Techway.ro

Energie și control, cu switch-ul PoE Tenda TEG5310P-8-150W

Timp de citire: 5 minute

Review-ul de astăzi are ca subiect „inima” oricărei rețele serioase care conține clienți compatibili cu standardul Power over Ethernet. Este vorba despre un switch PoE, în cazul de față un model cu 8 porturi PoE oferit de Tenda sub numele de TEG5310P-8-150W. Switch-ul din review-ul nostru poate alimenta și controla simultan 8 clienți cu un consum cumulat de până la 130W, și are caracteristici foarte bune care includ și capabilități de routare Layer 3.

Specificații:

Switch-ul are o construcție serioasă, respectiv cea clasică pentru switch-urile enterprise, atât ca formă cât și ca materiale. Sosește protejat foarte bine în cutia sa de două blocuri de spumă gen LDPE și este confecționat foarte solid dintr-o tablă foarte rezistentă. În cutie vom descoperi cablul de alimentare, un ghid de configurare rapidă și accesoriile de montare verticală, în cazul în care dorim acest lucru. Aspectul este unul plăcut, cu decupaje de aerisire tip fagure pe laterale și o culoare interesantă. În partea din spate avem mufa pentru cablul de alimentare, iar pe latura frontală vom găsi ledurile de stare, 9 porturi RJ-45 (din care 8 cu capabilități PoE) și un port SFP. Manualul complet de utilizare îl putem descărca în limba engleză de pe pagina produsului disponibilă pe site-ul Tenda.

Pentru configurarea inițială va fi nevoie să ne conectăm la switch printr-un cablu Ethernet de pe un PC pe care l-am configurat temporar în prealabil cu un IP din clasa 192.168.0.x și gateway-ul 192.168.0.1, aceasta din urmă fiind adresa implicită a switch-ului. În acest moment ne putem conecta la interfața web a switch-ului accesând dintr-un browser adresa acestuia. Aici putem configura în VLAN-ul implicit o adresă statică sau dinamică pentru switch care să corespundă cu setările rețelei noastre existente, și tot ce mai rămâne de făcut este să conectăm switch-ul la rețeaua noastră principală și să revenim la setările inițiale pentru adresa PC-ului.

Panoul de control al switch-ului este stufos, interfața este ergonomică și oferă o sumedenie de opțiuni de configurare foarte utile. Printre altele, mi-a plăcut că interfața web are un timp de răspuns foarte bun, și putem seta rapid tot ce este necesar, și de asemeni  mi se pare foarte utilă existența unei documentații de bază încorporate în interfața web. Printre multe alte setări, avem acces la setările VLAN-urilor, putem prioritiza traficul după reguli QoS, putem aloca static sau dinamic puterea pentru fiecare client PoE, sau îi putem aloca un interval de funcționare, pentru economisirea energiei.
Tenda TEG5310P-8-150W oferă și securitate la nivel L2 și L3, prin filtrare IP, MAC, ARP, protecție la atacurile de tip DOS, sau configurarea unor segmente de rețea cu acces restricționat, dar și protecție fizică a rețelei față de suprasarcinile electrice.

Avem acces și la consolă, cu switch-ul acceptând un CLI de tip Cisco, prin telnet, Putty sau altă unealtă adecvată, pentru configurarea parametrilor L2 și L3 fără să fie nevoie să mai deschidem un browser:

i5@pop-os:~$ telnet 192.168.0.227
Trying 192.168.0.227...
Connected to 192.168.0.227.
Escape character is '^]'.

Input "exit" to the previous mode.
"end" to the enable mode.
"quit" to re-login.
Press "?" to get more informations.
"Tab" to complete command.

User Access Verification

Username:admin
Password:

TEG5310P>enable
TEG5310P#show?
show Show running information of device
TEG5310P#show
arp auth-mac bridge current database debugging
dhcp dhcp-relay dot1x flowcontrol history hosts
interface ip ip-access-group lacp lldp logging
mac mac-access-group mac-address-table mirror mls poe
port-security privilege process radius-server route-map router-id
running-config sm snmp spanning-tree startup-config static-channel-group
storm-control system time time-range user vlan
TEG5310P#configure terminal
TEG5310P(config)#interface vlan1.1
TEG5310P(config-vlan1.1)#exit
TEG5310P(config)#exit
TEG5310P#show ip interface brief
Interface IP-Address Status Protocol
vlan1.1 192.168.0.227/24 up up

Conectarea propriu-zisă a clienților PoE este foarte simplă și nu presupune nici o altă configurare ulterioară din partea switch-ului. Am atașat câteva camere de supraveghere compatibile PoE, care au început imediat să funcționeze corect. Unul din principalele avantaje ale unui switch PoE este acela de punct central de control din care putem porni sau opri după dorință în mod foarte rapid și comod orice client PoE conectat, și TEG5310P-8-150W s-a achitat foarte bine și de această sarcină. Vitezele au fost foarte bune, și la fel au fost și stabilitatea conexiunii și alimentării. Switch-ul detectează automat camerele care folosesc protocolul ONVIF, și suportă generarea automată a topologiei.

În concluzie, switch-ul Tenda TEG5310P-8-150W a evoluat foarte bine în timpul testelor. Un produs de calitate, lucrat cu simțul răspunderii, cu o documentație consistentă atât la nivelul manualului PDF cât și la nivelul unor informații accesibile direct din switch. Utilitatea unui astfel de switch PoE este indiscutabilă pentru rețele de mărime medie sau peste medie, și pentru că ușurința configurării, funcționarea și stabilitatea acestuia au fost fără reproș, consider că Tenda TEG5310P-8-150W este un candidat foarte serios pentru oricine are de gând să își construiască o astfel de rețea care conține clienți PoE.

 

Exit mobile version