Timp de citire: 7 minute

Samsung Galaxy S20 Fan Edition 5G a ajuns la noi în urmă cu două săptămâni în cadrul programului Orange Smartphone Tester. Acest dispozitiv are ca scop aducerea unor specificații de top la un preț mai scăzut. În cadrul acestui articol vom afla dacă reușește sau nu să facă acest lucru.

Publicitate

Display

Când vine vorba de display, Samsung Galaxy S20 Fan Edition 5G vine cu un ecran de 6.5″, cu o rezoluție Full HD+, suport HDR10+ și o rată de refresh de 120Hz. Acesta este unul de calitate, dar marginile cam groase nu sunt prea atrăgătoare.

Aici primim și un decupaj pentru camera frontală, poziționat pe centru. De asemenea, aici găsim și un senzor de amprente integrat în ecran, optic de data aceasta. El este rapid și precis, rareori întâmplându-se să nu-mi recunoască amprenta.

Construcție & design

Samsung Galaxy S20 Fan Edition 5G este construit din materiale bune. Din păcate, spatele din plastic îi dă de gol prezența în zona de preț de 700 de euro. Deși este unul de calitate, consider că Samsung ar fi putut alege un spate din sticlă, care să-l facă și mai apropiat de frații săi mai mari din seria S20.

 

Totuși, rama telefonului este realizată din aluminiu, iar ecranul este acoperit cu protecție Gorilla Glass, ceea ce este bine.

Cât despre design, acesta nu este unul care să iasă în vreun fel în evidență. Samsung Galaxy S20 Fan Edition 5G combină design-ul seriilor S20 și Note 20, neavând prea multă personalitate. Asta nu înseamnă că arată rău, dar nici nu pot spune că fură privirile pe stradă.

Performanță 

Când vine vorba de performanță, Samsung Galaxy S20 Fan Edition 5G stă foarte bine. Avem aici, din fericire, un procesor Qualcomm Snapdragon 865. Acesta vine cu o serie de optimizări legate de consumul de baterie, dar și cu o performanță crescută față de modelele ce vin cu procesorul Exynos 990.

Chip-ul de pe acest device este ajutat de 6GB RAM și de 128GB stocare UFS 3.1, deci aici suntem în pas cu vremurile.

Zboară prin aplicații, iar în utilizarea de zi cu zi se comportă excelent. La partea de gaming stă foarte bine, toate jocurile rulând la 60 de cadre pe secundă cu setările maxime.

Conectivitate

Când vine vorba de conectivitate, aici primim suport pentru 5G și Wi-Fi 6. Acest lucru se „traduce” prin vitezele de internet obținute de Samsung Galaxy S20 Fan Edition.

Pe lângă acestea, telefonul vine cu suport pentru Bluetooth 5.0, GPS și NFC. Pe partea de porturi găsim un conector USB-C 3.2, fără a primi o mufă jack.

Baterie

Samsung a inclus pe modelul Galaxy S20 Fan Edition un acumulator de 4500mAh. Acesta va duce lejer o zi și jumătate de utilizare continuă. Atunci când dispozitivul ajunge pe mâna unui power user, acesta ajunge la o zi de autonomie.

Ceea ce mă deranjează este prezența unui alimentator de doar 15W în cutie. Acesta încarcă telefonul de la 0 la 100% în aproximativ o oră și jumătate. Totuși, Samsung a inclus aici suport pentru încărcare rapidă la 25W, dar pentru asta veți avea nevoie de un încărcător separat.

Ca bonus, aici primim și încărcare wireless la 15W și încărcare reversibilă la 4.5W.

Sunet

Samsung Galaxy S20 Fan Edition 5G adoptă o pereche de două difuzoare stereo. Acestea se aud tare, clar, cu bass mai mult decât decent pentru un telefon. Avem aici și suport pentru Dolby Atmos, ceea ce oferă o îmbunătățire calității audio.

Microfoanele sunt foarte bune, acestea înregistrând sunetul curat, fără prea mult zgomot de fundal. În apeluri totul este la superlativ, amicii mei oferind un feedback pozitiv calității vocii mele.

Software

Samsung Galaxy S20 Fan Edition 5G vine cu OneUI 2.5, bazat pe Android 10. Mie îmi place ceea ce Samsung face din această interfață. Este una din preferatele mele, date fiind opțiunile nenumărate de personalizare, animațiile fluide și suportul pentru update-uri timp de 3 ani.

OneUI rulează extrem de bine pe acest terminal, fără urme de lag în timpul utilizării. Doar un glitch am observat atunci când folosesc foarte mult aplicația de cameră, dar nimic de speriat. Overall, experiența oferită de această interfață este una foarte bună și trebuie să recunosc că-mi place direcția pe care Samsung o urmează acum.

Am avut o părere proastă despre Samsung Experience timp de mulți ani, dar OneUI a schimbat modul în care percep interacționarea cu telefoanele Samsung.

