Pentru că toată lumea are nevoie din când în când de puțină relaxare, și nu excludem aici nici jucătorii împătimiți, vom testa astăzi două accesorii de la Genesis esențiale pentru orice joc (dar nu numai), respectiv un mouse de gaming Krypton 290 și un mousepad Boron 500 M RGB, ambele cu iluminare RGB.
Specificații:
Mouse Genesis Krypton 290:
- Rezoluție maximă: 6400 DPI, reglabilă între 200 – 6400 DPI
- Senzor: optic
- Număr butoane programabile: 7
- Iluminare RGB
- 6 moduri diferite de iluminare
- Accelerație: 22 G
- Frecvența de eșantionare: 1000 Hz
- Viteza maximă de tracking: 66 inch/s
- Comunicare: fir
- Lungimea cablului: 180cm
- Memorie încorporată pentru macro-uri și setări
- Durata de viață a butoanelor: 10 milioane de apăsări
- Suprafața de alunecare: teflon
- Sisteme de operare suportate: Windows XP, Windows Vista, Windows 8, Windows 7, Windows 11, Windows 10, Linux, Android
Mousepad Genesis Boron 500 M RGB:
- Material: cauciuc/textil
- Dimensiuni: 350 X 250 X 4mm
- Iluminare RGB: 11 moduri (7 statice, 4 dinamice cu efecte curcubeu)
- Compatibilitate tipuri de mouse: optic, laser
- Interfață: USB 2.0
Mouse-ul Krypton 290 este construit în jurul unui senzor optic cu o durată de viață estimată la 10 milioane de clicuri și rezoluție maximă de 6400 DPI, cu rata maximă de eșantionare de 1000 Hz.
Constructiv, mouse-ul se prezintă foarte solid. Prelucrarea suprafețelor și asamblarea sunt ireproșabile. Exteriorul prezintă câteva materiale diferite, toate negre, dar cu texturi diferite în funcție de destinație. Astfel, zona superioară este dintr-un plastic mat, lateralele prezintă o ușoară textură pentru un grip mai bun, iar în partea frontală avem două secțiuni acoperite cu un plastic lucios pentru un contrast estetic. Tot în partea frontală vom găsi și un detaliu de design sub forma unor striații orizontale asemănătoare unei grile de radiator pe o mașină sport. Firul USB este o idee cam rigid, dar probabil acest lucru va ajuta la durabilitate, dat fiind că împletitura de protecție este una foarte robustă.
Dimensiunea sa de aproximativ 12.5 X 6.5 X 4 cm este potrivită pentru palm grip sau relaxed claw grip, pentru o mână de adult de mărime medie. Forma este una simetrică, întreruptă doar de plasarea butoanelor secundare în partea stângă.
În utilizare, Krypton 290 s-a comportat excelent, foarte precis și controlat, cu o glisare ușoară pe orice suprafață. Butoanele sunt foarte plăcute la declanșare, cele laterale cu un switch mai moale, cele principale un pic mai ferme, exact cât trebuie ca să nu se declanșeze accidental. Personal mi-a plăcut și greutatea un pic mai mare. Scroll-ul este rapid, cu rotița plăcută și aderentă. În timpul derulării poate apărea un pic de zgomot de la jocurile de asamblare, însă pentru mine nu a fost deranjant.
Iluminarea Prismo RGB este discretă dar plăcută, cu un contur luminos la baza mouse-ului, și cu logo-ul Genesis luminat în culoarea setării DPI active. Culoarea logo-ului se poate customiza. Avem la dispoziție 6 moduri diferite de iluminare dinamică, în două trepte de luminozitate, sau putem opri complet iluminarea. Nu am descoperit setări pentru iluminarea statică, dar putem reduce foarte mult viteza de schimbare a fiecărui efect dinamic, până aproape de stop.
Software-ul propriu nu are nevoie de instalare, este suficient să îl descărcăm și să îl pornim. Putem configura aici fiecare din cele 7 butoane în diverse moduri ce acoperă aproximativ toate nevoile posibile. Putem atribui oricărui buton setarea unui buton de foc cu repetiție configurabilă, setarea rezoluției DPI sau sampling rate, putem seta funcții media, de pornire a diverselor programe sau putem configura shortcut-uri custom. Putem de asemeni să atribuim butoanelor câte o funcție macro programabilă care va fi stocată în memoria mouse-ului, astfel încât vom putea păstra setările noastre personalizate chiar dacă ne mutăm cu mouse-ul pe alt sistem.
