Timp de citire: 9 minute

Am avut ocazia să mă joc timp de câteva zile cu telefonul Oppo Find X2, timp în care am putut să-i descopăr avantajele și dezavantajele. Telefonul are enorm de mult potențial și asta se simte în timpul utilizării zilnice.

Publicitate

Design & construcție

Telefonul Oppo Find X2 este construit din materiale calitative. Avem sticlă pe față și pe spate, iar rama este realizată din aluminiu. Dispozitivul este destul de greu, cântărind 209g. Totuși, greutatea este distribuită uniform, ceea ce îl face comod și, în același timp, să pară ceva mai ușor decât este cu adevărat.

Design-ul este unul specific anului 2019 – 2020. Pe partea frontală avem o cameră decupată în ecran, poziționată în partea stângă. Marginile sunt subțiri și sticla este curbată.

Pe partea din spate, la modelul nostru, pe culoarea Ocean, un fel de albastru, avem și un design interesant, similar cu cel de la spatele lui Huawei Mate 20 Pro pe culoarea Emerald Green. Acesta îi oferă o aderență mai bună, nefiind extrem de alunecos. Modulul de camere nu este ieșit extrem de mult în afară, cel puțin nu ca la Samsung Galaxy Note 20 Ultra. Camerele sunt 3 la număr și sunt așezate în partea stângă, pe verticală.

Butoanele sunt poziționate comod, cel de power fiind pe partea dreaptă a device-ului, iar cele de volum în partea stângă. În partea de jos găsim portul de încărcare, difuzorul, sertarul pentru SIM și un microfon, iar în partea de sus găsim un alt microfon.

Telefonul vine cu rezistență oficială la apă și praf IP54. Deci, va rezista fără probleme la stropi sau ploaie, dar nu la o baie serioasă.

Display

Display-ul lui Oppo Find X2 este unul dintre punctele forte ale acestui telefon. Acesta este unul AMOLED și oferă o luminozitate excelentă la soare și o rată de refresh de 120Hz, care, spre deosebire de telefoanele Samsung, poate rula și la rezoluție QHD+.

Claritatea acestuia este incredibilă, iar culorile oferite de acesta sunt superbe. Acesta are o diagonală de 6.7″ și acoperă ~90.9% din suprafața frontală a telefonului. Avem aici protecție Gorilla Glass 6, care este foarte bună și rezistentă la șocuri, dar, din păcate, nu și la zgârieturi. Dacă vă luați acest device, aveți grijă să nu stați fără folie pe ecran.

Telefonul poate atinge o luminozitate maximă de 800 nits, dar, în timpul utilizării, el ajunge la mult mai mult, software-ul oferind un boost de contrast, care ajută enorm.

În ecran se află și senzorul de amprente, care este foarte rapid și precis. De puține ori s-a întâmplat să nu-mi recunoască amprenta.

Performanță

La capitolul performanță, Oppo Find X2 primește o altă bilă albă. Avem aici procesorul Qualcomm Snapdragon 865, realizat pe arhitecutra 7nm+, unul dintre cele mai bune chip-uri folosite pe telefoanele cu Android.

Avantajul acestui procesor se observă în utilizarea de zi cu zi, dar și în task-urile mai complexe, pe care smartphone-ul le va împlini fără lag sau freeze-uri. Snapdragon-ul prezent pe acest device este ajutat de 8 sau 12GB RAM și 128 sau 256GB stocare UFS 3.0.

Voi atașa mai jos câteva screenshot-uri cu rezultatele obținute de Oppo Find X2 în testele sintetice.

Benchmark-uri

Geekbench 5

3DMARK

AnTuTu

Avem rezultate de top în toate benchmark-urile, telefonul poziționându-se pe poziția secundă în topul AnTuTu.

Baterie & încărcare

Când vine vorba de baterie, Oppo Find X2 vine cu o capacitate de 4200mAh. Mulți ar spune că e puțin, dar nu! Bateria ține foarte bine, chiar și la 120Hz. De fapt, în testarea paralelă cu un Galaxy Note 20 Ultra, acest telefon a pierdut mai puține procente de baterie decât „the latest and greatest” de la Samsung.

Pe lângă asta, avem și o încărcare extrem de rapidă, la 65W, cu ajutorul tehnologiei SuperVOOC 2.0. Totuși, din păcate, aici nu avem încărcare Qi (wireless).

Conectivitate

Când vine vorba despre conectivitate, Oppo Find X2 stă foarte bine la acest capitol. Avem aici un procesor ce suportă conectivitate 5G și Wi-Fi 6. Acest lucru se observă în cadrul testelor de viteză, realizate cu abonamentul Digi Fiberlink 1000 și routerul Tenda AC18.