Cameră

Am ajuns și la capitolul cameră. Înainte de a viziona și discuta pozele realizate cu Samsung Galaxy S20 Fan Edition 5G, să trecem în revistă specificațiile setup-ului de camere:

  • 12 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/1.76″, 1.8µm, Dual Pixel PDAF, OIS
  • 8 MP, f/2.4, 76mm (telephoto), 1/4.5″, 1.0µm, PDAF, OIS, 3x zoom optic
  • 12 MP, f/2.2, 123˚, 13mm (ultrawide), 1/3.0″, 1.12µm

Acum că știm ce camere are noul terminal de la Samsung, iată câteva imagini realizate cu acesta:

În acest prim set de imagini vedem o consistență destul de bună a culorilor între camera ultra-wide și cea wide. Imaginea realizată cu camera telephoto este ceva mai întunecată, dar dramatică. Claritatea e foarte bună și merg postate oriunde.

Acest set de imagini scoate la iveală superioritatea algoritmului software pentru procesarea imaginilor. Acesta face o treabă excelentă, iar claritatea este și ea la nivel înalt.

Această imagine a fost una ceva mai complicată, dar telefonul a reușit să păstreze intact albastrul cerului. Claritatea ambelor imagini este la nivel înalt, iar culorile sunt vibrante și plăcute ochiului.

Acest set de poze scot în evidentă un HDR excelent, care face față fără probleme unui astfel de scenariu. Consistență culorilor este ok, deși tind să cred că a doua imagine, adică cea realizată cu camera ultra-wide, este mai întunecată.

Am ajuns și la imagini realizate cu modul de noapte. Vedem o detaliere superbă, o expunere corectă și culori extrem de bine calibrate. Este, per total, o imagine echilibrată.

Această imagine nu face decât să afirme spusele mele de mai sus. Samsung a făcut o treabă foarte bună cu nightmode-ul prezent pe acest device.

În această imagine am încercat să prind Ursa Mare cu telefonul, direct din mână, folosind nightmode. În zona în care am realizat imaginea nu mai funcționează iluminatul public de cel puțin două luni, iar asta a afectat imaginea. Totuși, Ursa Mare este sesizabilă și arată faorte bine, chiar deasupra dealului Perchiu din Onești.

Această imagine o făcusem în Centrul Vechi din dorința de a încerca tehnica cu reflexia în apă. Mi-a ieșit destul de bine, deși poziționarea bălții nu m-a ajutat, clădirea nefiind întreagă în poză. Totuși, telefonul a făcut o treabă excelentă cu claritatea, culorile și expunerea.

Poza aceasta o realizam în timpul unei plimbări de seară. Mereu mi-a plăcut clădirea asta și cred că Samsung Galaxy S20 Fan Edition 5G mi-a oferit o amintire de neuitat cu ea. Claritatea, culorile și expunerea, toate foarte bune. Imagine numai bună de postat pe rețelele de socializare.

Fiind în București, nu aveam cum să nu trec pe la fântânile din Piața Unirii. Culorile sunt redate foarte bine, claritatea este și ea la nivel înalt, iar expunerea este foarte bine realizată.

Palatul CEC este una dintre cladirile mele preferate din București. Imaginea aceasta o surprinde foarte bine, cu restaurantul Caru’ cu bere în imediata apropiere. Expunerea este foarte bună, fiind posibil să vedem acele ceasului de pe clădire. De asemenea, culorile sunt foarte bune, deși galbenul acela putea fi ceva mai puțin vibrant. Overall o imagine foarte bună.

Nu sunt eu fanul selfie-urilor, dar am zis că merită să încerc. Cred că acesta este unul bun, iar faptul că soarele se afla în spatele meu nu a afectat imaginea. Totuși, hanoracul meu este cam negru, fiind imposibile de distins gluga și ghiozdanul. Și părul este cam negru, dar este o imagine destul de bună.

Concluzii

Samsung Galaxy S20 Fan Edition 5G este un telefon ce reușește să aducă specificații de top la un preț ceva mai accesibil. Acest telefon este unul puternic, cu un design decent și cu un display excelent.

M-am jucat timp dedouă săptămâni cu acest terminal și pot spune că acesta m-a făcut să mă simt apropiat de ecosistemul Samsung. Îmi place ce au reuși coreenii să facă cu acest model și consider că, în viitorul nu foarte îndepărtat, voi face trecerea la un telefon Samsung.

Până atunci, trebuie să mărturisesc faptul că acest device este unul foarte bun și va mulțumi cu siguranță orice viitor utilizator.

Preț & disponibilitate

Am ajuns să discutăm și despre preț. Telefonul Samsung Galaxy S20 Fan Edition 5G poate fi găsit la Orange la prețul de 3600 de lei.

Cam atât pentru moment. Până data viitoare, vă invit să vizionați recenzia video a acestui terminal.