Timp de citire: 3 minute

OnePlus 8 a trecut pe la noi în urmă cu ceva săptămâni. În același timp am reușit să-mi achiziționez și eu un OnePlus 7 Pro și mi-am propus să fac o comparație foto între cele două. Ceea ce am vrut să surpind este modul în care OnePlus au îmbunătățit partea de procesare.

Publicitate

Telefoanele vin cu aceiași senzori principali și ultra-wide, diferența fiind faptul că OnePlus 8 a adoptat o cameră macro, iar OnePlus 7 Pro are una telephoto. Nu am făcut teste cu camera frontală, dat fiind faptul că nu sunt un mare fan al selfie-urilor.

Să trecem repede prin lista de specificații:

OnePlus 7 Pro

  • 48 MP, f/1.6, (wide), 1/2.0″, 0.8µm, PDAF, Laser AF, OIS
  • 8 MP, f/2.4, 78mm (telephoto), 3x optical zoom, PDAF, OIS
  • 16 MP, f/2.2, 17mm (ultrawide), AF

OnePlus 8

  • 48 MP, f/1.8, 25mm (wide), 1/2.0″, 0.8µm, PDAF, OIS
  • 16 MP, f/2.2, 14mm, 116˚ (ultrawide)
  • 2 MP, f/2.4, (macro)
Să trecem la comparație! 

Poze pe timp de zi

În această comparație observăm cum HDR-ul lui OnePlus 8 este mai bun. OnePlus 7 Pro preferă să creeze o imagine cu un contrast mai ridicat, în timp ce 8 încearcă să facă o imagine cu umbre mai bine expuse. Detaliile sunt similare pe ambele device-uri.

Vedem din nou în imaginile de mai sus modul în care fiecare procesează imaginile. OnePlus 7 Pro preferă să adauge mai mult contrast, iar OnePlus 8 preferă un aspect mai natural al culorilor. Personal, OnePlus 8 îmi place mai mult. Detaliile sunt similare, dar par mai bune pe OnePlus 7 Pro.

În aceste două imagini, putem observa iar tendința de a crea o imagine cu contrast mai ridicat pe OnePlus 7 Pro. Totuși, cerul are o nuanță mai realistă decât OnePlus 8. Detaliile sunt la fel de bune pe amândouă, nereușind să dezamăgească la acest capitol.

Poze pe timp de noapte

În această fotografie, se poate observa cum imaginea de pe OnePlus 8 este mai întunecată, iar cea de pe 7 Pro mai luminoasă. Detaliile sunt exact la fel, singura diferență fiind expunerea.

În acest set de poze, imaginea de pe OnePlus 8 este mai întunecată decât cea de pe OnePlus 7 Pro. Detaliile din zonele întunecate sunt mai bine evidențiate pe telefonul de anul trecut. Culorile sunt mai naturale pe OnePlus 8. Ambele telefoane reușesc să creeze imagini bune, totul rezumându-se la preferințele dumneavoastră.

Această imagine este aproape identică. Vedem cum OnePlus 7 Pro reușește o imagine mai luminoasă decât OnePlus 8, ceea ce nu e rău. Cerul este puțin prea albastru pe 7 Pro, în timp ce pe 8 acesta are o culoare naturală.

În acest exemplu, OnePlus 7 Pro continuă să realizeze o captură mai luminoasă decât OnePlus 8. Imaginea de pe 7 Pro este mult mai detaliată, fiind un echilibru foarte bun între detalii și noise. Pe OnePlus 7 Pro vedem și ceva supraexpunere în oraș, dar și umbre care nu sunt prea bine expuse. Imaginea nu este echilibrată, detaliile fiind date uitării, algoritm-ul de noise reduction preluând „controlul”.

Concluzii

Ambele telefoane fac poze foarte bune. Se vede că OnePlus a făcut minuni cu procesarea software a imaginilor, mai ales pe OnePlus 8. Vreau să mai adaug și faptul că, imediat după ce am făcut pozele pentru comparație, OnePlus 8 a primit un nou update care îmbunătățește calitatea foto/video.

La ce trebuie lucrat?

Păi, OnePlus a făcut o treabă foarte bună cu camera lui OnePlus 8, dar mai merge lucrat la: HDR, detalii, culori și modul de noapte. Am rămas surprins când am văzut că, cel puțin noaptea, OnePlus 7 Pro s-a descurcat ceva mai bine decât OnePlus 8. Poate se datorează și diafragmei mai închise de pe 8, dar nu prea poate fi considerat un motiv.

Gând de final

OnePlus 8 și OnePlus 7 Pro oferă niște camere foarte bune. Niciunul dintre aceste două device-uri nu vă va dezamăgi la acest capitol.