere, pereții blocurilor se răcesc destul de tare, însă mai durează o lună bună până la pornirea încălzirii centrale. Un calorifer electric reprezintă o soluție pentru această perioadă intermediară, însă nu una perfectă. Astfel, în momentul culcării nu este încă foarte frig. Când vom porni caloriferul se va face inițial foarte cald, vom transpira, iar frigul va veni abia în jur de orele 3-5 dimineața. În practică, este imposibil să găsești o setare satisfăcătoare pentru termostatul caloriferului, astfel încât te vei trezi dimineața ori transpirat, ori înghețat.

Din această cauză, când am primit unitatea pentru review, prima utilizare a prizei inteligente a fost să o folosesc pentru controlul caloriferului (după ce am verificat că se încadrează în limita de putere suportată de priză). A devenit foarte simplu să pornesc caloriferul câteva minute înainte de culcare direct din pat prin intermediul telefonului până la o temperatură confortabilă a camerei (și asta prin intermediul unui timer, ca să nu fie nevoie să stau treaz până când trebuie să îl opresc), și apoi să adaug două intervale de câte 10 minute de încălzire la orele 4 și 5 dimineața. Soluția a funcționat perfect, și a adus și o mare economie de energie, prin controlul foarte fin, la minut, pe care îl permite priza. E doar un exemplu de confort pe care ni-l poate aduce tehnologia, dar situațiile utile sunt nenumărate.

Acestea fiind spuse, să trecem la detalierea experienței avute cu Tenda SP3 !

Specificații:

  • Protocoale: IEEE 802.11b/g/n
  • Tip wireless: 2.4GHz, 1T1R
  • Cerințe sistem: Android 4.4 sau superior, iOS 9.0 sau superior
  • Conținut pachet: Smart Wi-Fi Plug SP3, ghid instalare rapida
  • Temperatura operare: 0 ºC ~ 40 ºC
  • Umiditate operare: 5%~90% RH fara condens
  • Dimensiune: 3.9×2.5×2.5in.(99x64x63mm)
  • Material: PC
  • Buton alimentare si reset
  • Indicator LED Alimentare

Priza este fabricată dintr-un policarbonat de calitate, cu o finisare foarte bună și o estetică plăcută. În cutie vom mai găsi pliantul cu instrucțiuni, sumare dar suficiente. Singurele diferențe față de o priză clasică sunt date de ledul de stare, care va lumina albastru în momentul în care priza este activă, sau portocaliu în timpul setării inițiale, și de butonul discret pentru resetarea prizei la setarea de fabrică. SP3 nu este foarte voluminoasă, dar suficient de mare totuși pentru a bloca nu doar portul în care e introdusă dintr-o priză de perete dublă, ci și pe cel vecin. Curentul maxim suportat de priză este de 10A, ceea ce ne duce la o putere maximă suportată de 2300 W.

Instalarea este foarte simplă, la îndemâna oricui. Prima dată va trebui să descărcăm din Play Store sau AppStore aplicația Tenda Beli, unde va trebui să ne facem un cont. Vom conecta priza la curent, și aceasta va crea automat o rețea wireless open. Ne vom conecta temporar cu telefonul la această rețea, apoi vom deschide aplicația Tenda Beli. Aceasta va detecta priza noastră inteligentă, și îi va transmite SSID-ul și parola rețelei noastre wireless principale. În acest moment priza va închide rețeaua sa temporară și se va loga la routerul nostru wireless.

Priza inteligentă nu se poate conecta decât la rețele de 2.4 GHz, deci va trebui să avem o rețea în această bandă pentru a putea utiliza Tenda Beli SP3. Tot aici este momentul să clarificăm că putem introduce și un prelungitor sau multipriză cu mai mulți consumatori în priza noastră inteligentă, dar evident că îi vom putea comanda doar simultan, prin alimentarea sau oprirea întregului prelungitor. Bineînțeles, va trebui ca puterea totală a consumatorilor să nu depășească cei 2300 W suportați de SP3.

