Timp de citire: 8 minute

Samsung Galaxy Z Fold 2 a fost unul dintre dispozitivele pe care le-am așteptat cu sufletul la gură atunci când au fost lansate. Acum că am avut ocazia să îl testez, am încercat să profit la maxim de fiecare moment petrecut cu acesta în buzunarul meu. Două săptămâni am avut la dispoziție pentru a ne împrieteni, iar în cadrul acestei recenzii urmează să vă împărtășesc opinia mea despre acest device.

Publicitate

Cuprins

  1. Unboxing
  2. Construcție & design
  3. Display
  4. Performanță & conectivitate
  5. Sunet
  6. Baterie & încărcare
  7. Software
  8. Cameră
  9. Concluzii
  10. Preț & disponibilitate

Unboxing

Samsung Galaxy Z Fold 2 vine în cea mai interesantă cutie pe care am văzut-o la un smartphone. Aceasta este realizată dintr-un carton de calitate și se deschide precum ușile unui Lamborghini, în sus. La interior suntem întâmpinați de un plic în care găsim cheița pentru slotul SIM și maculatura.

Înainte de a ajunge la telefon, mai zărim două cartoane: unul care ne spune că acest telefon „A schimbat forma viitorului” și unul care ne oferă o schimbare de display la doar 150 de euro în primul an de la cumpărare. Mai apoi găsim și telefonul, cu ecranul deja extins. Sub acesta întâlnim un încărcător de 25W, un cablu USB-C la USB-C pentru încărcare și o pereche de căști AKG.

Experiența de unboxing este una premium, așa cum m-am și așteptat. Când te gândești la prețul acestui device, experiența de unboxing trebuie să fie una specială, pe măsura dispozitivului din cutie.

Construcție & design

Samsung Galaxy Z Fold 2 este un telefon pliabil, iar această funcție este posibilă doar cu ajutorul unui mecanism ascuns într-o balama mare și groasă, realizată din metal. Este cu mult mai solidă decât cea de la primul Fold, lucru foarte bun pentru rezistența în timp.

Device-ul este aproape tot construit din sticlă, singurele părți din metal fiind rama și balamaua de care vorbeam mai devreme. Și sticla este una rezistentă, mai exact Gorilla Glass Victus. Sau cel puțin pe partea din spate, unde se găsesc camerele și display-ul mai mic.

Display-ul principal, cel pliabil, este acoperit cu un strat subțire din sticlă, peste care este aplicată o folie de protecție din fabrică pe care NU trebuie să o dați jos singuri.

Cât despre design, device-ul arată excelent. Se simte și arată premium. Este greu, cântărind 282g, și gros, la 16.8mm când nu este pliat și 6.9mm când este pliat. Feeling-ul este cel pe care îl oferă un telefon de top. Construcția din sticlă și metal îl face să se simtă premium, așa cum te-ai și aștepta de la un smartphone cu preț de lansare de 2000 de euro.

Display

Marele avantaj la acest tip de telefon este faptul că producătorii pot folosi două display-uri diferite. Aici avem unul mic, de 6.23 inch, și unul mare, de 7.6 inch. Le voi lua pe rând și voi discuta despre fiecare în parte.

Display-ul principal (7.6 inch)

Acest ecran vine cu un panou AMOLED ce suportă o rată de refresh de 120Hz și are un raport ecran/corp de 88.6%. Discutăm despre un display cu o rezoluție maximă de 2208 x 1706 pixeli (ceva mai mult decât Full HD+) și cu suport pentru HDR10+. Nu trebuie să mai spun nimic altceva decât faptul că este superb. Este o plăcere să te uiți la conținut pe acest device, fiind cel mai bun smartphone pentru multimedia pe care l-am testat eu.

Singurul dezavantaj este „șanțul” care se formează în locul unde este pliat. Acesta se simte la atingere și poate fi observat din diferite unghiuri. De fapt, ar mai fi un avantaj: faptul că aplicații precum Instagram nu rulează pe tot ecranul și pur și simplu se deschid pe mijloc, lăsând loc unor margini urâte în lateral.

Display-ul secundar (6.23 inch)

Ecranul secundar vine tot cu un panoul AMOLED, însă suportă doar o rată de refresh de 60Hz. Nici rezoluția nu este prea mare, având una de 2260 x 816 de pixeli (HD+). Un lucru ciudat este aspectul display-ului, fiind singurul de pe piață care are un raport de 25:9. E îngust și mai că-l face pe Z Fold să pară ca o telecomandă din viitor.

Este display bun, iar cei 60Hz nu se simt atât de nasol precum ați crede. Sigur, nu e ca la 120Hz, dar se poate trăi cu acest minus. Nu recomand să vă uitați la conținut pe acest display, dat fiind faptul că raportul de 25:9 va lăsa niște margini negre foarte urâte între marginea telefonului și conținutul pe care îl vizionați în landscape.

Performanță & conectivitate

La capitolul performanță nu sunt multe de spus. Avem un telefon puternic, propulsat de procesorul Qualcomm Snapdragon 865+, ajutat de 12GB RAM și de 256 sau 512GB de stocare UFS 3.1.

N-am avut vreodată lag cu acest device. Totul a rulat foarte smooth, lucru la care mă și așteptam. Jocurile au mers foarte bine, iar telefonul nu a arătat semne de supraîncălzire. Eficiența procesorului s-a văzut și la partea de baterie, însă despre asta voi discuta puțin mai târziu.

Când vine vorba de conectivitate, aici primim de toate: Wi-Fi 6, 5G, Bluetooth 5.0, NFC și GPS. Semnalul este foarte bun, iar vitezele obținute de acest smartphone sunt unele comparabile cu orice alt terminal de top. Conexiunea prin Bluetooth este stabilă și alte dispozitive se pot conecta fără probleme la telefon în doar câteva secunde. Nici la plăți nu stăm rău, Z Fold 2 fiind gata să te însoțească la orice supermarket.

