Timp de citire: 5 minute

Din panteonul zeităților Acer ne vizitează astăzi Triton 300 SE. Dacă în mitologia greacă Triton era un zeu al mării, în varianta Acer este vorba despre un laptop destinat performanței extreme, cu o construcție de vârf de gamă dar care are totuși o alură elegantă și subțire.

Publicitate

Specificațiile sunt cele ale unei configurații împinse spre maxim pentru un laptop:

  • Sistem de operare: Microsoft Windows 11 Professional
  • Procesor: Intel Core i7-12700H
  • Memorie RAM: 32 GB (2 X 16 GB DDR5)
  • Placa grafică integrată: Intel Iris Xe
  • Placă grafică dedicată: NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti Laptop (8 GB GDDR6)
  • Ecran: 16″ IPS LED, rezoluție WQXGA (2560 X 1600), rată de reîmprospătare de 240 Hz, 500 nits, raport de aspect 16:10, timp de răspuns 3 ms, adâncime de culoare 10-bit pe canal, acoperire 100% DCI-P3.
  • Stocare: 2 X 1 TB SSD (RAID), NVMe 1.4, PCIe gen 4
  • Conectivitate: Killer Wi-Fi 6E AX1675i 160MHz, Killer E2600 Gigabit Ethernet Controller, Bluetooth 5.2, HDMI 2.1, 2 X USB 3.2 Tip-A Gen 2, 1 X USB Tip-C cu suport Thunderbolt 4, audio jack, RJ-45, DC-IN, port microSD de mare viteză
  • Baterie: 99.9 Wh

Ambalajul este funcțional și elegant, cu laptopul protejat perfect în două cutii negre cu holograma și logo-ul seriei Predator. Încărcătorul laptopului are 230 W, este echipat cu două filtre anti-interferențe și suportă tensiuni de alimentare între 100 și 240 Hz, fiind astfel gata de treabă indiferent de locația de pe glob în care ne aflăm.

Laptopul are un design clasic, timeless, cu forme dreptunghiulare întrerupte de grila masivă și agresivă de aerisire asemănătoare cu cea a unei mașini sport. Construcția este una dintre cele mai solide posibile în materie de laptopuri în 2022 indiferent de producător, iar asamblarea și finisarea ireproșabile. Unitatea de test a venit într-o culoare gri-oțel ce ne trimite cu gândul la clasicele Porsche Spyder 550 sau Mercedesurile Silver Arrow care au renunțat la vopsea pentru un plus de performanță. În mână, laptopul se simte ca un bloc solid de metal, din categoria „mai rigid nu se poate”. Totuși greutatea nu este foarte mare, și laptopul rămâne portabil și perfect manevrabil.

Ecranul nu face excepție de la construcția generală a laptopului, cu două balamale foarte solide, integrate reușit în linia estetică. Imaginea este absolut superbă, cu un panel premium care reușește foarte bine să ne imerseze în atmosfera jocurilor sau filmelor. Specificațiile sunt unele deosebite, combinația dintre rata de refresh de 240 Hz, rezoluția WQXGA și adâncimea de culoare de 10 biți pe canal fiind izbitoare din prima secundă în care deschidem laptopul.

Luminozitatea este bună, suficientă și pentru utilizarea la exterior, ajutată și de un strat antireflexii foarte eficient. În partea superioară a ramei ecranului se află camera web, cu o calitate mai bună decât media camerelor prezente în mod normal pe laptopuri.

Sunetul în difuzoarele încorporate este foarte bun calitativ, foarte spațial datorită și suportului pentru DTS:X Ultra, însă cu un volum nu foarte ridicat. Pentru o atmosferă completă, mai ales într-un ambient zgomotos precum cel al competițiilor de gaming, va trebui să conectăm o pereche de căști, și atunci sunetul va deveni cu adevărat excelent.

