Timp de citire: 4 minute

Review-ul de față are ca subiect o cameră de supraveghere pentru interior de tip cochilie de la Tenda, respectiv modelul IC7-LRS. Este o cameră de 4MP care se poate monta fie pe tavan fie pe un perete, și este destinată supravegherii în spațiile de birouri, magazine, fabrici, sau oriunde se dorește monitorizarea de la distanță în timp real cu ajutorul telefonului.

Publicitate

Specificații:

  • Rezoluție 2560 X 1440
  • Codare H.265/H.264
  • Filtru infraroșu încorporat
  • Zgomot de imagine redus prin algoritmi digitali 3D
  • Compensare a expunerii
  • Microfon încorporat cu detecție de sunet de la peste 5m
  • Suport DWDR
  • Suport ROI (Region of Interest)
  • Alarme declanșate de mișcarea formelor umane sau a mișcării în general; suportă specificarea zonelor de detecție a mișcării
  • Distanță de iluminare a fascicolului infraroșu: 30m
  • Distanță focală 4mm, diafragmă F2.2
  • Dimensiuni: 106.8mm X 90.5mm
  • Porturi: alimentare 12V/1A, RJ45 Ethernet 100M
  • Temperaturi de operare: între -10 și 50 de grade Celsius
  • Protocoale de rețea suportate: RTSP, HTTP, DHCP, DDNS, ONVIF
  • Protocoale internet suportate: IPV4
  • Conectare: pe fir

Camera are forma tipică a camerelor de supraveghere de tip conch sau cochilie. Ambalajul conține un mic pliant cu instrucțiuni sumare, accesorii de montare, și bineînțeles, camera. Dat fiind ca este vorba de o cameră care presupune conectarea la un network video recorder (NVR) și un sistem dedicat, nu este inclus alimentatorul, astfel încât vom avea nevoie de o sursă de 12V și minim 1A.

Calitatea materialelor și asamblării este foarte bună. Camera prezintă doi conectori, unul rotund standard pentru alimentarea pe 12V, și unul RJ 45 prin care vom conecta camera la un router. Ca să fixăm camera, va trebui să desfacem baza acesteia și să montăm diblurile incluse. Reglarea finală a poziției camerei se face manual, prin manevrarea sferei pe care este plasat obiectivul, urmată dacă este nevoie de rotirea corespunzătoare a imaginii din software-ul de control al camerei.

Fiind vorba de un model destinat unui sistem de supraveghere care include și un NVR, camera nu prezintă opțiunea înregistrării pe cardul propriu. Totuși putem folosi aplicația de smartphone Tenda TDSEE dedicată camerelor de supraveghere pentru a putea urmări ce filmează camera în timp real, cu posibilitatea de a salva pe telefon stream-ul video.

Conectarea a decurs foarte simplu. După cum spuneam, camera trebuie conectată la același router la care este conectat și NVR-ul. Acesta din urmă ar trebui să detecteze automat camera. În cadrul review-ului am folosit tot un NVR Tenda, și camera a fost detectată automat, protocolul folosit fiind ONVIF. Pentru a putea începe să transmită, trebuie să introducem userul și parola camerei, disponibile în pliantul cu instrucțiuni.

Pentru o experiență completă, putem utiliza aplicația dedicată Tenda TDSEE. Adăugarea camerei IC7-LRS a fost iarăși extrem de simplă, prin scanarea codului QR de pe spatele camerei. În acest moment putem accesa stream-ul audio-video al camerei și pe telefon prin aplicația TDSEE. Dacă utilizăm un NVR Tenda, putem să îl selectăm alternativ pe acesta în aplicație, și vom găsi filmarea camerei IC7-LRS în timp real pe canalul corespunzător al NVR-ului.

Configurarea camerei se poate face în trei moduri, fie prin intermediul aplicației TDSEE, fie direct prin accesarea IP-ului camerei în rețeaua în care am conectat-o, fie în meniul NVR-ului. În cazul nostru, NVR-ul Tenda a oferit cea mai completă și comodă configurare.

Setările pe care le suportă camera sunt numeroase și utile. Pe lângă setările clasice de configurare a parametrilor de rețea, avem acces la reglarea calității imaginii atât la nivelul rezoluției, bitrate-ului și codec-ului folosit, cât și la cei de expunere automată sau manuală, contrast, luminozitate, saturație și sharpness, rotire sau oglindire a imaginii, și putem configura în detaliu și textul afișat pe imaginea filmată. Putem defini până la 9 utilizatori cu acces la cameră prin user și parolă, putem configura tipul de mișcare care să declanșeze o alarmă, și felul în care să fim alertați, inclusiv prin e-mail. Putem alege și niște zone protejate care vor rămâne negre pe imaginea filmată, sau zonele la care să se limiteze detecția mișcării, dacă dorim.

Imaginea furnizată de cameră este excelentă, atât în varianta color cât și în cea infraroșu. Camera poate comuta singură între aceste moduri în funcție de lumina disponibilă, sau putem alege modul de filmare preferat. Alertele au fost la obiect, camera anunțând prompt de fiecare dată când a detectat mișcare. Și sunetul recepționat de cameră a fost transmis la o calitate bună fie pe aplicația TDSEE, fie prin NVR.

În concluzie, experiența oferită de camera de supraveghere Tenda IC7-LRS a fost una foarte satisfăcătoare în timpul testelor. Calitatea imaginii a fost foarte bună, iar reglajele posibile din software oferă soluții pentru orice scenariu de amplasare și ambient.