Sunt utilizator de Huawei de aproape un an. Am trecut până acum prin 4 versiuni diferite ale sistemului de operare EMUI al companiei chineze. Drept vă spun că până la EMUI 10 mi-am dorit să mă reîntorc la OnePlus pentru OxygenOS. După ce am primit Android 10 pe Huawei Mate 20 Pro-ul meu, am fost plăcut surprins să văd niște schimbări. Acele schimbări au făcut interacționarea cu telefonul mult mai plăcută.
Odată cu lansarea seriei P40, Huawei a adus în discuție și noul EMUI 10.1. Acesta este un upgrade incremental, care aduce ceva optimizări și funcții noi. Printre acestea se numără Celia, asistenul vocal Huawei, o nouă experiență de multitasking, MeeTime, un fel de FaceTime de la Apple, dar și animații mai fluide.
EMUI 10.1 este sistemul de operare pe care îl aștept din partea Huawei încă din prima zi de când am luat Mate-ul în mână. De ce? Voi oferi răspunsul la această întrebare mai jos.
În primul rând aș vrea să menționez schimbarea de UI. Dacă înainte aveam o interfață puțin cam dezorganizată, odată cu lansarea EMUI 10 am primit una care respectă un anumit stil. Este foarte consistentă din punctul acesta de vedere și îmi bucură privirea. Acest design a devenit și mai bun cu lansarea lui EMUI 10.1. Avem parte și de un Dark Mode mult mai bine implementat, care rulează pe toate aplicațiile default.
Dacă pe EMUI 10 mă plângeam că noul Always On Display nu a ajuns și pe alte modele în afară de Mate 30 Pro, pe EMUI 10.1 avem parte de acesta. Știu și că pe P30 Pro a fost lansat în varianta beta de EMUI 10.1. Îmi place foarte mult. E ceva ce așteptam de mult timp.
Huawei a făcut gesturile perfecte. Avem în sfârșit gesturi pentru a schimba repede aplicațiile, de a deschide interfața de multitasking, toate acestea la pachet cu niște animații foarte plăcute, inclusiv la fingerprint. Pe EMUI 9.1 erau mult mai seci, dar de când EMUI 10 și-a făcut apariția, avem niște animații superbe. EMUI 10.1 le aduce la un nou nivel, fiind foarte naturale.
Așa cum ziceam, EMUI 10.1 aduce în premieră asistentul vocal de la Huawei, Celia. Acesta este destul de ok pentru început, dar mai are mult de învățat până va ajunge ca Siri, Google Assistant sau Amazon Alexa. Are posibilitatea de a spune cum este vremea, să caute informații în browser, să adauge evenimente într-o listă cu lucruri de făcut etc.
Avem parte de noul Huawei Assistant în partea stângă a ecranului principal. Acesta afișează cât timp ați petrecut în aplicații și rezervările dumneavoastră. De asmenea, puteți urmări meciurile de fotbal, consumul de date la final de lună și știri.
Pe EMUI 10.1 există și un nou mod de a face apeluri cu prietenii, acela fiind MeeTime, o aplicație asemănătoare cu FaceTime de la Apple. Cu ea vă puteți bucura de o experiență video si audio de foarte bună calitate. Aceasta este disponibilă doar pentru utilizatorii de Huawei.
Avem și pentru gameri o îmbunătățire: Game Center. De aici puteți activa diverse opțiuni de optimizare și dezactiva notificările. Vă oferă opțiunea de a face screenshot-uri sau video-uri și chiar să navigați pe Facebook, WhatsApp sau Telegram în timp ce sunteți în loading screen.
Pe lângă toate acestea, avem și noi îmbunătățiri de securitate, un browser Huawei foarte bun și o nouă aplicație proprietară de mesagerie. Mai avem și ceva update-uri minore la design, care fac din experiența de utilizare a unui Huawei una plăcută.
Și Digital Balance a primit un upgrade, acesta avertizându-mă deseori să nu mai stau pe telefon în timp ce merg (și are dreptate).
Concluzii
EMUI 10.1 este experiența pe care am visat-o pe un smartphone Huawei. Dacă până la EMUI 10 am avut parte de același design din 2017, acum este în sfârșit la alt nivel. Avem parte de o schimbare a elementelor ce alcătuiesc interfața și acum oferă o experiență nouă, diferită. EMUI 10.1 este și mai bun la acest capitol, fapt ce mă face să-l plasez, pentru prima dată, pe o poziție înaltă în top-ul meu de sisteme de operare.