Timp de citire: 3 minute

OxygenOS mi-a plăcut încă de pe vremea când aveam OnePlus 5T-ul. Era curat, rapid și cu funcții interesante integrate. Aceeași poveste a fost transmisă din generații în generații, ajungând astăzi la versiunea 10.5. Pe OnePlus 8 se păstrează aceste lucruri.

OxygenOS este foarte apropiat de android-ul stock, fiind foarte puțin costumizat. Cu toate acestea, funcțiile aduse de acesta în plus sunt foarte utile. Uneori mă întreb cum de ei și-au dat seama că eu chiar aș avea nevoie de funcția X.

Gaming Mode (Game Space)

Gaming Mode a fost una dintre funcțiile pe care le-am utilizat cel mai des. Ador să mă joc pe telefon, fiind ușor de transportat oriunde și, datorită hardware-ului puternic, performanța nu este rea deloc.

Putem observa o sumedenie de opțiuni și setări. Mi se pare unul dintre cele mai bune Gaming Mode-uri, asta deși OnePlus nu face telefoane de gaming.

Quick Gestures

OxygenOS ascunde o multitudine de gesturi pentru a utiliza telefonul. Există unele gesturi prezente pe acest sistem de operare pe care le puteai găsi acum 10 ani pe telefoane (desenarea unor litere pentru anumite acțiuni).

Costumization

Când vine vorba de costumizare, OxygenOS este excelent. Mi-a plăcut faptul că majoritatea opțiunilor de costumizare au fost mutate într-un singur loc, în Settings -> Costumization. De aici putem schimba culorile textului (accentuarea), tema sistemului de operare (light – dark), culoarea horizon display-ului (ține loc de led de notificări), skin-ul pentru Ambient Display etc.

Este super bine gândit și mi-ar plăcea ca mai mulți producători să ia drept exemplu metoda abordată de OnePlus.

Apps

Ceea ce îmi place mie la telefoane OnePlus foarte mult este faptul că acestea au foarte puțin bloatware. Vin preinstalate cu Netflix, OnePlus Community și OnePlus Switch. Ultimele două pot fi și dezinstalate, asta dacă dorește utilizatorul.

Optimization

Când vine vorba de optimizare, OxygenOS strălucește. Băieții au optimizat la maximum animațiile pentru a le face fluide, rapide și plăcute ochiului. Pe lângă asta, OnePlus are și un mod inteligent de optimizare a memoriei RAM (RAM Boost), foarte util pentru încărcarea aplicațiilor mari.

Când vine vorba de baterie, și aici avem o sumedenie de moduri și setări pentru a ne proteja device-ul. Avem un mod care învață stilul utilizatorului de a încărca telefonul (pentru a reduce uzarea acumulatorului), un mod pentru optimizarea bateriei care este mai mereu îmbunătățit și, aproape la fiecare update sunt aduse și alte îmbunătățiri pentru aceasta.

Updates

Când vine vorba de update-uri, OnePlus sunt mai mereu imediat în spatele Google. Telefoanele companiei chinezești primesc update-uri timp de 3 ani, iar de la OnePlus 3 au început să ofere și 3 update-uri majore.

Este un lucru impresionant ca o companie să ofere Android 10 telefoanelor lansate în 2017 (referindu-ne strict la Android).

etc.

Printre multe altele regăsim și: ZenMode (bun pentru a te bucura de timp liber fără telefonul mobil), Screen Recorder (bun pentru capturat diverse momente de pe ecranul dvs.) etc. Sunt o multitudine de funcții, setări și lucruri de făcut cu un telefon OnePlus.

Concluzii

OxygenOS este fără doar și poate unul dintre cele mai bune sisteme de operare de pe platforma Android. Îi ador simplitatea, rapiditatea și fluiditatea. De fapt, OxygenOS a fost unul dintre principalele motive pentru care am revenit la telefoanele OnePlus, deținând în prezent un OnePlus 7 Pro.

OxygenOS este ceva ce trebuie văzut și experimentat pentru a înțelege de ce este atât de apreciat.