În continuare aplicația ne va trece prin câțiva pași simpli unde vom alege un nume și o pictogramă pentru nou-adăugata SP3, pentru a o putea diferenția de alte prize Tenda existente, în cazul în care avem mai multe. Cu aceasta s-a încheiat procesul de configurare, și din acest moment putem controla priza noastră de la distanță. Partea mai puțin bună e că aplicația necesită permanent o conexiune la internet activă pentru a putea folosi priza. Partea bună e o consecință a părții mai puțin bune, la modul că aplicația are nevoie să se conecteze la serverele Tenda tocmai pentru a nu ne limita doar la rețeaua locală. Astfel, putem controla din acest moment priza inteligentă nu doar din spațiul acoperit de routerul la care s-a conectat priza, ci de oriunde din lume, cu condiția să ne putem conecta la internet. Avantajele sunt evidente, putem porni periodic consumatori în locații unde nu ne deplasăm frecvent. Un dezumidificator într-o cabană sau pivniță sau un aparat de aer condiționat vara, pornit cu jumătate de oră înainte de a ajunge în locație sunt doar câteva exemple. Aplicația suportă controlul vocal prin Amazon Alexa sau Google Assistant, așa că ar trebui să putem porni sau opri priza de la distanță inclusiv când ne aflăm în trafic.

O mențiune e necesară aici, chiar dacă se va pierde conexiunea la internet în timpul în care este activ un timer, acest fapt nu va împiedica buna funcționare e prizei, care va măsura singură timpul și va acționa corect la expirarea timer-ului chiar și fără comunicare cu telefonul care a comandat-o.

Aplicația ne oferă setări simplu de înțeles și utile. Nu există o limită pentru câte prize sau multiprize Tenda putem avea înregistrate simultan. Putem da acces și altui utilizator la setările prizei, de exemplu unui alt membru alt familiei.

Când deschidem aplicația vom avea în față lista cu prizele conectate la rețeaua wireless. Apăsând pe pictograma aleasă pentru SP3 vom intra în spațiul de setări al acesteia, și în acest moment putem comanda priza să transmită curentul mai departe, sau să îl oprească. Acest lucru îl putem face fie direct, apăsând un buton pe ecranul telefonului, fie prin intermediul unui timer, fie prin setarea unei liste de intervale orare în care vrem să determinăm starea prizei (pornită/oprită). Aceste intervale orare le putem seta în orice zi a săptămânii dorim, fie cu o singură repetiție, fie permanent. Mai avem la dispoziție un mod interesant în care priza va fi instruită să pornească din când în când, la intervale aleatoare, consumatorul său (de exemplu un bec sau un aparat de radio). În acest fel se va simula aspectul unei case locuite, pentru descurajarea hoților în perioadele când nu e nimeni acasă.
Pentru o mai bună organizare în cazul în care avem mai multe prize înregistrate, putem crea grupuri de prize, în cazul în care avem consumatori pe care vrem să îi pornim sau oprim simultan. Tot în această direcție avem și posibilitatea de a crea scenarii de pornire/oprire rapidă pentru diverse situații. De exemplu, când plecăm de acasă vrem să oprim o parte din consumatorii conectați în prizele inteligente. Creem un scenariu pentru plecarea de acasă, selectăm prizele pe care vrem să le comandăm când plecăm de acasă, aplicația va crea o casetă cu un buton de play, și în momentul când ieșim pe ușă apăsăm butonul respectiv și tăiem curentul pe toate prizele din scenariul respectiv.

Pusă în practică, priza și-a făcut treaba perfect, silențioasă și eficientă. Și aplicația s-a comportat foarte bine, fără probleme de conectare sau stabilitate.

În concluzie, priza inteligentă Tenda SP 3 a oferit o experiență foarte bună pe parcursul review-ului, cu singurul aspect negativ reprezentat de faptul că atunci când este montată într-o priză dublă o va bloca în întregime. Posibilitățile de configurare sunt suficient de flexibile ca să acopere majoritatea scenariilor uzuale și să devină din prima secundă un dispozitiv extrem de util în casă. Avantajele aduse de aducerea „la zi” a consumatorilor existenți sunt indiscutabile, astfel încât o voi recomanda fără nici o reținere celor care doresc să economisească timp și resurse simultan cu sporirea confortului în locuință !