Săptămânile trecute am avut plăcerea să mă joc cu tableta Samsung Galaxy Tab S7+ 5G de la Samsung, iar cu acea ocazie am decis să trec de la a mai lua notițe folosind tableta grafică la scrierea lor pe o tabletă obișnuită, cu suport pentru pen.
Pe parcursul perioadei de testare m-am înțeles extrem de bine cu Tab S7+. Am luat tableta la școală și în deplasare la București și a fost extrem de plăcut să scriu pe ea. Dar exista o problemă: cea a timpului. Fiind un produs pe care l-am primit la teste, a trebuit să îl returnez după efectuarea recenziei. Așa că, pentru a continua digitalizarea luării notițelor, am strâns bani și mi-am cumpărat o tabletă proprie, neavând una la acel moment.
Am stat să caut mult și bine până să găsesc modelul care acum îmi este alături zi de zi pentru rezolvarea sarcinilor de școală sau pentru luarea notițelor, semnarea documentelor etc. Tableta pe care eu am reușit să o achiziționez a fost un Samsung Galaxy Tab S6, iar jucăria asta nu m-a dezamăgit deloc de când o am. Date fiind limitările cauzate de bugetul meu de licean, am apelat la amicul OLX pentru a face această achiziție, însă totul a decurs bine.
Samsung Galaxy Tab S6 – Caietul meu universal, mini-televizorul personal și computerul perfect pentru deplasare
Când am luat Samsung Galaxy Tab S6, mi-am dorit câteva lucruri (și cu buget mic, și cu pretenții mari):
- Să am un ecran de minim 10 inch (Tab S6 are unul de 10.5)
- Să am LTE (versiunea achiziționată de mine suportă LTE)
- Să am difuzoare super bune (nu mai comentez; se aud super bine)
- Să am pen inclus în cutie (din păcate, doar Samsung nu vinde separat pen-ul)
Overall, tableta îmi satisface toate cerințele și nevoile. Mi-ar fi plăcut să fie puțin mai mare diagonala display-ului, dar nu mă plâng nici de cei 10.5 inch pe care îi am la dispoziție. Sincer vă spun că am avut o experiență foarte plăcută de utilizare, chiar dacă discutăm aici despre un ecran cu doar 60Hz, un corp mai mic sau încărcare mai lentă.
Am primit pe ea și OneUI 3.1, lucru care mă bucură nespus de mult. Ba chiar voi primi și Android 12, plus încă un an de actualizări de securitate, deci cam 3 ani de acum nu voi avea probleme cu ea. E snappy. Se simte că Snapdragon 855 încă poate face multe și duce lejer cam orice task.
O recomand? Sigur. Dacă nu puteți achiziționa un model din seria Tab S7 de anul trecut, nici Tab S6 nu e o alegere rea. Din păcate, dacă o cumpărați pe cea din urmă de pe eMAG sau de la alte magazine online, o veți găsi la același preț ca la un Tab S7.
Samsung Notes – A înlocuit 15 caiete și le pot accesa pe toate cu un singur click
Samsung Notes a fost aplicația la care am ajuns în final pentru luarea notițelor. Sincer vă spun că am trecut printr-un proces foarte detaliat de selecție atunci când a trebuit să mă decid cu privire la aplicația cu care voi lua notițele în viitor. Am testat Squid, Noteshelf, OneNote, LectureNotes etc. și niciuna nu a fost ca Samsung Notes. Poate doar Noteshelf să fi fost o alternativă bună, dar tot pe Samsung Notes am decis să scriu.
Nu regret decizia. Aplicația este foarte bine optimizată de cei de la Samsung, dat fiind faptul că este și destinată propriilor dispozitive. Lucrul ăsta ajută foarte mult, mai ales atunci când discutăm despre latență. Cu Samsung Notes pot atinge, pe Tab S6, o latență de doar 44ms, în vreme ce pe Tab S7 se poate ajunge până la 9ms. E tare.
Samsung Notes are o mulțime de funcții și setări utile. Putem sincroniza notițele cu OneNote, iar astfel le putem vizualiza și pe alte dispozitive, nu neapărat Samsung. Putem crea foldere în care putem adăuga subfoldere și în care putem adăuga alte subfoldere. Este super ușor să fii organizat.
Eu am un folder principal, numit „Clasa a X-a”, care găzduiește alte câteva foldere pentru fiecare materie în parte. Apoi, fiecare folder conține subfoldere pentru lecții, teme, proiecte și exerciții/probleme.
