Notă: Testele au fost mai greu de realizat din cauza condițiilor actuale.
Am ajuns și la ultima parte review-ului lui Huawei P40 Pro. Experiența superbă avută cu acest device se extinde și la partea de camere. Nu am cuvinte să descriu experiența de fotografiere și filmare cu acest device. Unde mai punem și faptul că trebuie să sosească un update care să îmbunătățească performanțele acestui device la capitolul cameră?
Ei bine, da. Huawei P40 Pro este un monstru când vine vorba de fotografie. Avem un setup foarte bine pus la punct:
Cameră principală:
- cameră wide de 50MP cu deschidere f1.9;
- cameră ultra-wide de 40MP cu deschidere f1.8;
- cameră telephoto de 12MP cu deschidere f3.4;
- cameră ToF
- filmare 4K60/30, 1080p30/60;
- slow-mo 720p7680, 1080p960;
- HDR, EIS.
Cameră secundară:
- cameră wide de 32MP cu deschidere f2.2;
- IR ToF
- filmare 4K30/60, 1080p30/60;
- HDR.
Camera principală
Captură foto pe timp de zi
Acesta este prima imagine pe care am realizat-o cu Huawei P40 Pro. Avem parte de un HDR excelent, culori foarte bine calibrate și detalii foarte bine redate. Nu avem zone arse sau subexpuse, fotografia fiind una foarte echilibrată.
Când vine despre camera ultra-wide, aceasta se descurcă excelent cu HDR-ul, iar culorile nu se modifică prea mult. Avem parte de detalii foarte bine redate, iar fotografia este din nou una echilibrată. Din păcate, față de Huawei Mate 20 Pro-ul meu, acest telefona are un unghi mai mic la această lentilă.
Ajungem și la camera telephoto. Avem parte de un roșu puțin mai aprins decât este în realitate, dar nu cu mult. Avem parte de detalii foarte bune și HDR excelent. Nu avem zone subexpuse sau arse, rezultând o imagine echilibrată.
Această fotografie este realizată cu 10x zoom hibrid. Culorile sunt perfecte și HDR-ul își face treaba foarte bine. Îmi plac detaliile și, pentru o cameră de telefon, acest zoom 10x va mulțumi pe oricine.
Pe Huawei P40 Pro avem un senzor foarte mare. Asta înseamnă că senzorul va primi mai multă lumină, ceea ce va rezulta, într-un caz ca cel de mai sus, o fotografie cu un bokeh natural și foarte bine capturat. Da, această imagine este realizată fără mod portret, iar Coco, papagalul meu, arată foarte chipeș. Imaginea este detaliată și HDR-ul își face treaba excelent.
Uneori senzorula acesta mare poate cauza probleme. Spre exemplu, eu acum fac școală online, iar temele le scanăm și le trimitem pe Classroom. Din păcate, Huawei P40 Pro și senzorul său enorm fac fotografiile cu bokeh natural și devin blurate în anumite părți. Din această cauză, Mate 20 Pro-ul meu i-a luat locul atunci când a venit vorba de scanarea temelor. Problema ar putea fi evitată și, din punctul meu de vedere, la un senzor așa de mare ar trebui introdusă apertura variabilă.
Am testat și zoom-ul maxim al acestui telefon, 50x. Observăm că sunt ceva detalii, dar personal aș recomanda utilizarea zoom-ului de 30x ca fiind valoarea maximă. Este utilizabil și 50x, dar se mai întâmplă să dea rateuri.
Huawei P40 Pro este superb atunci când vine vorba de fotografii în modul portret. Avem parte de multe detalii, culori foarte naturale și o separare corectă a subiectului de fundal. Observ cum HDR-ul a făcut o treabă absolut superbă cu fundalul imaginii, fără a lăsa zone arse sau subexpuse.
Captură video pe timp de zi
Începem cu un video la 4K60. Observăm o stabilizare bunicică, detalii foarte bune, culori corect calibrate și o expunere corectă.
Continuăm cu un video 4K30. Observăm o stabilizare excelentă, detalii foarte bune, culori bine calibrate și un HDR care își face treaba excelent.
Mai avem o filmare la 4K60. Observăm aceeași stabilizare destul de ok, culori foarte bine calibrate, o expunere corectă și detalii foarte bine redate.
Slow-mo
Iată și o captură impresionantă în slow-motion la 7680fps. Acest feature a ajuns pe telefoanele Huawei anul trecut, odată cu lansarea lui Huawei P40 Pro și este absolut spectaculos. Își face treaba foarte bine, iar exemplul de mai sus este surprinzător.
