Timp de citire: < 1 minut

În România licitația pentru 5G a fost lăsată să plutească în aer de mai bine de un an. Motivul este, bineînțeles, partenerul strategic american, care nu vede un lucru bun în utilizarea echipamentelor companiei Huawei pentru rețelele de la noi. Problema este că toate rețelele de la noi folosesc echipamente ale companiei chineze.

Publicitate

Sorin Grindeanu, actualul președinte ANCOM, a făcut un apel la transpunerea în legislație a memorandumului dintre SUA și România, cel care face referire la tehnologia 5G. Se pare că acesta ar trebui să fie ultimul pas înainte ca licitația să înceapă. De asemenea, oficialul a mai declarat și că ANCOM este pregătită pentru licitație încă din vara anului trecut, doar că actul dintre România și US ar fi „problema”. Acesta este binevenit pentru securitate, dar trebuie transformat în lege.

Președintele ANCOM a declarat că stăm bine la partea de telecomunicații, cu un raport calitate/preț ce se află pe locul 2 sau 3 pe glob. A mai fost atrasă atenția și aspura securității cibernetice și a faptului că suntem într-o alianță cu SUA și statele vestice, ceea ce înseamnă că trebuie să ne ghidăm după deciziile acestora.

Situația cu conspiraționiștii anti-5G este una cunoscută. Oficialul a declarat că toți cei sceptici sunt invitați la discuții pe această temă și a precizat și faptul că urmează să se desfășoare o campanie publică de informare a populației.

Obiectivul ANCOM este ca licitația să se desfășoare până la finalul anului. Totuși, ținând cont de modul în care se mișcă lucrurile acum, aceasta va mai sta ceva timp în standby.