Trecând la luarea notițelor în sine, Samsung Notes are o mulțime de page template-uri din care se poate alege. Și nimeni nu ne oprește din a ne adăuga propriul template folosind aplicații online. Atunci când scriem, putem scana și atașa imagini direct din aplicație sau putem adăuga un PDF pe care să rezolvăm niște cerințe, sau putem înregistra audio și să îl adăugăm la lecție. O grămadă de opțiuni. Și nu se opresc aici.
Când vine vorba de redactare, avem o mulțime de opțiuni de pixuri, stilouri și creioane din care să alegem. Le putem personaliza grosimea liniilor și culoarea și le putem folosi oriunde, oricând. De asemenea, avem aici și posibilitatea de a evidenția textul folosind niște markere drepte. Este foarte util pentru design-ul notițelor. De când am trecut la redactarea notițelor în format digital, am început să pun mai mult accent pe partea estetică a acestora.
Mai există și alte funcții precum: posibilitatea de a schimba culoarea și grosimea unei linii fără să o ștergi, funcția de convertire a scrisului de mână în text, posibilitatea de a face forme prin simpla păstrare a S-Pen-ului apropiat de ecran pentru o secundă. O mulțime de unelte pe care le poți folosi pentru ca notițele să arate mai bine ca niciodată.
Bineînțeles că aici există și posibilitatea de a redacta o lecție de la tastatură, așa cum se face și în alte aplicații de editare de text.
La final, după ce notița sau tema este gata, ea poate fi salvată și partajată sub formă de PDF. În maxim un minut se poate posta pe Classroom, dacă profesorul solicită acest lucru. Un singur lucru mi se pare puțin ciudat și anume faptul că nu pot pune data în numele documentului la salvare, ci trebuie să mă duc în directorul „Documente” și să o schimb manual. În fine, mici probleme care pot fi rezolvate printr-un viitor update.
Așadar, Samsung Notes chiar mi-a îmbunătățit semnificativ viața și modul în care învăț. Este de mare ajutor pentru spatele meu, eu având deja o formă ușoară de scolioză. Când mergeam la școală, asta până să intrăm din nou în scenariu galben, tableta mi-a ușurat semnificativ ghiozdanul, lucru de care m-am bucurat și mă bucur de fiecare dată când merg la București, pentru că pe tren e mai greu cu bagajele.
Cum mi-am convins profesorii să îmi permită luarea notițelor în format digital?
Ei bine, nu a fost neapărat un efort de convingere, ci mai mult doar nevoia de acceptare a acestei metode de a lua notițe. Am întrebat, alături de o colegă care și-a dorit să ia notițe digital, pe tabletă, fiecare profesor de la clasă. Le-am cerut aprobarea și spre surprinderea mea, toate cadrele didactice au fost deschise la propunere.
Trebuie să recunosc, am fost puțin sceptic la început cu privire la succesul pe care îl vom avea în ceea ce privește aprobarea din partea profesorilor, însă acordul lor a venit mai repede decât m-aș fi așteptat. Și le mulțumesc pentru asta. Dacă profesorii ar fi spus „nu”, poate că acum nu m-aș mai fi bucurat de atâtea opțiuni și beneficii pe care tableta mi le-a adus. Poate că ar fi devenit un simplu dispozitiv pentru văzut seriale sau navigat pe internet atunci când rămân fără baterie la telefon.
M-am bucurat atunci când am văzut că nu e vorba doar despre o altă colegă care dorește să ia notițe în format digital, dar am observat că și profesorilor le surâde ideea. Spre exemplu, am profesori care și-au achiziționat o tabletă pentru a o folosi pe post de tablă interactivă la orele online. Chiar și eu am făcut acest lucru la rândul meu, atunci când cineva a rămas acasă și nu a putut vedea ceea ce se predă în clasă.
Recomand luarea notițelor în format digital?
Nu sunt în măsură să recomand ceva, ci doar să vă spun că este ceva ce merită încercat. Poate că unii nu se vor bucura de atât de multe beneficii sau poate că nu le va fi pe plac feeling-ul pe care scrisul pe tabletă îl are. E de înțeles.
Cuvinte de final
Înainte de a încheia, trebuie să știți că acest articol nu este sponsorizat de nimeni. Tableta am cumpărat-o din banii mei, obținuți prin vânzarea de bunuri și puțin ajutor din partea părinților mei, iar aplicația Samsung Notes am ales-o ca urmare a unei săptămâni dedicate pentru selectarea viitorului meu „caiet digital”.
Am deja mai bine de o lună și jumătate de când iau notițe pe Samsung Notes, iar numărul acestora crește zi de zi, semn că, pentru prima dată în viață, am cumpărat, cu propriile resurse, ceva ce mă ajută cu adevărat și că nu au fost doar niște bani aruncați pe fereastră.
A fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat.