Techway.ro

[REVIEW] Huawei Mate 40 Pro – un telefon excelent, dar nu pentru oricine

Timp de citire: 11 minute

Seria Mate 40 de la Huawei a reprezentat ultima lansare importantă de smartphone-uri a anului 2020. Avem aici un trio format din Huawei Mate 40, Mate 40 Pro și Mate 40 Pro Plus. Timp de o săptămână, m-am jucat cu noul Huawei Mate 40 Pro, iar în cadrul acestei recenzii veți afla opinia mea despre acest terminal.

Unboxing

Telefonul vine într-o cutie neagră, pe care găsim inscripționat numele modelului și logo-urile Leica și AppGallery. La interior găsim telefonul, așezat pe un plic în care se găsesc manualele de instrucțiuni, cheița pentru slot-ul SIM și o husă transparentă pentru protecția telefonului.

Sub acest plic dăm și de încărcătorul de 66W, foarte rapid, care încarcă telefonul în aproximativ 45 de minute, cablul USB-A la USB-C și o pereche de căști cu mufă Type-C.

Pachetul acestui dispozitiv este destul de bogat în accesorii, aici fiind oferite toate obiectele de care avem nevoie pentru a ne bucura de expriența de utilizare cu Huawei Mate 40 Pro.

Design & construcție

Huawei Mate 40 Pro este realizat din materiale premium. Avem sticlă pe față și pe spate, ramă din aluminiu, iar telefonul este certificat IP68 pentru rezistența la apă și praf. Terminalul cântărește 212g, dar greutatea este bine distribuită, astfel telefonul simțindu-se mai ușor decât este.

 

Cât despre design, Huawei Mate 40 Pro vine cu un nou stil numit „Space Ring Design”, inspirat de prima imagine cu o gaură neagră. Mie-mi place acest look, fiind diferit și chiar unic, aș putea spune.

Nuanța device-ului primit de noi se numește „Mystic Silver”, iar aceasta reflectă lumina din jur în moduri interesante, spatele având mereu o nuanță diferită. Cât timp i-am făcut poze pentru recenzie, telefonul nu avea niciodată aceeași culoare, aceasta modificându-se în funcție de modul în care priveam dispozitivul.

La capitolul design și construcție, Huawei Mate 40 Pro stă foarte bine, în rând cu competitorii direcți.

Display

Huawei Mate 40 Pro vine cu un display de 6.76 inch, cu o rezoluție de 1344 x 2772 pixeli, OLED, cu o rată de refresh de 90Hz. Mi-ar fi plăcut aici un ecran de 120Hz, dar nici cu 90 nu este rău.

Imaginea este sharp, cu niște culori vii și bine calibrate. Luminozitatea acestui display este foarte bună, fiind utilizabil în orice condiții de lumină.

Experiența oferită de acest display a fost una foarte bună, iar camera decupată de tip „pilulă” de pe partea frontală nu deranjează mai deloc. Pot trece cu vedere prezența ei, aceasta având mai multe funcții: o cameră ultra-wide și un senzor 3D pentru deblocarea facială.

Performanță

Huawei Mate 40 Pro este propulsat de noul procesor Kirin 9000 5G. Acesta este al doilea procesor realizat pe o arhitectură de 5nm, acest lucru rezultând în eficiență crescută și consum redus de energie.

Procesorul este ajutat de 8GB RAM și de 256 sau 512GB de stocare UFS 3.1, care oferă viteze mai mari decât la modelul precedent. Grafica este asigurată de GPU-ul Mali-G78 MP24, care se descurcă foarte bine în jocuri.

Overall, performanța oferită de Huawei Mate 40 Pro a fost excelentă, fără frânări în timpul utilizării.

Conectivitate

Când vine vorba de conectivitate, Huawei Mate 40 Pro vine cu suport pentru 5G, Wi-Fi 6 și Bluetooth 5.2. Avem aici și GPS, NFC, dar și un senzor IR cu care putem controla dispozitivele din casă, telefonul transformându-se într-o telecomandă universală.

