Samsung Galaxy Note 20 Ultra, testat de noi în cadrul programului Orange Smartphone Tester, este telefonul cu una dintre cele mai bune camere din 2020. Așadar, am decis să-l pun la treabă într-o comparație foto cu cel mai bun smartphone la capitolul cameră din 2012, Nokia PureView 808, primit din partea lui Szilárd Ervin Szőgyényi.

Înainte să discutăm diferențele dintre capturi, vom trece în revistă specificațiile ambelor telefoane (la partea de camere).

Samsung Galaxy Note 20 Ultra

108 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/1.33″, 0.8µm, PDAF, Laser AF, OIS
12 MP, f/3.0, 120mm (periscop), 1.0µm, PDAF, OIS, 5x zoom optic, 50x zoom hibrid
12 MP, f/2.2, 120˚, 13mm (ultrawide), 1/2.55″, 1.4µm

 

Nokia PureView 808

41 MP (38 MP efectiv), f/2.4, 1/1.2″, AF

 

Din punct de vedere hardware, Samsung Galaxy Note 20 Ultra este clar superior lui Nokia PureView 808. Totuși, diferențele dintre capturile realizate cu aceste telefoane s-ar putea să vă surprindă.

Comparație foto

Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Nokia PureView 808

În primul set de imagini, ambele telefoane au făcut o treabă foarte bună. Culorile sunt mult mai vibrante pe Note 20 Ultra, iar la detalii diferențele sunt destul de mari. Telefonul coreean a făcut o imagine superioară, deși, sincer să fiu, îmi place și look-ul mai apropiat de DSLR pe care o are imaginea realizată cu telefonul Nokia PureView 808.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Nokia PureView 808

În această imagine, observăm, din nou, cum Note 20 Ultra realizează niște capturi ce au culorile mai vibrante. Umbrele sunt mai bine expuse pe telefonul coreean, iar detaliile sunt clar mai bune pe Samsung. Totuși, Nokia PureView 808 oferă un look specific unui DSLR, foarte plăcut din punctul meu de vedere și foarte natural.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Nokia PureView 808

În al treilea set de imagini, Samsung Galaxy Note 20 Ultra iese din nou în evidență cu o imagine foarte bună. Nokia PureView 808 s-a descurcat și el bine, dar captura este ceva mai întunecată, iar albastrul cerului nu există.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Nokia PureView 808

Din nou, Samsung Galaxy Note 20 Ultra produce o imagine mult mai echilibrată decât telefonul Nokia. Culorile sunt mai vibrante la poza realizată cu telefonul coreean, iar umbrele sunt mai bine expuse pe acesta.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Nokia PureView 808

Aici avem deja două poze realizate după apus, iar Samsung Galaxy Note 20 Ultra este cu mult mai bun. Diafragma mult mai deschisă îl ajută enorm, iar senzorul de 108MP crește diferența de performanță în low-light. Fără doar și poate, Nokia PureView 808 nu are șanse să-l depășească pe Note 20 Ultra în astfel de condiții.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Nokia PureView 808

Acest set de imagini arată evoluția în timp la capitolul cameră a telefoanelor. Captura realizată cu Samsung Galaxy Note 20 Ultra este superioară celei făcute cu Nokia PureView 808. Detaliile sunt mult mai bine conturate, umbrele sunt mai bine expuse și culorile sunt mai naturale.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Nokia PureView 808

Aici am vrut să folosesc zoom-ul disponibil pe ambele telefoane. Pe Nokia PureView 808 avem zoom 4x (digital), iar pe Note 20 Ultra avem 50x (digital), deși aici am folosit doar 10x. Prezență unei camere telephoto se simte pe telefonul coreean, mai ales la detalii. Culorile sunt foarte bune pe amândouă, iar expunerea este corectă.

Cam aceasta a fost comparația dintre cele două device-uri: Samsung Galaxy Note 20 Ultra și Nokia PureView 808. 8 ani mai târziu, telefonul Nokia se ține destul de bine și nu îmi vine să cred că, deși vechi, încă poate depăși telefoane mid-range de anul trecut. Nu mai vorbesc despre modul în care rulează. Totul se mișcă repede, dar nu despre asta a fost vorba în acest articol.

Îi mulțumim lui Szilárd Ervin Szőgyényi pentru telefonul Nokia PureView 808!

Sperăm că va plăcut comparația realizată de noi!

Apreciem foarte mult feedback-ul și vă așteptăm cu drag opiniile în comentarii.