După un moment istoric, primul zbor pe o altă planetă, urmează un alt moment istoric: Roverul Perseverance a reușit să producă oxigen pe Marte.
„Este o primă încercare crucială de a converti dioxidul de carbon în oxigen pe Marte”, a declarat Jim Reuter, administrator asociat la NASA.
Demonstrația aceasta a avut loc pe data de 20 aprilie, iar NASA speră ca viitoarele versiuni ale instrumentului folosit pentru a genera cele 5 grame de oxigen, care pot asigura activitatea unui astronaut obișnuit pentru 10 minute, va pregăti terenul pentru explorarea umană. Acest proces nu numai că va putea fi un mare avantaj pentru astronauți, însă ar putea produce oxigenul necesar pentru ca racheta să se întoarcă pe Pământ.
„Experimentul de utilizare a resursei de oxigen in-situ pe Marte” (Moxie) este o cutie de mărimea unei baterii auto, localizată pe partea din față dreapta a rover-ului. Ea folosește electricitatea și chimia pentru a produce oxigen.
Așa cum am precizat anterior, Moxie a reușit să producă 5 grame de oxigen, cantitate suficientă pentru ca un astronaut cu activitate normală să poată respira timp de zece minute. Așa cum ne-am așteptat, inginerii responsabili de Moxie vor încerca să eficientiizeze și să mărească acest rezultat.
Moxie ar putea produce până la 10 grame de oxigen pe oră. Acesta a fost conceput de Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) și este fabricat din materiale ce pot rezista până la 800 de grade Celsius. Un strat subțire auriu împiedică să radieze căldura și să deterioreze rover-ul.
Conform inginerului MIT Michael Hecht, un Moxie de o tonă ar putea produce suficient oxigen (aproximativ 25 de tone) pentru ca o rachetă să decoleze de pe Marte.