O să mărturisesc din start că am o simpatie pentru seria Swift de la Acer. Modelele pe care le-am testat au reușit în general să implementeze cu succes combinația improbabilă dintre performanță, portabilitate, robustețe și răcire eficientă. Iată de ce am fost foarte curios să văd cum au integrat cei de la Acer ultima generație de procesoare Intel, respectiv a 12-a, în gama Swift.
Specificații:
- Model: Acer Swift SF314-512
- OS: Microsoft Windows 11 Professional
- Procesor: 12th Gen Intel(R) Core(TM) i5-1240P
- Memorie RAM: 16 GBytes
- Placă grafică integrată: Intel Iris Xe Graphics
- Ecran: IPS, 14″, mat, Full HD (1920 X 1080)
- Stocare: SSD 1024 GB, PCIe Gen4, NVMe 1.4
- Conectivitate și porturi: Killer Wi-Fi 6E AX1675i 160MHz, Bluetooth 5.2, HDMI 2.1, 2 X USB-C cu încărcare și suport Thunderbolt, 2 X USB-A Gen 3.2, audio jack
- Altele: Kensington lock
Despachetarea decurge rapid, cu laptopul protejat de ambalajele ecologice folosite de Acer în ultima vreme, fabricate integral din materiale reciclate sau reciclabile. Avem așadar fibră de celuloză pentru cutie și tampoanele protectoare, și materiale plastice prietenoase cu mediul pentru punguțele protectoare. Alimentatorul de 65 W are un aspect interesant, sub forma unui cub mic, încarcă laptopul printr-o mufă USB-C și oferă tensiuni de 5, 9, 12 și 20 V. Greutatea sa este foarte redusă, un avantaj important pentru care portabilitatea contează.
Laptopul are clasica linie Swift, subțire, discretă și elegantă. Exteriorul a fost păstrat cu puține modificări față de modelele anterioare, ceea ce nu e un lucru rău, întrucât designul general al gamei era și înainte foarte reușit. Pe de altă parte, acest nou Swift nu va risca să fie confundat cu vechile modele, în primul rând datorită ramei foarte înguste a ecranului, și apoi prin prezența celor două porturi USB-C. Construcția metalică este foarte solidă, și indiferent cum vom manevra laptopul, nu vom avea parte de scârțâieli sau flexiuni. Grila masivă de aerisire amplasată pe partea dreaptă deasupra tastaturii produce un aspect distinctiv, ușor retro-industrial, și promite prin dimensiuni o răcire eficientă.
Ecranul este un IPS LED mat Full HD de 14″, cu un raport excelent screen-to-body de 86%. Când îl deschidem, va ridica ușor baza laptopului, producând simultan atât un buzunar de aerisire foarte util pentru răcire, cât și o înclinare ergonomică a tastaturii. Luminozitatea sa este decentă, suficientă chiar și pentru utilizarea la exterior. Software-ul include Acer BlueLightShield pentru confortul ochilor prin reducerea tentei albăstrui a luminii emise de display, dacă se dorește. În plus avem și un gamut declarat sRGB de 100%, deci vom putea aborda inclusiv sarcini grafice pe Swift 3 2022.
Tastatura este cea obișnuită pe laptopurile Swift, foarte bună, aerisită, cu un layout decent. Tastele au o cursă scurtă, dar precisă, cu un feedback elastic. Avem două trepte de luminozitate, care ar trebui să asigure condiții bune în de utilizare în orice scenariu și ambient. Touchpad-ul este precis, cu o alunecare foarte bună, foarte comod în practică.
Sunetul este surprinzător de spațial pe difuzoarele integrate, foarte plăcut, dar cu un volum maxim care putea fi mai mare. Pe ieșirea de căști însă, nivelul volumului este perfect satisfăcător.
Conectivitatea este la nivelul anului 2022, cu bluetooth 5.2, wireless Wi-Fi 6E foarte performant atât ca viteză cât și ca distanță de lucru, două porturi USB-C cu suport Thunderbolt 4, HDMI 2.1 și două USB Tip-A Gen 3.2.
Sub aspectul performanței, Swift 3 s-a comportat exemplar, cu un procesor i5 surprinzător de puternic comparativ cu generațiile anterioare. Generația a 12-a de procesoare Intel vine cu o schimbare majoră de arhitectură și separarea asimetrică a core-urilor în cele dedicate performanței și cele dedicate eficienței energetice a făcut o diferență palpabilă în viteza de lucru. În aceste condiții, procesorul i5 inclus în Swift 3 2022 a fost o alegere foarte reușită sub aspectul prețului, autonomiei și performanței suficientă acum pentru toate taskurile de rutină.
Timpii de boot au fost foarte buni, confirmând certificarea Intel Evo, iar la nivelul răcirii ventilatoarele Acer TwinAir au făcut o treabă excelentă, menținând atât CPU cât și GPU la temperaturi foarte scăzute. Placa video, cu toate că este doar integrată, este un Iris Xe, ceea ce asigură o performanță suficientă pentru a juca fără probleme jocuri de generație mai veche.
Rezultatele benchmark-urilor:
- Unigine Heaven 4.0: Score = 1117, setarea High.
- CINEBENCH R23: Multi Core = 8922, Single Core = 1640.
- PerformanceTest 10.2:
PassMark Rating = 3026.8
CPU Mark = 19472.2
2D Graphics Mark = 322.2
3D Graphics Mark = 1215.5
Memory Mark = 2885.1
Disk Mark = 25993.0 - Geekbench 5:
CPU Benchmark: Single-Core Score = 1673, Multi-Core Score = 9250
Compute Benchmark: OpenCL Score = 15490, Vulkan Score = 15554 - GTA 5: 60-65 FPS, cu setări grafice peste medie
Autonomia a atins aproape 7 ore de funcționare cu rulare permanentă de clipuri la rezoluție Full HD pe Youtube în paralel cu browsing, editare de text și alte sarcini lejere. Aici ar fi de adăugat că multe programe nu sunt încă optimizate pentru arhitectura nouă a procesoarelor Intel de generația a 12-a, și că la acest capitol al duratei bateriei pot apărea îmbunătățiri semnificative.
La finalul review-ului, pentru mine Acer Swift 3 2022 a reușit să bifeze cam toate aspectele pe care le aștept de la un laptop portabil. Este genul de laptop cu o construcție suficient de robustă astfel încât să nu îi porți de grijă când îl arunci în geantă, cu ecran și sunet foarte bune, tastatură plăcută, suficient de puternic să îndeplinească chiar și sarcini grele dacă e nevoie, cu autonomie destulă, ușor chiar și atunci când punem și alimentatorul în rucsac, rece și extrem de stabil. Nu i-am găsit nici un punct slab, și aș spune că Swift 3 2022 este dovada maturizării seriei și a atingerii unui echilibru foarte apropiat de perfecțiune pentru oricine dorește un laptop care să fie o unealtă atât elegantă, cât și durabilă și extrem de eficientă în treburile de zi cu zi.