Software-ul a prezentat și câteva imperfecțiuni. Astfel, am constatat o utilizare intensă a procesorului în momentul în care am uitat software-ul deschis în background dar am decuplat mouse-ul de laptop. Probabil softul încearcă să re-detecteze mouse-ul, însă o face cu atâta hărnicie încât turează excesiv procesorul, cu un consum rapid de baterie în cazul unui laptop nealimentat. Reconectarea mouse-ului va readuce normalitatea în comportamentul procesorului.
Setarea unui macro cu oricare din opțiunile „no delay”, „delay = 1ms” sau „number of cycles” nu a părut să producă vreun efect. Asta înseamnă că macro-urile salvate vor fi redate cu viteza apăsării inițiale, însă există scenarii când poți dori ca secvența de taste sau clicuri de mouse să se desfășoare instantaneu, nu cu viteza din momentul înregistrării.
O altă mică ciudățenie a fost comportamentul butonului cu funcția „aim” în combinație cu clicul dreapta și cu cel stânga. Setarea „aim” este destinată să reducă viteza cursorului foarte mult pentru a facilita ochirea. Folosit de sine stătător, butonul funcționează perfect. În timpul unor jocuri însă este necesară secvența următoare: 1 – apăsăm butonul „aim” și îl ținem apăsat ca să putem ochi; 2 – apăsăm în continuare clicul dreapta ca să scoatem arma; 3 – apăsăm clicul stânga ca să tragem cu arma. Cu aceste 3 butoane apăsate simultan în această ordine, clicul stânga nu mai funcționează. Dacă încercăm altă variantă, cu secvența 1 – apăsăm clicul dreapta ca să scoatem arma; 2 – apăsăm butonul „aim” ca să ochim, vom constata că nu mai funcționează butonul de aim, deci îl apăsăm inutil.
Totuși, comportamentul de mai sus se aplică doar în niște situații de nișă, astfel încât aș spune că majoritatea utilizatorilor nu va avea probleme în utilizarea mouse-ului.
Mousepad-ul Boron 500 M RGB a oferit și el o experiență foarte plăcută. Pad-ul este unul de calitate, cu dimensiuni generoase, confecționat dintr-un cauciuc gros și foarte flexibil acoperit cu un material textil foarte fin pe suprafața utilă. La periferie se află un cordon luminos RGB, integrat foarte zdravăn în restul pad-ului printr-o cusătură solidă. Alimentarea ledurilor se face printr-un cablu detașabil microUSB-USB introdus într-o consolă a pad-ului în care se află și butonul prin care comutăm modurile de iluminare disponibile. Avem la dispoziție 7 culori solide, și 4 iluminări dinamice într-un gradient curcubeu.
În timpul testelor mousepad-ul a oferit o precizie foarte bună în jocuri, editare foto și aplicații de proiectare, indiferent de mouse-ul utilizat. Pentru aplicații lejere gen browsing, flexibilitatea materialului l-a făcut să funcționeze foarte bine și pe suprafețe curbate, precum brațul lat al unui fotoliu. La fel ca și în cazul mouse-ului Krypton 290, iluminarea RGB este de bună calitate, cu tranziții subtile foarte plăcute. Efectul vizual este foarte potrivit unei camere de gaming, mai ales în combinație cu un mouse cu leduri RGB.
Concluzia personală ? Mi-au plăcut ambele accesorii de gaming, iar plusul de performanță și confort este unul real față de echivalentele „standard”. Mouse-ul Krypton 290 a oferit o experiență foarte plăcută atât în utilizarea cotidiană a calculatorului în aplicații de browsing, office, editare foto sau proiectare pe calculator, cât și în jocuri. Modelele luminoase sunt și ele interesante și se integrează foarte bine într-o atmosferă de gaming. Același lucru îl pot spune și despre mousepad-ul Boron 500 M RGB, care a pus foarte bine în valoare precizia mouse-ului, a dublat efectele vizuale, și a oferit și un confort deloc neglijabil podului palmei.