Timp de citire: 2 minute

Ideea de „Seamless updates” a fost introdusă în anul 2016 și a ajuns pe fiecare telefon Google Pixel, permițând astfel ca update-urile firmware să fie instalate pe o partiție secundară, timp în care utilizatorul poate folosi fără probleme telefonul. Acest lucru duce la micșorarea timpului de așteptare dintre actualizări la doar câteva secunde, atât cât durează un restart.

Publicitate

Ideea este simplă: update-ul este instalat pe o secundară, în timp ce dumneavoastră vă bucurați de accesul la partiția primară a terminalului. În momentul în care restartați terminalul după actualizare, partiția secundară devine cea primară imediat cum telefonul este pornit. De asemenea, acest lucru poate ajuta și la siguranță. Să presupunem un scenariu în care update-ul nu decurge conform planului. În momentul acela, telefonul va reveni la partiția unde era instalată ultima versiune software de dinaintea actualizării.

Google pare să abandoneze ideea de a impune producătorilor să implementeze această funcție, dat fiind faptul că aceasta nu se mai găsește scrisă în Android CDD (Compatibility Definition Document). Acest CCD acționează ca un ghid pentru producători și listează cu ce echipament trebuie să fie echipate telefoanele pentru a fi compatibile cu cea mai nouă verisune de Android.

Se presupune că presiunea făcută de niște giganți precum Samsung ar fi condus la asta, dat fiind faptul că seria Galaxy S21 nu are componentele necesare pentru a suporta seamless updates. Android Police a confirmat că noul Samsung Galaxy S21 Ultra nu suportă acest feature.

Avantajele acestei funcții le-am menționat ceva mai sus. Fără aceasta, un telefon Android precum Samsung Galaxy S21 va trebui să stea câteva minute închis pentru a face actualizarea, fără a oferi utilizatorilor opțiunea de a folosi vreo aplicație sau de a apela pe cineva, inclusiv numere de urgență.

În comparație, OnePlus 7 Pro-ul meu suportă această funcție, iar fiecare update se realizează pe partiția secundară. Un simplu restart îmi oferă posiblitatea de a-mi folosi telefonul în continuare, însă actualizat la ultima versiune software. OnePlus suportă funcția „Seamless Updates” încă de la seriile 6 și 6T, adică din 2018.