Timp de citire: 5 minute

Platforma Wastebill este un produs de tipul SaaS (Software as a Service) și este un instrument smart și sigur de management al deșeurilor, care digitalizează activitățile de evidență, gestionare și raportare a obligațiilor de mediu, din companiile românești, de toate mărimile.

Publicitate

Aplicația se dedică în special specialiștilor de mediu și responsabililor de mediu din cadrul companiilor. Însă, fiind o platformă smart și foarte intuitivă, poate fi utilizată de către orice persoana împuternicită cu gestiunea deșeurilor din cadrul companiilor.

Simplitate și randament maxim

Platforma este concepută astfel încât să ghideze utilizatorul într-un mod intuitiv pe parcursul întregului proces de management al deșeurilor. Wastebill digitalizează și automatizează o mare parte din fluxurile implicate în gestiunea deșeurilor, prin înlocuirea nenumăratelor hârtii, tabele, fișiere word și excel cu o platformă automatizată, ce respectă formatul cadru din lege. Se reduc astfel în mod semnificativ timpul și energia necesare pentru completarea documentelor, și se elimină posibilitatea apariției erorilor umane sau riscul amendării de către Garda de mediu.

Alinierea permanentă a companiilor la cadrul legislativ în vigoare

Wastebill elimină grijile produse de modificările legislației. Necunoașterea acestora poate duce la amenzi cauzate de completarea incorectă sau transmiterea unor documente devenite neconforme către autoritățile de mediu. Inclusiv specialiștii care se mențin periodic la curent cu schimbările legislative sunt nevoiți în mod normal să actualizeze manual formatul documentelor și să reia de la zero completarea datelor. Aplicația Wastebill este însă actualizată la fiecare modificare a cadrului legal, iar evidențele și raportările efectuate prin intermediul platformei sunt preluate automat în noile formate.

Siguranța și accesibilitatea permanentă a datelor de mediu

Un alt beneficiu important este siguranța datelor de mediu și accesarea lor oricând și de oriunde, fără a fi nevoie de mai mult decât de un simplu smartphone conectat la internet. Datorită faptului că Wastebill este un serviciu disponibil online, utilizatorul beneficiază de mobilitate maximă și poate accesa și transmite instantaneu datele necesare în cazul unui control neprevăzut chiar și atunci când este în vacanță.

 

Facilități multiple, într-o singură aplicație

Wastebill este un concept One-Stop Shop online care oferă totul într-un singur loc. Platforma centralizează o multitudine de funcționalități esențiale care se completează reciproc, accesibile printr-o singură interfață. Pe lângă Gestiunea Deșeurilor, utilizatorul are acces imediat la o serie de module specifice:

Academia de Mediu Wastebill este un modul de informare și educare în domeniul mediului, care oferă acces la informații legislative și strategii dovedite de îmbunătățire a procedurilor de lucru și de obținere a documentelor de mediu, pe care experții în mediu le aplică în practicile lor de zi cu zi.

Academia de Mediu include categorii precum articole utile, noutăți legislative, studii de caz pe diferite activități economice, formulare și modele de documente care se pot descarca și folosi în activitățile zilnice și, în curand, cursuri și certificări de specializare sau perfecționare în domeniul mediului.

Wastebill Marketplace de Mediu este un modul destinat colaborării între companii și specialiștii care oferă servicii de mediu și alte servicii conexe.

Pentru companii, Wastebill Marketplace de Mediu este cel mai simplu și sigur mod de a obține servicii de mediu de la specialiști certificați. Prin utilizarea platformei Wastebill, companiile pot solicita primirea automată de ofertele online care se adresează specificului și necesităților proprii, reducând astfel substanțial timpul necesar găsirii colaboratorului optim.

Pentru specialiști, Markeplace-ul de Mediu Wastebill oferă expunere și dezvoltare într-o platformă sigură, dedicată companiilor și persoanelor fizice care au nevoie de servicii de mediu. Beneficiile specialiștilor includ accesul la un număr mare de clienți și eliminarea cheltuielilor de timp, energie și resurse financiare pentru promovare.