Pe lângă asta, avem și Bluetooth 5.1, GPS, NFC și USB 3.1.

Viteze

Wi-Fi

2.4 GHz

5GHz

Date mobile

În concluzie, vitezele oferite de Oppo Find X2 nu au cum să nu mulțumească pe cineva. Dacă stați în București, telefonul va prinde viteze de rachetă pe rețelele 5G.

Software – ColorOS

Numele interfeței pe care Oppo o folosește pe telefoanele sale se numește ColorOS. Am multe motive pentru care să îmi placă și niciunul pentru care să nu îmi placă. Motivul principal este acela că sistemul oferă un feeling de OxygenOS, interfața mea favorită.

Totuși, ColorOS este ceva mai customizat și personalizat decât OxygenOS, care aduce mai mult a Android stock.

Voi vorbi acum despre câteva aplicații care mi-au atras atenția. Ar trebui un întreg articol separat pentru a prezenta întreaga interfață.

Weather

Această aplicație este comună pe toate dispozitivele. Mie îmi place cum este aranjată și organizată informația pe cea de la ColorOS.

Launcher

Launcher-ul este curat și bine aerisit. Avem în partea stângă un asistent, care ne arată vremea, contactele favorite și numărul de pași din ziua respectivă.

 

SoLoop

Acesta este un editor video realizat de Oppo. Cu acesta puteți să creați videoclipuri cu efecte și tranziții foarte plăcute.

Game Space

Acesta este game mode-ul de la Oppo. El optimizează telefonul pentru a oferi performanță maximă în cadrul sesiunilor de gaming.

Oppo Relax

Această aplicație vă va ajuta, așa cum sugerează și numele, să vă relaxați. Veți găsi o gamă largă de melodii liniștitoare, sunete din natură, dar și exerciții de respirat.

Dacă ar fi să-i acord o notă, interfața ColorOS primește un 9.5 din partea mea. Mie îmi place. Aplicațiile se deschid rapid, iar telefonul poate păstra o mulțime de aplicații în memoria RAM.

Avem aici și o mulțime de opțiuni de customizare a interfeței, gesturi de navigare sau care să vă facă experiența de utilizare mai plăcută. De asemenea, aici avem prezent și un Always On Display, dar și o setare care va lumina marginile telefonului atunci când primiți o notificare.

Ar mai fi multe de spus, dar eu ador această interfață. Totuși, din ce știu, Oppo nu stă cel mai vine la actualizări. Dar, dacă nu vreți să fiți mereu primii, ColorOS oferă o experiență premium de utilizare zilnică, chiar și pe device-urile de buget.

Cameră

Oppo Find X2 vine cu un ansamblu de 3 camere pe spate și o singură cameră pe față. Rezultatele produse de acesta variază, dar de cele mai multe ori sunt foarte bune. Sunt momente în care HDR-ul nu prea vrea să-și facă corect treaba, dar rareori se întâmplă asta.

Totuși, la partea video stăm tare bine. Nu știu cum au reușit cei de la Oppo, dar Find X2 stabilizează foarte în orice condiții de lumină. Prima dată am crezut că țin un iPhone în mână la cât de bine stabilizată era captura video la 4K60. Bine, mai sunt și excepții când se vede că tremură imaginea.

Înainte de a trece la o serie de capturi realizate cu telefonul Oppo Find X2, să vedem și o listă de specificații:

Camera principală:

  • 48 MP, f/1.7, 26mm (wide), 1/2.0″, 0.8µm, PDAF, Laser AF, OIS
  • 13 MP, f/2.4, 52mm (telephoto), 2x optical zoom, PDAF, OIS
  • 12 MP, f/2.2, 16mm (ultrawide), 1/2.4″, AF

Camera selfie:

  • 32 MP, f/2.4, (wide), 1/2.8″, 0.8µm

Poze pe timp de zi

În acest prim set de imagini, vedem o expunere corectă a clădirii pe camera wide, dar și faptul că imaginea realizată cu camera ultra-wide este ceva mai întunecată. Totuși, soarele este controlat foarte bine. Cadrul acesta a fost unul destul de complicat, dar telefonul a reușit să facă față provocării destul de bine.

În acest set de imagini, putem observa cum telefonul Oppo Find X2 încearcă să facă verdele mai saturat. Totuși, expunerea este bună și, pentru aceste condiții de lumină, s-a descurcat foarte bine.

În acest set de imagini, putem observa cu ușurință albastrul ceruluiîn ambele imagini. Telefonul a controlat bine razele de Soare. CUlorile sunt bune în ambele imagini, deși putem observa un oarecare trend în crearea unui verde mai aprins.