Tastatura este spațioasă și robustă, cu o senzație generală de calitate foarte bună. Tastele sunt elastice și precise, cu o cursă suficientă pentru confort indiferent de durata utilizării. Touchpad-ul are și el o suprafață generoasă și oferă o senzație tactilă plăcută și un control foarte precis.

Iluminarea este foarte plăcută, cu leduri RGB de foarte bună calitate. Culorile sunt foarte intense, cu treceri foarte fine între nuanțe. Avem 3 zone RGB configurabile prin intermediul software-ului dedicat PredatorSense, accesibil imediat printr-o tastă dedicată. Tot prin PredatorSense avem acces la monitorizarea și controlul ventilatoarelor și performanței laptopului.

Performanța este capitolul la care Helios 300 SE a strălucit în teste. Cele două SSD-uri ultrarapide puse în RAID au avut un cuvânt greu de spus și au încărcat instantaneu orice aplicație, iar sistemul de răcire a ținut perfect în frâu procesorul i7 de generația a 12-a, fără să atingă niveluri deranjante de zgomot. Răcirea inclusă pe Triton 300 SE este una state-of-the-art, cu pastă termală din metal lichid și ventilatoare de a 5-a generație AeroBlade cu 89 de pale cu profil customizat și optimizare a fluxului de aer Vortex Flow, și a reușit să mențină laptopul surprinzător de rece pentru o unitate de gaming. Stabilitatea a fost maximă pe tot parcursul review-ului, și nu am avut parte de nici un fel de erori sau poticneli cauzate de throttling. Triton 300 SE dispune și de un switch MUX pentru performanță grafică maximă prin dezactivarea plăcii video integrate, însă beneficiază și de Nvidia Advanced Optimus, pentru comutarea optimă automată între cele două plăci în funcție de necesități.

Atât în jocuri cât și în aplicații viteza laptopului a fost excelentă. Plăcile de rețea Killer Wi-Fi 6E  și Killer E2600 duc conectivitatea la nivelul de vârf posibil în anul 2022, cu încărcări instantanee ale paginilor web și lag insesizabil în jocurile online.Vitezele de transfer și comportamentul în medii wireless exrem de congestionate au fost excelente.

Rezultatele benchmark-urilor:

  • PerformanceTest 10.2: PassMark Rating = 5284.3, CPU Mark = 30709.8, 2D Graphics Mark = 489.4, 3D Graphics Mark = 12435.4, Memory Mark = 3210.6, Disk Mark = 49099.3
  • Unigine Heaven: Score = 2017, rezolutie nativa, setarea Ultra
  • Cinebench R23: CPU Multi Core = 15811, Single Core = 1790
  • 3D Mark Time Spy: Score 10 841, Graphics score 10 411, CPU score 14 157
  • 3D Mark Fire Strike: Score 23 706, Graphics score 27 004, Physics score 30 803, Combined score 10 483
  • Ride 4: 120-130 FPS, rezoluție nativă, setări grafice „very high”
  • Red Dead Redemption 2: 50-60 FPS, rezoluție nativă, setări grafice „favor quality”

Autonomia a atins undeva spre o oră și jumătate de gaming și în jur de patru ore de rulat non-stop clipuri pe Youtube în paralel cu browsing și editare de text, valori normale pentru un laptop cu procesor i7 și ecran WQXGA de 240 Hz.

Pentru cei care nu au nevoie de forța brută a unui i9 de generația a 12-a, dar vor totuși să poată rula fără efort orice aplicație sau joc de ultimă oră, Triton 300 SE reușește să acopere perfect această nișă. Cu un aspect elegant și discret sub care se ascunde o adevărată bestie, laptopul a evoluat exemplar în timpul testelor, cu un comportament ireproșabil. În concluzie, îl pot recomanda fără ezitare oricui are nevoie de o unealtă extrem de solidă cu randament maxim atât în lucrul în aplicații mari consumatoare de resurse precum editarea video, cât și în jocuri de ultima generație !