Vitezele pe Wi-Fi și date oferite de acest device au fost excelente, iar asta se poate vedea din rezultate:

Wi-Fi

2.4 GHz

5GHz

Testele de viteză pe Wi-Fi au fost realizate cu abonamentul Digi Fiberlink 1000 și router-ul Tenda AC18.

Date

Testele de viteză pe date au fost realizate în rețeaua Digi România.

Huawei Mate 40 Pro vine cu un port USB-C 3.1, aici fiind eliminată mufa Jack, lucru ce devine din ce în ce mai frecvent în ultimul timp.

Sunet

Oh, yeah! Huawei Mate 40 Pro vine, într-un final, cu un set de difuzoare stereo care se aud foarte bine. Telefonul are un sunet tare, clar, cu ceva bass. Îmi place ce poate face această pereche de difuzoare.

Cât despre microfoane, acestea de aud foarte bine, impresionându-mă chiar și pe mine cu calitatea audio din timpul apelurilor.

Baterie & încărcare

Terminalul vine cu o baterie de 4400mAh, care va duce lejer o zi și jumătate de utilizare. L-am încărcat la ora 14 pe data de 29, iar pe data de 30 octombrie, la ora 16, mai aveam 20%, asta după ce ieșisem cu el la o plimbare pentru a face câteva poze.

Încărcarea se realizează în 45 de minute cu încărcătorul de 66W din pachet. Avem aici și suport pentru încărcare fără fir la 50W și încărcare reversibilă la 5W, perfectă pentru niște căști wireless sau pentru un ceas inteligent ce suportă încărcare fără fir.

Bateria acestui terminal este excelentă și va ține foarte mult timp. Consumul redus de energie se datorează și procesorului fabricat pe arhitectură de 5nm. Huawei au făcut treabă bună în ceea ce privește capitolul baterie.

Software

Telefonul rulează cu EMUI 11 aplicat peste Android 10. Totul se mișcă rapid, fluid, fără urme de lag sau încetinire. EMUI s-a schimbat foarte mult la ultimele două versiuni majore: 10 și 11. În primăvară susțineam faptul că EMUI 10.5 este experiența pe care mi-am dorit-o pe un Huawei, dar EMUI 11 este și mai bun.

Avem aici un Always On Display cu enorm de multe opțiuni de personalizare. Această funcție mi-a lipsit atunci când am fost utilizator de Mate 20 Pro. Putem descărca chiar și teme personalizate din Huawei Themes pentru acesta, astfel încât stilul AOD-ului să se potrivească cu preferințele fiecărui utilizator.

Huawei AppGallery a primit și el o mulțime de aplicații noi. Avem aici și o suită mult mai completă de aplicații Huawei, printre care și Petal Maps, Huawei Docs etc. O avem și pe Celia, asistentul vocal de la Huawei. Ea învață multe lucruri noi și va fi disponibilă și în România cât de curând.

Așa cum am spus, terminalul vine cu interfața EMUI 11 aplicată peste Android 10. Experiența oferită de acest telefon a fost una foarte bună la capitolul software, EMUI păstrând lucrurile care-mi plăceau la 10.5, dar îmbunătățindu-le. Sunt curios de cum va fi viitorul HarmonyOS, care va lua locul sistemului de operare Android.

Din păcate, marele minus al lui Huawei Mate 40 Pro este lipsa serviciilor Google. Deși eu am reușit să mă descurc cu el fără să le instalez, sunt sigur că nu toată lumea ar putea face asta. Acesta este singurul motiv pentru care nu pot recomanda telefonul Huawei Mate 40 Pro. Avem aici Huawei Mobile Services, care promite să fie un înlocuitor pentru serviciile Google, iar Huawei trage tare pentru atingerea acestui obiectiv.

