Ieri, în cadrul evenimentului WWDC 2020, Apple a anunțat noul iOS 14. Aflăm că nu a fost schimbată denumirea în iPhone OS, iar sistemul de operare primește noi funcții, unele împrumutate de la Android.
Iată ce e nou în iOS 14:
Widget-uri pe homescreen
Prima schimbare a fost legată de widget-urile pe homescreen. Până acum acestea se găseau doar pe pagina Today, dar pe iOS 14 se vor putea poziționa și pe homescreen-ul iPhone-ului dumneavoastră.
App drawer (App Library)
App Library este viziunea celor de la Apple asupra App Drawer-ului de pe Android. Acolo veți găsi toate aplicațiile de care aveți nevoie, organizate inteligent pe categorii. Există și un folder care sugerează cele mai utilizate aplicații cu ajutorul inteligenței artificiale.
Acesta se găsește pe ultima pagină din dreapta a homescreen-ului.
Picture-in-picture
Picture-in-picture este o funcție pe care Android a adaptat-o încă de la Android 8 Oreo. Aceasta poate minimiza aplicațiile sub forma unor ferestre mai micuțe, astfel putând fi utilizate peste alt conținut.
Apple Translate
Apple Translate este o aplicație similară cu Google Translate. Aceasta, după cum spune și numele, poate traduce text din diverse limbi. Există suport pentru traducere live.
Siri (nou design)
Siri aduce un nou design, care spre deosebire de cel vechi, nu va mai ocupa tot ecranul atunci când este activată.
Apple Messages
Acum pe Apple Messages se pot seta contacte preferate, care vor apărea într-o listă specială, se pot administra cu 40% mai multe mesaje și memoji-urile vor avea acum măști, dar și gesturi și vârste noi.
Apple Maps
Apple Maps primește îmbunătățiri pentru a concura mai bine cu Google Maps. Avem sugestii pentru evitarea scărilor unde este cazul şi informaţii despre altitudine/înălţime. Puteţi planifica rute de călătorie în funcţie de opririle cu alimentare pentru maşina electrică.
App Store
App Store a primit ceva interesant numit App Clips, care în esență se aseamănă cu Instant Apps de pe Android. Este vorba despre porțiuni de aplicaţii, de nici 10 MB, care se pot folosi fără a instalare. Funcţionează pe bază de Apple Pay şi Sign in With Apple şi va permite să accesezi funcţii sau porţiuni de aplicaţie fără să fie necesară instalarea acesteia. S-a umblat şi la privacy, iar toate aplicaţiile vor cere permisiune de la utilizator înainte de a face tracking.
Apple Home
Apple Home poate sugera metode de automatizare şi vine cu un fel de Routines pentru diverse dispozitive din casă.
Apple Health
Apple Health are acum o monitorizare mai bună a somnului, cu o perioadă de relaxare înainte de somn, dar şi o detecţie mai eficientă a sunetelor ce pot dăuna dăunează auzului.
Disponibilitate
iOS 14 este disponibil de azi sub formă de Developer Preview şi vom vedea și Beta de luna viitoare. Varianta finală va fi lansată la toamnă.
Pentru doritori, evenimentul Keynote de ieri poate fi vizionat mai jos.