Timp de citire: 6 minute

Mă joc de câteva săptămâni cu un Acer Nitro 5, un laptop pe care eu l-aș considera perfect pentru școală și pentru gaming.

Publicitate

De ce cred asta? Ei bine, acest lucru îl veți afla în cadrul acestei recenzii.

Unboxing

Laptopul vine într-o cutie, mare, din carton, cu logo-ul Nitro pe ea. În interior găsim laptop-ul așezat în burete și o cutie în care veți găsi încărcătorul și un adaptor ce vă permite să faceți upgrade la un HDD. De apreciat este faptul că primim două cabluri: unul pentru priza de Europa și unul pentru priză de Anglia.

Experiența de utilizare este una simplă, fără a ieși în evidență cu ceva laptop-ul Acer Nitro 5. Nu am primit nici vreun ghid de utilizare sau certificat de garanție, dar țineți cont că acesta este un pachet dedicat realizatorilor de recenzii.

Construcție & design

Laptop-ul este disponibil în culoarea neagră și este construit din plastic. Deși plastic, acesta este unul de calitate. Să nu uităm că discutăm despre un laptop de gaming. Accentul este pus pe performanță și nu pe design sau portabilitate, el fiind realizat pentru a-și găsi locul pe un birou.

Este destul de greu, cântărind 2.3kg, iar grosimea acestui laptop este de aproximatim 2.5cm. Îmi place că nu scârțâie nimic atunci când deschid/închid capacul, iar laptopul se simte solid și foarte bine construit. 

Dat fiind faptul că discutăm despre un laptop de gaming, aici găsim multe guri de aerisire. Disiparea căldurii se face excelent, fără a exista vreo urmă de supraîncălzire în timpul efectuării unor task-uri mai dificile (gaming, editare video etc).

Aici mi-a plăcut și poziționarea portului de încărcare în spatele laptop-ului, oferind astfel posibilitatea de a muta cablul în dreapta sau în stânga.

Bineînțeles că avem accente roșii și RGB pentru a primi fps-uri în plus. Glumesc. Laptop-ul are un design specific unui produs de gaming: este „agresiv” și atrage privirile prin detaliile specifice produselor de acest fel.

Display & sunet

Când vine vorba de display, aici primim un ecran de 15.6 inch, cu strat Anti-Glare, rezoluție Full HD și, pentru că discutăm despre un laptop de gaming, aici primim o rată de refresh de 144Hz și un timp de răspund scurt, de doar 3ms.

Vă spun sincer: este superb acest ecran. Culorile naturale, rezoluția Full HD și rata de refresh crescută fac ca experiența de gaming, editare video și nu numai să pară foarte fluidă. Acest display oferă și un avantaj mare în cadrul jocurilor competitive, îmbunătățindu-vă abilitățile. 

Cât despre sunet, aici primim un set de difuzoare stereo. Nu se aude foarte tare, dar este mai mult decât suficient. Consider că, cel puțin atunci când vă jucați, căștile vor fi soluția pe care mulți o vor alege. Pentru ascultat muzică este mai mult decât ok, difuzoarele având și ceva bass.

Performanță & baterie

Înainte să discutăm despre performanță și baterie, să trecem în revistă câteva dintre specificațiile de bază:

  • Procesor: Intel i7-10750H cu 6 nuclee și 12 fire de execuție (max 5GHz)
  • Placă video: Nvidia RTX2060 6GB
  • Memorie RAM: 16GB
  • Stocare: 1TB SSD
  • Ecran: 15.6″ IPS LCD cu rată de refresh de 144Hz și timp de răspuns de 3ms
  • Baterie: 57Wh cu încărcare la 180W

La capitolul performanță stăm foarte bine. Avem aici un procesor Intel i7-10750H cu 6 nuclee și 12 fire de execuție, capabile să ajungă până la 5GHz. Acest procesor este ajutat de 16GB RAM la 3200mHz și de un SSD de 1TB, suficient pentru jocurile dumneavoastră preferate.

SSD-ul are viteze foarte bune, încărcând sistemul de operare și jocurile într-un timp scurt. 