Câteva din serviciile pe care le pot solicita companiile sau pe care le pot oferi specialiștii de mediu prin intermediul modulului Wastebill Marketplace de Mediu includ:

  • Servicii ale responsabililor de mediu, specialiștilor în managementul deșeurilor, consultanților și experților de mediu
  • Elaborarea documentației pentru obținerea autorizațiilor, avizelor sau acordurilor de mediu
  • Parcurgerea procedurilor de autorizare de la A la Z
  • Corespondența cu autoritățile de mediu
  • Reprezentarea în cadrul controalelor autorităților competente de mediu
  • Gestionarea și raportarea deșeurilor
  • Colectarea sau reciclarea deșeurilor
  • Servicii ale laboratoarelor specializate
  • Servicii ale organizațiilor de tip OIREP (fostele OTR).

Un aspect care diferențiază Wastebill Marketplace de alte servicii asemănătoare este bugetul important alocat permanent pentru marketing. În acest fel, companiile și clienții pot colabora cu cei mai competenți specialiști și responsabili de mediu de pe piață, iar specialiștii capătă vizibilitate maximă și pot atrage clienți noi. În plus, intermedierea oferită de Wastebill Marketplace este complet gratuită atât pentru specialiști cât și pentru companii.

Calendarul raportărilor este un modul unic în țara la acest moment. În acest modul sunt vizibile permanent informații despre ce anume trebuie raportat, data limită până la care se raportează, instituția către care se raportează precum și cine are obligația de a raporta.

Modulul de Gestiune a ambalajelor este unul din cele mai solicitate module și va fi disponibil foarte curând în platforma Wastebill.

Utilizatorii cărora li se adresează modulul de gestiune a ambalajelor includ atât companiile care importă sau fabrică produse sub marca proprie, importatorii sau producătorii de ambalaje de desfacere, deținătorii de marcă, cât și consultanții sau responsabilii de mediu care au în portofoliu companii care datorează contribuții către Fondul de Mediu.

Cu ajutorul acestui modul, companiile vor economisi timp și își vor spori productivitatea deoarece nu va mai fi nevoie de calculul manual al cantităților de ambalaje introduse pe piață și raportate către OIREP, respectiv către Administrația Fondului de Mediu.

Pe baza datelor introduse din documentul de recepție sau vânzare, aplicația Wastebill va calcula și completa automat restul informațiilor numerice necesare. Utilizarea modulului va asigura eliminarea greșelilor de calcul, datorită formulelor de calcul sigure pe care le folosește aplicația.

Prin calculul întotdeauna corect a cantităților de ambalaje introduse pe piața națională, modulul de gestiune a ambalajelor oferă și posibilitatea depistării diferențelor între cantitățile reale de ambalaje rezultate și cele din documentele de achiziție, evitând astfel obligații de plată supraevaluate către AFM. Modulul Ambalaje va include și funcționalități de gestiune a echipamentelor electrice și electronice, baterii și acumulatori, uleiuri sau substanțe periculoase.

Despre echipa Wastebill

Co-fondatorii Wastebill, de la acest moment, sunt Georgiana Voinea, Expert de Mediu, Toni Mandin, Expert în Marketing și Comunicare și Mihai Costea, Chief-Technology Officer & Lead developer.

Platforma Wastebill a apărut dintr-o necesitate reală de simplificare și eficientizare a procesului de management al deșeurilor și interacțiune cu autoritățile de mediu din România. Experți în business, eco-inovare, mediu, tech și sustenabilitate au premiat WasteBill, platforma fiind unul din startup-urile românești selecționate în anul 2021 în cursa afacerilor cu idei de afaceri verzi din cadrul acceleratorului de startup-uri green și soluții eco-inovare din România și Bulgaria organizat de Black Sea ClimAccelerator.

Oferte unice la lansare

în perioada lansării clienții WasteBill care achiziționează servicii în platformă beneficiază de o ofertă unică de 60% discount folosind codul WASTE60. În plus, primii 100 Specialiști înscriși în platforma Wastebill beneficiază de înregistrare gratuită în Marketplace-ul de Mediu. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul Wastebill.