Captură foto în lumină scăzută
Când vine vorba de Huawei P40 Pro, acest telefon este foarte bun pentru fotografia low-light. Avem parte de detalii foarte bune, un HDR foarte consistent și niște culori foarte corect calibrate. Această primă imagine este foarte bine expusă și foarte echilibrată.
Știm deja de la Huawei Mate 30 Pro că senzorul ultra-wide al celor de la Huawei a fost îmbunătățit și adaptat foarte bine pentru low-light. Această fotografie arată fix acest lucru. Avem parte de detalii, o expunere corectă și culori foarte bine calibrate. Observăm, așa cum am spus mai devreme, o consistență foarte bună a imaginilor.
Nu am putut lăsa camera telephoto neatinsă pe timp de noapte. Sunt impresionat. Avem parte de multe detalii, o expunere corectă și niște culori foarte bine calibrate. Încă odată se poate observa consistența de care am vorbit mai sus.
Captură video în lumină scăzută
Dată fiind situația actuală, realizarea unor teste de captură video în lumină scăzută nu a fost posibilă.
Camera selfie
Captură foto cu camera selfie
Când vine vorba de captura selfie, Huawei P40 Pro stă foarte bine.
Avem parte de o expunere corectă, culori foarte bune și detalii foarte bine redate. HDR-ul își face treaba excelent.
Această imagine a fost realizată în timp ce mergeam să cumpăr mâncare pentru papagal. Observăm o expunere corectă, detalii foarte bine redate și culori foarte bine calibrate. Cu siguranță acest telefon va mulțumi pe oricine atunci când vine vorba de captură selfie.
Captură video cu camera selfie
Când vine vorba de camera selfie, aceasta are posibilitatea de a filma 4K și 1080p, ambele la 30 sau 60fps.
Video-ul este plin de detalii, dar observ o ușoară tentă de suprasaturație la nivelul culorii pielii și a cerului. În rest, video-ul este corect expus și destul de echilibrat. Dacă mă întrebați pe mine, pare un telefon foarte bun pentru vlog.
Comparație foto
Am decis să fac și o comparație foto între Huawei P40 Pro și Huawei Mate 20 Pro. Comparația s-a desfășurat pe Facebook, unde fiecare a votat ce i-a plăcut mai mult. Telefonul A a fost mereu Huawei P40 Pro, iar telefonul B a fost mereu Huawei Mate 20 Pro.
Prima comparație este între camerele ultra-wide ale celor două telefoane. Huawei P40 Pro câștigă la acest capitol, scorul fiind de 54 la 13.
A doua comparație a fost făcută cu camera principală. Observăm că Huawei P40 Pro îi ia fața lui Huawei Mate 20 Pro la o diferență de 63 de voturi.
La poza portret, Huawei Mate 20 Pro a câștigat, cu o diferență de 44 de voturi. Știu de ce a câștigat. Totul a ținut de preferințe, iar oamenilor le-a plăcut mai mult ce a reușit Mate 20 Pro.
De data aceasta câștigătorul este tot Huawei Mate 20 Pro. Oamenii au preferat mai mult ceea ce a reușit acest telefon, astfel că el este în fața lui P40 Pro cu 44 de puncte.
Interfața camerei
Interfața camerei este una destul de simplă, dar care a primit un mic upgrade. Ceea ce am observat este că butonul pentru shutter este pus mai jos, deci este mai ușor de utilizat cu o mână.
Concluzie
Huawei P40 Pro are o cameră foarte bună, excelentă chiar. Mai are nevoie de niște îmbunătățiri ce sper să sosească printr-un update viitor. Da, Huawei P40 Pro poate înlocui liniștit un DSLR entry-level. Are tot ceea ce îi trebuie pentru asta. Modul Pro este excelent, atât la video cât și la foto. Nu este niciun dubiu că Huawei P40 Pro are o cameră demnă de podium și, deși nu am primit ultima actualizare, acest device cu siguranță a primit niște upgrade-uri serioase.
Huawei P40 Pro este un telefon cu o cameră bestială, care, oricât de pretențios ar fi un om, nu are cum să nu îl mulțumească. Este unul dintre cele mai complete pachete când vine vorba de acest aspect, iar Huawei nu s-a zgârcit deloc când a venit vorba de hardware-ul foto.