Cameră

Înainte să discutăm despre imaginile realizate cu Huawei Mate 40 Pro, iată specificațiile acestui setup:

Acest setup este foarte asemănător celui de la Huawei P40 Pro, iar acum că știm detalii despre acesta, putem trece la discutarea imaginilor realizate în perioada de testare.

Ziua

În acest set de imagini putem observa un control bun al soarelui, cu ceva lens flare la cea realizată cu camera ultra-wide. Umbrele sunt corect expuse, culorile sunt consistente, deși imaginea ultra-wide este ceva mai caldă. Detaliile sunt la nivel înalt, iar HDR-ul și-a făcut treaba excelent.

Toamna… Cum să n-o iubești? Iată un set de imagini realizate de a balcon, în care puteți vedea acești doi copaci care încep să se coloreze. Detaliile sunt foarte bune, expunerea excelentă, iar culorile sunt bine calibrate, simțindu-se prezența toamnei în ele.

Același lucru și în acest set de imagini. Culori bine calibrate, expunere corectă și detalii foarte multe.

Oh, da. Scările astea au fost recent pictate în parc. Nu știu exact ce vor să simbolizeze, dar am zis că ar arăta cool o imagine cu mai multe culori. Telefonul s-a descurcat foarte bine, culorile fiind redate extrem de aproape de realitate, iar expunerea este strălucită.

Aceste scări au fost pictate acum ceva timp, dar am zis că oferă și ele un look interesant pentru o imagine. La fel ca la imaginea anterioară, culorile sunt foarte bune, detaliile la nivel înalt, iar expunerea perfectă.

 

Am considerat necesară și realizarea unei comparații cu toate cele 3 camere. Vedem o consistență bună, deși la zoom 50X (ultima imagine) putem vedem dezavantajul unui zoom digital. Recomand să vă limitați la 30X. Acolo sunt foarte ok imaginile.

Rațe

Rațeeee, mac, mac, toamnă etc. Imaginea este foarte bună, mai ales că acele rațe nu stăteau deloc la poză. Mi-ar fi plăcut ca rața din spate să aibă capul mai bine expus, dar nici așa nu este rău. Sunt detalii, deși cam diminuate din cauza utilizării unui algoritm agresiv de noise reduction.

Același lucru îl pot spune și despre această imagine.

Ziua

Iată râul Trotuș! Expunerea este corectă, fără elemente arse sau subexpuse. Culorile sunt corecte, iar detaliile apar și ele în imagine.

Noaptea

Prima imagine realizată pe timp de noapte are ca subiect roata din parc. Din păcate, aceasta nu mai funcționează de ceva timp și nici nu va fi repusă în uz prea curând. Detaliile sunt bune, expunerea corectă, iar culorile sunt bine calibrate. O imagine foarte bună.

Din păcate, niciun telefon nu are încă capacitatea de a fotografia luna fără a o arde fără zoom. Mate 40 Pro nu este o excepție, însă imaginea realizată de acesta este una plăcută, chiar impresionantă aș putea spune. Culorile sunt bine calibrate, iar detaliile sunt și ele prezente în imagine.

Această imagine i-ar fi putut cauza câteva probleme lui Huawei Mate 40 Pro, dar nu a fost cazul. În afară de lens flare, telefonul e procesat foarte bine imaginea aceasta, scoțând în evidență o mulțime de detalii, păstrând totodată culorile corecte.

Aici avem două imagini, una cu camera principală și alta cu camera ultra-wide. Vedem o diferență la culori, iar camera wide stă ceva mai prost la eliminarea lens flare-ului. Camera ultra-wide este și ea afectată, dar mult mai puțin. Detaliile sunt foarte bune în ambele imagini, chiar surprinzătoare la camera ultra-wide.

Aici am vrut să fac o imagine cu bulevardul în care să se vadă mașinile și luminile magazinelor. Fotografia este realizată pe timp de noapte, fără nightmode. Eu zic că s-a descurcat foarte bine, fiind corect redate culorile și detaliile. Expunerea este foarte bună, iar rezultatul este foarte apropiat de ce doream eu să fac.

