Timp de citire: 6 minute

Oppo Reno 4 Lite a ajuns la mine în urmă cu mai bine de o săptămână. Am petrecut ceva timp jucându-mă cu el, iar în cadrul acestui articol vă voi prezenta concluziile mele de după perioada de testare.

Publicitate

Unboxing

Oppo Reno 4 Lite vine într-o cutie ce-mi amintește de cea de la Oppo Find X2. În interior găsim telefonul, un plic în care se află o husă transparentă, cheița pentru slotul SIM și manualele telefonului, încărcătorul, cablul de încărcare și o pereche de căști.

Experiența de unboxing este una plăcută, similară cu cea pe care o oferă și telefoanele mai scumpe.

Construcție & design

Oppo Reno 4 Lite este construit din materiale obișnuite unui terminal mid-range. Avem sticlă Gorilla Glass 3 pe partea frontală, iar rama și spatele sunt realizate din plastic. Telefonul se simte ușor în mână, cântărind doar 164 de grame, iar grosimea lui este una foarte comodă, de doar 7.4mm.

Aici nu avem certificare pentru rezistență la apă și praf, deci nu vă încurajez să luați telefonul cu voi în duș sau în piscină. Sigur, probabil rezistă la câțiva stropi, însă la o canitate mai mare de apă nu cred că va face față.

Modulul de camere este piesa de rezistență a design-ului. Acesta este format dintr-un setup de 4 camere dispuse sub formă de aragaz, așa cum am văzut pe multe modele lansate anul acesta. Oppo Reno 4 Lite a ajuns la mine în varianta neagră, însă îl puteți găsi și într-o nuanță interesantă de albastru.

Display

Când vine vorba despre display, telefonul adoptă un ecran de 6,43 de inch, AMOLED, cu o luminozitate maximă de 430nits și o rezoluție Full HD+. Nu avem aici o rată de refresh ridicată, însă panoul în sine este unul de calitate, redând culorile vibrante și plăcute, așa cum numai un AMOLED o poate face.

Camerele frontale, două la număr, sunt pozițioante în partea stângă, într-un decupaj sub formă de pilulă. Acesta este mai discret decât la alte terminale cu abordări similare, fiind mai confortabilă utilizarea telefonului.

Singura problemă a acestui ecran este bărbia sa. Aceasta este destul de groasă, făcând ca telefonul să nu pară prea simetric din partea frontală. Dacă puteți trece peste acest minus, acest device va oferi o experiență plăcută de vizionare.

Performanță

La interior găsim procesorul MediaTek Helio P95, practic inima lui Oppo Reno 4 Lite. Acesta este ceva mai vechi decât mi-ar fi plăcut, dat fiind faptul că pe piață există chip-uri mai eficiente și mai puternice.

Deși nu discutăm despre cel mai bun procesor din gama telefoanelor mid-range, acesta reușește să facă față foarte bine task-urilor de zi cu zi. Lag am avut doar atunci când primeam foarte multe notificări în același timp, deci foarte rar.

Procesorul MediaTek este ajutat de 8GB RAM și de 128GB de stocare UFS 2.1, iar optimizarea software excelentă ajută foarte mult la oferirea unor performanțe bune, fără a sacrifica însă consumul scăzut de resurse.

Conectivitate

Când discutăm despre conectivitate, Oppo Reno 4 Lite este undeva la egalitate cu competitorii săi direcți. Avem aici suport pentru Wi-Fi dual-band, Bluetooth 5.1 și GPS. Desigur, de aici nu lipsește suportul NFC, terminalul fiind capabil să efectueze plăți contactless și chiar să se împerecheze cu alte dispozitive cu o simplă apropiere.

Sunet

Cât despre sunet, pe Oppo Reno 4 lite primim un singur difuzor poziționat în partea inferioară. Având în vedere că nu discutăm despre un setup stereo, pot spune că se aude destul bine. Volumul ajunge suficient de tare încât să poate deveni deranjant pentru ceilalți, lucru ce poate fi bun pentru unii.

Microfoanele înregistrează și ele foarte bine sunetul. Spun asta deoarece unii amici chiar mi-au spus că se aude mai bine ceea ce înregistrez decât cu alte dispozitive testate de mine anterior, deci putem spune că Oppo Reno 4 Lite nu va dezamăgi la calitatea convorbirilor.

Baterie & încărcare

Toate funcțiile acestui telefon sunt menținute în funcțiune de un acumulator de 4015 mAh, iar încărcarea bateriei se realizează la 30W. Timpul de alimentare este unul scurt, de aproximativ o oră.

Cât despre autonomie, telefonul m-a ținut lejer o zi și jumătate de utilizare medie, așa că nu trebuie să vă faceți griji în legătură cu asta.

Software

ColorOS 11 este interfața ce rulează pe Oppo Reno 4 Lite, aplicată peste noul Android 11. Aceasta este o interfață bine optimizată și plină de opțiuni de personalizare a experienței. Sunt sigur că aceasta este una dintre cele mai intuitive experiențe Android, asigurând totodată și stabilitate și performanțe foarte bune.

Nu am observat urmă de lag sau frânări, iar interfața în sine începe să capete un look aparte, parcă diferit de ColorOS 7. Îmi place cum fiecare producător începe să aducă propria abordare de design la posturi, ceea ce e foarte bine.

Camera

Oppo Reno 4 Lite vine cu un setup de 4 camere pe spate dintre care, așa cum probabil v-ați fi așteptat, doar 2 sunt utilizabile. Setup-ul este format dintr-o cameră wide de 48MP, una ultra-wide de 8MP și două camere de 2MP pentru fotografii cu bokeh.

Ideea este că telefonul face poze bune spre foarte bune, mai ales dacă stăm să ne gândim la prețul acestuia. Nu este cel mai strălucit, așa cum probabil v-ați fi așteptat, iar lipsa stabilizării optice se simte destul de puternic noaptea.

Când vine vorba de video, nu pot spune că aici avem ceva ce iese în evidență. Calitatea este una bună, însă nu simt prezența unei stabilizări electronice indiferent de rezoluția la care filmez. Avem opțiunea de a activa un mod ultra-steady precum la telefoanele Samsung, însă rezoluția slăbuță a camerei ultra-wide nu va permite să realizați cadre stabile pe timp de noapte. Ziua e ok.

Pentru mostre video realizate cu Oppo Reno 4 Lite, consultați recenzia video de la sfârșitul articolului.

Concluzii

Oppo Reno 4 Lite este un telefon mid-range ce încearcă să ofere de toate într-un preț cât mai mic. Desigur, nu este nici cel mai puternic și nici cel mai „premium” terminal din categoria aceasta de preț.

Totuși, dacă doriți să vă achiziționați un telefon mid-range care să ofere cât mai multe feature-uri, puteți să-l luați în considerare pe acesta. Eu sunt convins că, pentru un utilizator obișnuit, Oppo Reno 4 Lite poate fi o alegere mai mult decât decentă.

Mie unul mi-a plăcut să mă joc cu micuțul acesta, iar dacă cineva m-ar întreba ce telefon să aleagă într-un buget de 1500 de lei, acesta ar reprezenta cu siguranță una dintre recomandările mele.

Vă invităm să vizionați recenzia video dedicată lui Oppo Reno 4 Lite

Preț & disponibilitate

Oppo Reno 4 Lite poate fi găsit la următoarele magazine online:

  • eMAG – 1400 de lei
  • PC Garage – 1400 de lei
  • Flanco – 1450 de lei