Timp de citire: 3 minute

În urmă cu 3 săptămâni am primit la teste SSD-ul XPG S20G, cu care mi-am făcut PC-ul mai rapid cu un singur upgrade. Cu o capacitate de 500GB și cu viteze de scriere și citire de 2500MB/s, respectiv 1800MB/s, acesta oferă o performanță excelentă și chiar un boost consistent în ceea ce privește viteza sistemului.

Rămâneți cu mine până la finalul acestei recenzii pentru a afla cum s-a descurcat SSD-ul de gaming XPG S20G în perioada de testare și dacă merită să îl treceți pe lista de cumpărături.

Design

Pentru că este un produs de gaming, XPG S20G este echipat cu iluminare RGB. Design-ul acestuia adoptă o fâșie de aluminiu, prin care se realizează și răcirea. Formele sunt asimetrice și nu respectă un tipar anume, însă arată foarte bine în orice PC. Iluminarea RGB poate fi personalizată în funcție de preferințe, utilizatorii putând opta chiar și pentru jocuri de lumini.

Performanță

SSD-ul XPG S20G este unul performant. Printre cele mai performante testate de mine chiar. Avem, așa cum am precizat, viteze de scriere și citire de până la 2500MB/s, respectiv 1800MB/s. Rezultatele testelor noaste vorbesc de la sine: avem 1400MB/s și 1220MB/s în stand-by, ceea ce nu este rău deloc. Vitezele menționate de producător pot fi atinse doar în momentul în care efectuăm un task mai dificil.

Cât despre timpii scoși de acest SSD, aflați că Windows 10 bootează în doar 12 secunde. Noi am testat mai multe jocuri, printre care Rocket League și Watch Dogs Legion. În primul titlu, am scos un timp de încărcare de 15 secunds, în timp ce în Watch Dogs Legion mergem spre 45 de secunde. Vitezele, așadar, sunt foarte bune, depasinun SSD obișnuit. Nici nu mai vorbim de un HDD, unde timpul de încărcare crește semnificativ. De asemenea, am observat și un boost de 5 FPS-uri în anumite titluri, ceea ce este foarte bine.

Cât despre alte task-uri, totul se întâmpla rapid. Am observat și o scădere a timpului de deschidere a unor programe mai complexe, cum ar fi Adobe Photoshop sau Premiere Pro.

Așadar, suntem siguri că discutăm despre un SSD performant, care asigură un boost de performanță semnificativ. PC-ul meu a prins un boost excelent, la care nu mă așteptam.

De menționat este faptul că aici avem de-a face cu un SSD NVME 1.3, ceea ce confirmă performanța ridicată a SSD-ului de gaming. Acesta este compatibil cu porturi M.2 2280 PCIe Gen 3×4.

Concluzii

SSD-ul XPG S20G este un produs de gaming, ceea ce înseamnă că scopul său este acela de a îmbunătăți semnificativ experiența în jocuri. Pot spune că, după 3 săptămâni de testare, acest fapt este confirmat. Cu viteze de scriere și citire de 2500MB/s, respectiv 1800MB/s, este clar că discutăm despre o componentă hardware potentă, ce poate face echipă bună atât cu un hardware mai nou, cât și cu unul mai vechi.

Recomand SSD-ul XPG S20G tuturor gamerilor ce doresc un boost de performanță în timpul sesiunilor de gaming, însă fără a scoate prea mulți bani din buzunar.

Preț & disponibilitate

SSD-ul XPG S20G poate fi găsit la următoarele magazine online:

  • Altex – 290 de lei
  • ForIT – 300 de lei