Același lucru și aici. De mult timp îmi doream să fac o poză în acest loc, în care să prind toată strada cu camera telephoto. Din nou, telefonul a realizat o imagine foarte bună, cu zoom 5x, pe care aș putea să o postez fără probleme pe rețelele de socializare.

Portret

Huawei Mate 40 Pro se descurcă foarte bine și la realizarea de imagini cu persoane pe timp de noapte, fără nightmode. Detalii avem, culorile sunt excelent reproduse, iar expunerea este perfectă. Vedem și bokeh-ul natural al senzorului uriaș de 50MP în acțiune.

Nici la portrete nocturne nu se descurcă rău, dar dacă faceți poză unei fete, există posibilitatea să dea greș la detectarea părului. Detaliile sunt similare cu cele de la imaginea realizată cu modul standard, deci e bine. Culorile sunt bine expune, iar efectul aplicat bokeh-ului este plăcut și „cremos”.

Nu putea lipsi o imagine de tip portret un amicul meu înaripat. 🙂 A ieșit foarte bine poza, culorile fiind bine redate. Avem și detalii aici și puteți observa faptul că și lui îi place să fie pozat cu Huawei Mate 40 Pro.

Luna

Luna… Luna este fermecătoare, mai ales atunci când ai un telefon cu zoom digital foarte mare. Huawei Mate 40 Pro s-a descurcat excelent cu detaliile, culorile și expunerea acesteia, imaginea fiind impresionantă. Nici DSLR-ul meu nu scoate așa imagini cu crop, deci algoritmul folosit de Huawei pentru procesarea unor astfel de imagini este pur și simplu magic.

Interior

Am primit feedback să realizez și imagini la interior. Cel mai bun subiect este, cred eu, PC-ul meu. Iată cum a realizat Huawei Mate 40 Pro o imagine cu acesta:

Iată culori bine calibrate, expunere corectă și detalii foarte bine conturate. PC-ul arată foarte bine în această imagine.

Am zis să fac și o imagine cu un subiect mai interesant, așa că am avut la îndemână acest ursuleț. Detaliile sunt bine redate, culorile sunt foarte bine calibrate, iar expunerea este ok. Îmi place nespus de mult bokeh-ul natural realizat de senzorul imens de pe terminal.

Am încercat aici și o poză macro, iar asta este ceea ce a ieșit. E ok, doar că nu-i pot spune macro. Am avut telefoane în teste care se apropiau mult mai mult de subiect și reușeau să obțină cadre macro mult mai interesante și dramatice.

Video

Cât despre video, telefonul se descurcă foarte bine la acest capitol, folosindu-se de camera ultra-wide pentru realizarea capturilor. Stabilizarea este foarte bună, iar expunerea bine corectată. O mare parte a recenziei căștilor LG Tone Free FN6 de pe Mobilissimo.ro a fost filmată cu terminalul testat. Totuși, mai trebuie lucrat la filmarea low-light, aceasta fiind sub nivelul lui Huawei P40 Pro.








Concluzii

Huawei Mate 40 Pro este un telefon aproape perfect, acesta având o singură problemă majoră: lipsa serviciilor Google. M-am descurcat fără acestea, dar nu cred că oricine ar putea să o facă. Mai există și problema prețului, de 5400 de lei, dar sper ca acesta să scadă în timp.

Avem o cameră excelentă, performanță foarte bună, asigurată de procesorul Kirin 9000 fabricat pe o arhitectură de 5nm, sunet plăcut și încărcare foarte rapidă, la 66W pe fir și 50W wireless.

Mi-a plăcut să folosesc acest dispozitiv și îl recomand. Pot spune că a oferit o experiență chiar mai bună decât Huawei P40 Pro, pe care l-am testat în trecut.

Preț & disponibilitate

Pentru moment, Huawei Mate 40 Pro poate fi găsit pe site-ul oficial la prețul de 5400 de lei.

Exit mobile version