Timp de citire: 6 minute

Acum aproape un an făceam un pas important în ceea ce privește modul în care iau notițe. Alături de o altă colegă, am decis să luăm notițe folosind tablete grafice, achiziționate și utilizate în timpul școlii online. Fiecare lecție era organizată în funcție de materii, iar programul utilizat era Microsoft OneNote, care permitea sincronizarea fișierelor între dispozitive.

Publicitate

Începusem atunci din nou școala fizic, după mai bine de un semestru de ore online. Deja ar fi fost complicat să iau la mine tableta grafică și laptopul la școală în fiecare zi. Așadar, ceva trebuia făcut. Prin urmare, am decis să trecem la tablete obișnuite. De aici voi începe să mă refer strict la experiența mea. A urmat o lună în care am fost nevoit să strâng bani pentru achiziționarea tabletei – ba prin vânzarea unor bunuri mai vechi, ba prin ce mai obțineam prin muncă. Și am reușit. La sfârșitul lunii februarie aveam deja tableta: un Samsung Galaxy Tab S6.

Așa am început eu să iau notițe online. Plecând de la ideea de a-mi simplifica viața de elev, păstrând în același timp scrisul clasic de mână, am făcut pasul. Bineînțeles că acordul cadrelor didactice a fost necesar, însă l-am obținut, fiecare profesor fiind deschis la lucruri și experiențe noi.

Fast-forward puțin, iar puștiul de clasa a X-a care scria pe tabletă a ajuns în a 11-a. Am acumulat o experiență de cel puțin 7 luni cu notițele digitale, astfel că pot oferi un feedback real în ceea ce privește această tranziție de la caiete la tabletă.

Pentru început, tableta este echipată din fabrică cu S-Pen. Deși nu sunt fanul acestuia, intenția mea fiind aceea de a-l schimba cu ceva after-market, pot spune că la scris mă descurc foarte bine cu el. Până acum nu am avut probleme deloc. Viteza mea de scriere a rămas neschimbată. De fapt, s-ar putea să fi crescut puțin, dar insesizabil. Eu oricum scriu încet de când mă știu, compromis făcut pentru a avea niște notițe cât de cât ordonate.

Samsung Notes – cea mai bună aplicație de luat notițe pe android

Aplicația pe care am folosit-o pentru a-mi desfășura activitatea de elev (care include lecții, teme, teste și proiecte) a fost Samsung Notes. Nu, acest articol nu este sponsorizat de Samsung în niciun fel.

Tot ce relatez face referire strict la experiența mea. Samsung Notes a fost aplicația care, după o săptămână de testat alternative, a ajuns să iasă învingătoare, oferind cele mai multe opțiuni și feature-uri utile pentru mine. Printre celelalte aplicații se numără și OneNote, Squid Notes, Noteshelf sau Lecture Notes.

Cum îmi organizez notițele?

Samsung Notes îmi permite să-mi organizez activitatea în foldere, foldere care fac trimitere la materii, tipul notițelor și altele. Spre exemplu, pentru clasa a XI-a am realizat un folder dedicat, unde există alte subfoldere pentru fiecare materie în parte.

Luând ca exemplu matematica, în folderul specific există alte subfoldere pentru teme, caietul de algebră, caietul de analiză matematică, pregătiri și fișe de lucru. Același mod de organizare se aplică la toate celelalte materii, adaptat pe nevoile și cererile profesorilor.

Personalizarea notițelor? Bineînțeles!

Pentru a scrie am o mulțime de template-uri. În general, eu folosesc doar 3. Template-ul liniat – pentru română, franceză și engleză, template-ul pentru caiete de matematică și un template cu linii punctate – pentru materiile celelalte.

Astfel sunt sigur că scrisul meu este cât mai ordonat posibil. De asemenea, putem personaliza culorile paginilor în funcție de preferințe. Organizarea în pagină e un aspect la care lucrez intens, iar progresul se vede considerabil. O primă mișcare în acest sens a fost schimbarea scrisului.

Cu ce instrumente scriu?

Samsung Notes oferă multe opțiuni, dar mai ales când vine vorba de instrumentele de scris. Avem stilou, stilou pentru caligrafie, pix, creion, pensulă, markere (4 tipuri) și radieră. Toate acestea pot fi personalizate în funcție de stilul de scris al fiecăruia. Instrumentele de scris pot fi salvate ca favorite, ceea ce va face accesarea acestora mai ușoară, prin simpla apăsare a butonului de pe S-Pen.