În imaginile de mai sus, Oppo expune corect și foarte bine prima imagine. Totuși, în captura ultra-wide, telefonul are ceva probleme cu lens flare-ul. Vedem și că, în cadrul realizat cu lentila ultra-wide, umbrele sunt ceva mai luminate.

Această imagine a fost realizată cu scopul de a demonstra capabilitățile telefonului Oppo Find X2 la zoom 20X.

Avem aici un close-up cu o pânză de păianjen. Detaliile sunt corect redate, culorile sunt naturale, cu excepția verdelui din fundal, care este ceva mai aprins.

Iată și o panoramă realizată cu camera principală. Telefonul se descurcă bine cu expunerea și realizează o captură foarte frumoasă. Dimensiunea acesteia este de aproximativ 13MB.

În acest set de imagini, putem observa o inconsistență la switch-ul între camere. Totuși, detaliile sunt bune și expunerea este foarte bună.

Aceste imagini le-am făcut în parc. Primele două sunt făcute cu modul macro de pe telefonul Oppo Find X2, iar ultima este realizată cu camera telephoto. Per total, telefonul s-a descurcat excelent la aceste capturi.

A venit timpul și pentru un portret. Vedem o separare bună a subiectului de fundal, cu excepția mâinii drepte, unde telefonul a întâmpinat ceva dificultăți. Totuși, firele de păr sunt la locul lor, ceea ce este bine.

Poze pe timp de noapte

Această imagine a fost realizată din mână. Sunt convins că unii veți spune că este oribilă. Totuși, țineți cont de faptul că zona podului nu era deloc iluminată. Totuși, telefonul a reușit să prindă carul mare, asta în timp ce îl țineam în mână.

 

Această imagine a fost realizată la 4 dimineața, când nu mai era nimeni prin oraș. Telefonul oferă o groază de detalii și o expunere corectă, cu excepția panoului din față, unde vedem o mică arsură.

Acest set de imagini arată din nou o inconsistență a culorilor. Cea wide este cea mai corectă și reală, dar cea ultra-wide este prea rece. În ambele imagini observăm probleme cu lens flare-ul, deși am avut grijă ca înainte să șterg bine lentila.

Video

Despre video v-am vorbit la începutul acestei părți a recenziei. Concluziile le puteți trage chiar dumneavoastră. Eu unul văd un telefon foarte bun pentru video și poze din călătorii și nu numai.









Sunet

La partea de sunet, Oppo Find X2 oferă un set de difuzoare stereo foarte puternice și clare. De asemenea, aici avem și suport pentru Dolby Atmos. Din păcate, telefonul nu vine cu port jack și nici cu adaptor de la USB-C la jack.

Prietenii mi-au spus că se aude bine în convorbirile cu ei, ceea ce reprezintă un rezultat pozitiv pentru Oppo Find X2.

 

Microfoanele înregistrează foarte bine sunetul. De fapt, toată partea audio de la unboxing-ul lui Samsung Galaxy Note 20 Ultra a fost înregistrată cu acest device. Puteți vedea videoclipul mai jos.

Preț & disponibilitate

A venit și momentul să vorbim despre prețuri. Înainte de a vă spune unde găsiți acest telefon și care este costul, aș dori să-mi exprim puțin opinia. Deși telefonul este foarte fain, prețul de 1000 de euro nu prea îmi surâde. Cam mult pentru primul high-end lansat de Oppo în România.

Oamenii mă întreabă mereu „Cât costă?”, iar răspunul „1000 de euro” se lasă mereu cu următorul comentariu: „Nu merită”. Nu o zic eu, ci majoritatea oamenilor care s-au jucat cu el.

Totuși, telefonul se poate găsi la următoarele magazine:

  • eMAG – 4900 de lei
  • Altex – 4900 de lei
  • Telefonultau – 4300 de lei

Concluzii

Am ajuns la finalul acestei recenzii. Mie mi-a plăcut experiența de utilizare oferită de Oppo Find X2. A fost una premium, nimic de obiectat aici.

În afară de minusurile precizate anterior, telefonul este excelent. Din punctul meu, cea mai mare bulină roșie o primește pentru preț. Restul poate fi iertat.

 

Mă bucur că Oppo a ajuns în România și că mi-au oferit ocazia de a mă juca cu acest device. Mi-a plăcut și, dacă îl prindeți la ceva reducere, recomand acest telefon. Nu degeaba l-am numit telefonul perfect pentru oricine, el oferind multe funcții și un feeling adevărat de smartphone premium.

Telefonul Oppo Find X2 ocupă cu siguranță un loc în top 5-ul meu personal.

Pe scurt, este un telefon foarte echilibrat.

 

În final, telefonul Oppo Find X2 obține din partea noastră nota

9.2