Un astrofotograf Finlandez, J-P Metsavainio, a publicat o imagine cu Calea Lactee pe care a realizat-o pe parcursul a 12 ani. Discutăm aici despre o imagine de 1.7 gigapixeli care are în spate un timp de expunere de aproximativ 1250 de ore.
Metsavainio a început să lucreze la această fotografie în 2009, iar pentru următorii 12 ani el s-a focusat pe fotografierea diferitelor zone și obiecte prezente în Calea Lactee.
„Cred că aceasta este prima imagine care prezintă Calea Lactee la această rezoluție și atât de detaliat în toate cele trei canale de culori (H-a, S-II și O-III)”, a declarat Metsavainio pentru site-ul PetaPixel.
Imaginea are o lungime de 1000 de pixeli și este vorba despre 234 de cadre cu Calea Lactee combinate. Imaginea se întinde pe 125 de grade pe cer, de la constelația Taur până la constelația Lebăda.
Tot mozaicul este realizat în Photoshop. Metsavainio realizează munca de tip puzzle de a potrivi cadrele ghidându-se după stelele fotografiate.
„Procesul meu de muncă este unul foarte constant, așa că nu este nevoie de foarte multe schimbări între cadrele de tip mozaic”, a spus Metsavainio. „Timpul de expunere total este de peste 1250 de ore. Unele dintre cadre au o expunere mai lungă decât altele.”