Grafica este asigurată de placa video Nvidia RTX2060. Aceasta, în combinație cu procesorul mai sus menționat, oferă o experiență de gaming excelentă. Am testat laptop-ul în Fortnite, GTA V, Watch Dogs 2, Minecraft (cu RTX) și în CS:GO. Iată ce FPS-uri am atins în aceste jocuri:

Rezultatele vorbesc de la sine. Laptop-ul este excelent pentru gaming. Deși nu are cea mai puternică placă video, el reușește să facă față oricărui titlu apărut în ultimii ani. Și asta fără probleme.

Răcirea este bine realizată, laptop-ul folosind un sistem CoolBoost, care crește viteza ventilatoarelor cu 10% și eficientizează răcirea CPU/GPU cu 9% comparativ cu modul automat. 

Bateria acestui laptop este una de 57Wh, care va ține, în mod normal, cam 3-4 ore de utilizare. Bineînțeles că autonomia poate varia în funcție de modul în care utilizați laptopul și în funcție de configurația acestuia. Încărcarea este rapidă, la 180W, cu ajutorul alimentatorului din cutie. În medie, laptop-ul s-a încărcat în aproximativ 2 ore și puțin.

Ceea ce nu îmi place este faptul că, dacă folosiți laptop-ul fără să fie conectat la priză, dar vreți să vă jucați pe el, jocurile vor fi limitate la 30 de fps-uri. Poate că există o funcție ce poate fi dezactivată, însă eu nu am găsit-o.

Conectivitate, tastatură & touchpad

Cât despre conectivitate, aici stăm bine. Avem suport pentru Bluetooth 5.0, Wi-Fi 6 și primim și un port Killer Ethernet E2600. Acestea două vor fi de ajutor pentru menținerea unei conexiuni stabile la internet în timpul sesiunilor de gaming. Vitezele de internet pe Wi-Fi vorbesc de la sine:

Pe partea de porturi găsim: 3 x porturi USB 3.2 (2 x Gen1 și 1 x Gen2), 1x port HDMI 2.0, 1 x mufă jack și 1 x port USB C. Porturi pentru toată lumea!

Cât despre tastatură, aceasta este una bună pentru gaming, cu o spațiere bună între taste și, bineînțeles, RGB. LED-urile pot fi personalizate după bunul plac din programul Nitro Sense (care are și un buton dedicat pe tastatura). 

Eu l-am folosit și pentru redactare. Și mi-a plăcut. Cursa tastelor este destul de scurtă, specifică unei tastaturi de gaming. Cât despre touchpad, acesta este simplu, cu accente roșii de jur împrejur. Este fin la atingere și plăcut de folosit pentru web browsing. Dacă vreți să vă jucați, cu siguranță veți avea nevoie de un mouse.

Butoanele de pe touchpad sunt destul de „clicky” și, așa cum am spus mai devreme, este foarte bun pentru navigarea pe internet sau pentru task-uri uzuale, dar nu pentru gaming.

Software

La partea software este simplu: laptop-ul vine cu Windows 10 Pro preinstalat. Nu are rost să intrăm în detalii despre acesta, așa că vom discuta despre programul Nitro Sense.

Cu ajutorul acestui program, dumneavoastră veți putea schimba iluminarea tastaturii și efectele RGB, puteți activa tehnologia CoolBoost atunci când vă jucați și puteți personaliza modul de funcționare al laptopului atunci când este și când nu este la încărcat.

Impresii

Cât timp am folosit acest laptop, mie mi-a plăcut. A reușit să ducă experiența din jocuri la un alt nivel față de actualul meu PC și m-a ajutat foarte mult la editarea video.

Este un laptop performant, care nu vă va lăsa la greu. Este capabil să ruleze orice titlu și orice program. Bineînțeles că nu este cel mai puternic laptop de pe piață, dar la banii săi face bine ceea ce face. 

Eu îl consider aproape perfect pentru un student/elev care are nevoie de un laptop pe care să-l poată folosi la orice: gaming, școală online, teme, proiecte sau pur și simplu web browsing. 

Preț & disponibilitate

Am ajuns să discutăm și despre preț. Din păcate, laptop-ul Acer Nitro 5 cu configurația primită de noi nu este momentan disponibil.