Sunet

La capitolul sunet stăm bine. Avem două difuzoare, unul în partea de sus și altul în partea de jos. Se aud foarte bine, sunetul fiind puternic și clar. Totuși, am o mică observație de făcut: la o asemenea diagonală, pot deja să compar telefonul cu o tabletă. Mi-ar fi plăcut să găsim aici nu două, ci 4 difuzoare. Spre exemplu, pe Galaxy Tab S6 am 4 difuzoare reglate de AKG. Și se aud foarte bine. Cred că se putea face același lucru și pentru Z Fold 2, mai ales dacă luăm în calcul prețul.

Microfoanele înregistrează bine sunetul. De fapt, hands on-ul cu OPPO X 2021 l-am înregistrat cu Samsung Galaxy Z Fold 2 și mi-a plăcut extrem de mult cum a ieșit. Puteți găsi acel video pe canalul nostru de YouTube.

Baterie & încărcare

Bateria lui Galaxy Z Fold 2 este una de 4500 de mAh, suficientă pentru oricine. Am plecat cu telefonul din București miercuri, iar pe drum l-am folosit pe post de GPS. După ce am ajuns acasă, am putut să mă mai joc cu el până joi la prânz, când bateria ajunsese la 5% și am decis să îl pun la încărcat. Atât este de bine optimizat OneUI, iar procesorul Snapdragon 865+ are și el meritele sale.

Încărcarea device-ului se face cu ajutorul unui alimentator de 25W, inclus în cutia produsului. Ca idee, telefonul are nevoie de aproximativ o oră și jumătate pentru a ajunge de la 0 la 100%.

Software

Samsung Galaxy Z Fold 2 vine cu interfața celor de la Samsung, OneUI 3.1, aplicată peste ultima verisune de Android, adică 11. Totul se mișcă rapid, lucru care începe să mă încânte la toate telefoanele Samsung. Actualizările vin super repede, lucru de apreciat. Samsung s-a mobilizat și a reușit să dea clasă multor producători cu viteza actualizărilor.

Funcțiile aici sunt nenumărate. Gradul de personalizare a experienței este la cel mai înalt nivel, Samsung oferind aici nenumărate posibilități: de la widget-uri și lock screen, până la Good Lock, care aduce un număr și mai mare de opțiuni de personalizare.

Interfața este foarte bine optimizată, motiv pentru care nu am observat lag în timpul utilizării. Totul se întâmplă instant și smooth. Coreenii au reușit să transforme OneUI în interfața mea preferată de pe Android. Este atât de reușită, încât și alți producători au ales să se inspire de aici.

Cameră

Când discutăm despre cameră, facem referire la un setup format dintr-o cameră wide de 12MP, una ultra-wide de 12MP și una telephoto cu zoom optic 2x și rezoluție de 12MP. Setup-ul acesta îmi este oarecum cunoscut și cred că poate fi asociat cu cel de pe S20 Fan Edition.

Am decis ca acum să nu îmi spun părerea despre fotografii, ci vă voi permite dumneavoastră să analizați și să vă faceți o impresie fără a fi influențați de părerea mea. Voi clasifica imaginile în două categorii: fotografii pe timp de zi și fotografii nocturne.

Fotografii pe timp de zi

Fotografii pe timp de noapte

Video

La partea video stăm destul de bine. Avem o stabilizare foarte bună, expunere corectă și HDR demn de un flagship.

Din nou, vă voi lăsa pe dumneavoastră să analizați și să trageți concluziile, fără a fi influențați de intervenția mea.






Funcții speciale

Pentru că discutăm despre un telefon pliabil, aici avem câteva avantaje pe care le putem folosi pentru a ne bucura de cele două display-uri pe care le avem la dispoziție.

  1. Image preview

Cu ajutorul ecranului secundar de la Samsung Galaxy Z Fold 2, putem genera un preview pentru persoana căreia îi facem o poză. Poate fi de mare ajutor și poate eficientiza procesul de fotografiere.

2. Selfie cu camerele principale

Dat fiind faptul că aici avem un ecran secundar, putem să îl utilizăm pentru a ne face selfie cu camera principală. Pardon, cu toate 3.

3. Filmare/fotografiere cu ecranul pliat la 90 de grade

Samsung Galaxy Z Fold se poate folosi de faptul că ecranul se pliază pentru a muta viewfinder-ul în partea de sus, iar controalele, opțiunile și galeria vor rămâne în partea de jos, făcând mai ușoară realizarea fotografiilor.

Concluzii

Samsung Galaxy Z Fold 2 este un terminal special, care vine cu două display-uri, iar unul dintre ele este pliabil. Telefonul este unul premium, iar asta se simte încă de la unboxing. Experiența oferită aici a fost una frumoasă, atât pe partea de utilizare obișnuită, cât și pe partea de utilizare agresivă, cu mult video și foto.

Bateria ține bine mersi chiar și două zile. Este impresionant de bine optimizat consumul aici, iar asta va mulțumi pe oricine.

Recomand acest dispozitiv? Sigur. Însă, dacă doriți să vă cumpărați un Z Fold 2, trebuie să îl utilizați cu ceva mai multă grijă decât ați fi obișnuiți la un device normal. Nu de alta, dar reparația ecranului pliabil ajunge la prețul unui S20 Fan Edition 5G.

Preț & disponibilitate

Samsung Galaxy Z Fold 2 este disponibil la următoarele magazine online:

  • Samsung – 8200 de lei
  • Orange – 6905 lei