Radiera funcționează la o apăsare lungă. Pentru a desena forme, Samsung Notes are o funcție specială. Desenăm forma așa cum putem, ținem S-Penul o secundă pe loc, iar aplicația va converti automat desenul nostru în forma corespunzătoare. Are o acuratețe destul de bună și poate fi de ajutor mereu.

Actualizare importantă a aplicației

Pe lângă toate acestea, Samsung Notes a primit chiar acum două zile o actualizare importantă.

Pe lângă o schimbare drastică de UI, avem aici și multe alte opțiuni: fullscreen (elimină elementele sistemului de operare și oferă un spațiu mai mare de redactare), noi template-uri, posibilitatea de a vedea paginile notițelor pe orizontală, posibilitatea de a vedea două pagini în același timp și posibilitatea de a personaliza toolbar-ul (inclusiv poziția lui). Toate aceste schimbări nu fac decât să îmbunătățească semnificativ experiența de utilizare a aplicației.

Plictisit de S-Pen? Poți scrie de la tastatură.

Am uitat să menționez faptul că Samsung Notes permite și luarea notițelor de la tastatură, fiind un bun editor de text. Pe lângă asta, putem atașa lecțiilor și imagini, înregistrări audio, pdf-uri sau desene. Fiecare notiță poate fi salvată sub formă de PDF, imagini, document special tip Samsung Notes etc. Din nou, o opțiune convenabilă pentru partajarea lecțiilor.

Și sunt convins că există o mulțime de opțiuni pe care nu le-am menționat, precum posibilitatea de sincronizare a folderelor cu OneNote. Așadar, Samsung Notes este o aplicație completă, ce permite luarea notițelor cu ușurință. Organizarea este foarte bună, iar instrumentele de scris sunt multe și personalizabile.

Dar cu manualele și cărțile cum rămâne?

Trebuie să menționez că tableta mi-a schimbat viața de elev. Manualele și cărțile în format PDF sunt la îndemână, am reușit să mă organizez mai bine și să integrez tehnologia cu clasicul, iar beneficiarul numărul 1 nu sunt eu, ci spatele meu.

Eu fac des drumul Onești-București, iar faptul că îmi pot lua tableta cu mine oricând, oriunde, este un avantaj. Acum o săptămână am fost plecat, iar faptul că am avut tableta la mine mi-a permis să îmi fac tema la matematică direct din tren.

Samsung Dex – Dacă ai nevoie de alternativă la laptop, cred că tocmai am găsit-o

Samsung Dex e o funcție excelentă pe care Samsung o oferă pe dispozitivele sale de top. Cu aceasta poți transforma tableta într-un laptop, Dex oferind o interfață similară cu cea de pe Windows. Aplicațiile se deschid sub formă de ferestre, iar experiența în sine este similară cu cea oferită de un laptop obișnuit.

Cu toate acestea, nu va atinge niciodată același nivel de flexibilitate pe care un notebook o oferă, dar cu siguranță reprezintă o alternativă capabilă.

Recomand să faceți ca mine?

Eu nu sunt în măsură să recomand nimic. E vorba de o decizie pe care eu am luat-o raportându-mă la beneficiile pe care mie mi le aduce luatul notițelor digital. Unii s-ar putea să nu se bucure de aceleași avantaje, iar alții poate vor să rămână cu adevărat la stilul clasic. În orice caz, dacă doriți să încercați, o puteți face, atât timp cât profesorii voștri sunt de acord.

Eu pot spune că, după 7 luni de utilizare, am învățat să mă organizez mai bine datorită notițelor digitale. De asemenea, modul meu de a scrie pe hârtie nu a fost sub nicio formă afectat de tabletă. Ci, contrar acestui fapt, eu chiar am început să scriu mai frumos. Și nu am remarcat eu asta, ci și profesorii mei.

Concluzie

Samsung Galaxy Tab S6 va rămâne în ghiozdanul meu până când voi termina clasa a XII-a. Notițele digitale mi-au schimbat viața de elev, făcând-o mai ușoară și mai organizată. Iar tableta nu servește doar pe post de caiet, ci are multe alte utilizări. Creez grafica pentru Asociația Elevilor, editez poze, mă uit la videoclipuri, mă joc etc.

Aceasta a fost experiența mea cu tableta, povestită pe scurt. Sunt sigur că mai sunt multe de aflat, dar lucrurile esențiale le-am acoperit cu siguranță. Sper ca acest articol să-i fi ajutat pe cei ce se gândeau să facă pasul spre notițele digitale. Și sper ca acesta să nu fie interpretat în alte moduri. Obiectivul meu a fost acela de a împărtăși cu voi experiența pe care am acumulat-o pe parcursul ultimelor luni.