DSLR-urile sunt cunoscute pentru performanțele acestora pentru a realiza fotografii suprinzătoare, cu detalii excepționale. Cu toate acestea, telefoanele mobile devin din ce în ce mai bune la capitolul cameră, atât de bune încât noul Huawei P40 Pro depășește limita ISO standard pe care o are DSLR-ul meu, 25600.
Comparația va fi realizată între un Canon 800D și Huawei Mate 20 Pro. Vom trece în revistă fotografia pe timp de zi, fotografia nocturnă, fotografia macro, portret și un cadru cu luna.
Specificații
Huawei Mate 20 Pro este predecesorul lui Mate 30 Pro, fiind lansat în 2018. Huawei Mate 20 Pro vine echipat cu o cameră wide de 40MP, una ultra-wide de 16MP și una telephoto de 8MP.
Canon 800D este un midrange lansat de compania producătoare de DSLR-uri și nu numai în 2017, având un senzor de 24MP crop. Lentilele utilizate au ambele diafragma F4.0, cu distanțele focale 18-55mm, respectiv 55-250mm.
Setările utilizate
Huawei Mate 20 Pro-ul va fi folosit în modul auto, dat fiind faptul că așa folosesc majoritatea oamenilor telefonul, iar Canon 800D-ul va fi folosit cu setări manuale pentru că, fie amatori, fie profesioniști, toți folosesc DSLR-urile în modul manual pentru a scoate ce e mai bun din ele, reglajele fiind specificate acestea sub poze.
Comparație foto
A. Captură pe timp de zi
Lentilă wide
Din câte observăm, Huawei Mate 20 Pro are o lentila mult mai wide decat cea folosită pe Canon 800D. Totuși, detaliile sunt mult mai bine capturate de catre DSLR, iar culorile pe care acesta le redă sunt aceleași pe care le-am observat cu ochiul liber.
Lentilă ultra-wide
Din nou, Huawei Mate 20 Pro are o lentilă mult mai wide decât cea mai mică distanță focală a obiectivului 18-55mm. Dar, așa cum am văzut și în cazul lentilei wide, Canon 800D reușește să redea mult mai bine culorile și detaliile, depășindu-l pe Mate 20 Pro.
Zoom
Observăm faptul că Canon-ul reușește în continuare să ofere o reproducere bună a culorilor, o detalizare foarte bună, dar Huawei Mate 20 Pro nu se lasă mai prejos. Vedem o mult mai buna redare a culorilor față de lentilele ultra-wide și wide, dar și niște detalii foarte bine capturate pentru un telefon.
Zoom maxim
Huawei Mate 20 Pro are un zoom maxim de 30X (digital), aproximativ 810mm, iar Canon 800D un zoom maxim de 250mm (optic).
La zoom maxim nu există niciun dubiu că DSLR-ul oferă mult mai multe detalii și niște culori mult mai apropiate de realitate. Însă, pentru un telefon mobil, Huawei Mate 20 Pro este capabil să realizeze o imagine din care ne putem da seama ce este fotografiat.
Portrete (indoor)
Pot spune cu dezamăgire că nu mă așteptam la un rezultat atât de slab din partea lui Mate 20 Pro, dar ținând cont de condițiile în care au fost făcute fotografiile este relativ ok. DSLR-ul, deși cam întunecată, realizează o fotografie foarte bună din punct de vedere al bokeh-ului, fiind unul natural, acesta fiind unul dintre marile avantaje ale DSLR-urilor atunci când realizăm fotografii de tip portret. Las fotografiile să vorbească de la sine.
Macro
A venit rândul Huawei-ului să câștige acest capitol. Telefonul redă niște detalii excelente, pe care cu DSLR-ul nici nu le poți observa, dat fiind faptul că niciuna dintre lentilele mele nu are o distanță focală atât de mică încât să ajungă atât de aproape.
Da, există și lentile macro care cu siguranță ar depăși Huawei-ul, dar acelea cu siguranță sunt mult mai scumpe chiar și decât nou-lansatul Huawei P40 Pro (găsiți aici testul DXOMARK)
B. Captură nocturnă
Nightmode (Mate 20 Pro), Long Exposure (Canon 800D) – din mână
WOW! Huawei Mate 20 Pro produce o fotografie excelentă, cu puțin lens flare, dar cu o redare a culorilor impecabilă și o detalizare foarte bună. AIS de la Huawei a intervenit la realizarea acesteia și se vede. În schimb, Canon 800D face o fotografie inutilizabilă. Setările DSLR-ului au fost de această dată automate, mai puțin timpul de expunere care a fost setat la 4s pentru a echivala Nightmode-ul lui Mate 20 Pro.
Bineînțeles că atunci când punem Canon-ul pe trepied reușește niște fotografii excelente. Priviți acest exemplu:
Luna
Ei bine, am ajuns și la ultimul punct al comparației noastre și anume fotografiile cu luna. Iată ce a reușit fiecare:
Precizare: aceste fotografii au fost făcute în zile diferite.
Observăm faptul că Huawei Mate 20 Pro se descurcă mult mai bine la capturarea culorilor lunii, pe când Canon 800D oferă mult mai multe detalii, iar zgomotul de imagine nu este observabil.
Concluzii
Este clar că DSLR-ul încă nu poate fi întrecut în totalitate, dar asta nu înseamnă că telefoanele nu se descurcă bine. Acest test a fost făcut între un aparat entry-level și un telefon vechi de o generație. Noile smartphone-uri sunt cu siguranță mai apropiate de DSLR, dar nu la egalitate.
Avantajele DSLR-urilor:
- flexibilitate (multe obiective)
- senzori mari, care permit o cantitate mai mare de lumină
- capturi RAW de înaltă calitate
- calitate mai bună a fotografiilor în aproape orice lumină
Dezavantaje:
- mari și grele
- scumpe
- obiectivele bune costă cât două Mate 20 Pro-uri
Avantajele telefoanelor:
- compacte
- calitate a fotografiilor bună în majoritatea condițiilor de lumină
- ajutorul AI-ului
- ieftine
- flexibilitate mare (1 smartphone poate avea 3 sau chiar 4 lentile diferite)
Dezavantaje:
- încă nu la nivelul unui DSLR
- senzori mici
- nu pot fi schimbate obiectivele
Ok, dar eu ce aleg?
Dacă ești fotograf amator sau profesionist e mai bine să alegi un DSLR cu care să îți faci treaba. Dacă pur și simplu ai nevoie de ceva care să facă poze bune și să fie ușor de transportat, atunci alege un smartphone.
Cu toate pot fi realizate fotografii extraordinare. Nu uitați că nu aparatul face poza, ci fotograful din spatele acestuia.